![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Fotografia Forum poświęcone wszelakim zagadnienom związanym z fotografią, obróbką zdjęć itd. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#31 |
Guru
Data rejestracji: 01.08.2007
![]() ![]() ![]() ![]() |
Do wywoływania plików RAW bardzo dobry jest darmowy Stepok's RAW Importer
http://www.stepok.net/eng/download.htm Ostatnio zmieniany przez romanesco : 27.05.2009 o godz. 07:50 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#32 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
przyznam sie , ze dopiero dzisiaj pierwszy raz sie tym zainteresowalem ( zdiecia w raw / rw2 panasonic )
i musze przyznac ze czarna magia - za duzo pieprzenia sie z tym , nie jestem fotografem zostaje przy jpg. program do raw byl na cd z camera silkypix studio 3 chyba tyle bedzie mojej przygody z tym formatem.
![]() |
#33 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Też tak myślałem, dopóki nie zobaczyłem jaka jest różnica między jpg a tym co moge uzyskać z rawa.
A pieprzenia sie jest troche faktycznie.... ![]() Więc robie tak że zwykłe zdjęcia robie w JPG a fajne/ważne w RAW ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
RAW
moze jakies krotkie szkolenie ?
np. czy z pliku raw mozna zrobic jpg ? wogole warto robic zdjecia w raw ? jak tak to dlaczego itd. moze ktos sie pokusi o napisanie z czym to jesc ? i co z tym robic ? dla przykladu podam tu fotke rw2. i pokazcie mi co mozna z tym zrobic ? fotke zrobilem teraz przed domem , a jest dzisiaj spora mgla , ale nie istotne - chodzi mi o to co mozna tym zrobic czego nie da sie na jpg ![]() http://rapidshare.com/files/238239070/P1000139.rar
![]() |
#35 |
***3665;***1769;***1758;
Data rejestracji: 21.04.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nawet nie da się podglądnąć P..........p trzeba by jakiś plugin nowszy Camera Raw
oprogramowanie SILKYPIX do edycji RAW (RW2)- od Panasonica mam raw-y ale .RAW można robić .jpeg http://help.adobe.com/pl_PL/Photosho...396E2B814.html od wersji Adobe Camera Raw 5.2: * Canon EOS 5D Mark II * Canon PowerShot G10 * Panasonic DMC-G1 * Panasonic DMC-FX150 * Panasonic DMC-FZ28 * Panasonic DMC-LX3 * Leica D-LUX 4 Ostatnio zmieniany przez mensir67pl : 28.05.2009 o godz. 22:15 |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
plusy są takie
- lepsze demozaikowanie (procesorki w aparatach są małe, duży zrobi to dokładniej) - mozna kontrolować stopień wyostrzenia - można regulować temperature kolorów - można reguliować ekspozycję - korekcja typu obrót zdjęcia na danych z matrycy a nie na pixelach obrazu wynikowego - większy zakres tonalny. Matryce tanich aparatów są 12-bitowe (4096 poziomów) podczas gdy w jpegu da sie zapisać tylko 256 poziomów. Korzystając z RAWa można tak poustawiać ekspozycje i kontrast aby wyszło najlepiej jak sie da. Zredukować prześwietlenia i poprawić cienie. W przypadku mojego panasonica różnica w zakresie tonalnym jest duża, zwłaszcza w dół (cienie, więc moge spokojnie pstrykać zdjęcia niedoświetlone np o -0.7EV ). - daje to ciekawe inne możliwości ostatnio zauważyłem że czasem lepiej pstrykać ISO200 -1EV i potem poprawić ekspozycje w SilkyPix niż ISO400. Oczywiście w JPEGu wyjdzie z tego kaszana. W RAW cienie moze nieco stracą ale całe zdjęcie jest lepszej jakosci - prawie ISO400 w jakości ISO200. - obraz nie jest kompresowany - nie wychodzą artefakty jpeg (kompresje można zrobić już po odszumieniu) - można samemu odszumić przy pomocy czegoś fajnego jak neatimage Jak już się pozna co i jak - różnica jest olbrzymia. Niektóre zdjęcia które całkiem nie wyszły (ekspozycja i kolory) można całkiem nieźle odratować. Ja robie tak - RAW --> (Silkypix) --> TIFF 48bit --> (NeatImage) --> JPEG. i w ISO100 wole mojego panasa niż lustrzankę Ostatnio zmieniany przez sobrus : 28.05.2009 o godz. 22:11 |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.03.2009
![]() |
RAW otwiera GIMP z odpowiednim pluginem
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
inżynier systemowy
Data rejestracji: 07.07.2004
![]() ![]() ![]() |
HURRRAAAA
Photoshop lightroom 3beta1 łyka i nie pyta skad... ![]() edit: Który, K... przeniósł... bo ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez polakT : 22.10.2009 o godz. 23:25 |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
Bywalec
Data rejestracji: 21.12.2004
![]() |
Można użyć np. Adobe Photoshop Lightroom 2
![]() |
#40 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Zacząłem się bawić z Rawami w SX1 i muszę przyznać, że wychodzi to nawet nieźle (w kilku pierwszych zdjęciach jakość mnie naprawdę zaskoczyła - przede wszystkim plastyka, która (oczywiście w pewnym zakresie) bardzo zbliżona jest do tego, co oglądam na przykładowych zdjęciach z lustrzanek, których ostatnio sporo przeglądam. To mi się podoba). Spróbowałem tej twojej metody wyżej (tylko używając Raw Therapee) - RAW do TIFF (16bit), a potem ewentualnie już dalej do JPEG. Efekty są naprawdę niezłe. Masz jakieś stałe ustawienia w NeatImage czy dobierasz do każdego zdjęcia osobno? Zastanawiają mnie też szumy. Najpierw chciałem w ogóle zapytać, po co ci jeszcze NeatImage, bo choć na niektórych zdjęciach szumy ewentualnie było widać, to naprawdę minimalnie (i tylko przy 100%). Ale otworzyłem przed chwilą ostatnie zdjęcie nieba i tam szumy są już naprawdę duże. Co ciekawe, porównałem z drugim zdjęciem zrobionym w tych samych warunkach: - ISO 80 - f4,0 - 5mm - 1/320s Drugie: - ISO 80 - f4,0 -5 mm - 1/800s Różnica w czasie naświetlania spora, ale pozostałe parametry, warunki itp. takie same. Różnica w szumach ogromna. Możliwe, żeby sam czas naświetlania aż tak wpływał na efekty?
![]() |
![]() |
#41 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Czas naświetlania wpływa na szumy.
Im dłuższy, tym więcej szumu. Matryca się więcej nagrzewa. Pobawcie się demem Photoshop Elements i zobaczcie jak ACR wywołuje zdjęcia. PSE jest w miarę tani, można sobie go kupić. Ja chwilę miałem RawThereapee zainstalowany, ale z Nikona cienko idzie mu wywoływanie RAWów więc poszedł do kosza. Ostatnio zmieniany przez Kris : 20.02.2011 o godz. 12:17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A testowal ktos Aperture? Bo nie wiem czy jest wart swojej ceny...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Nikoniarz
Ponoć bardzo dobry program. Jak jest demo, to pociągnij i sprawdź sam.
Na Maca to chyba masz tylko wybór: Aperture, Capture One, Lightroom, Photoshop. |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jest trial, tylko pezeraza mnie mnogosc opcji... Chociaz z drugiej strony - w PS jest ich jeszcze wiecej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#45 |
Nikoniarz
To nie jest program dla amatorów M@X. Podobnie jak Photoshop.
Jeśli interesuje Cię zmiana naświetlenia, jasności, kontrastu, rozmiarów obrazka, czyli prostej obróbki, to rozejrzyj się za czymś mniej skomplikowanym. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Jak nagrać audio z plików raw pcm ? | achim | Napędy optyczne CD | 31 | 01.12.2007 00:06 |
Czym jest miłosierdzie? Czym jest wiara? Rozmyslania po ataku w londynie.. | Death Man | Off topic | 92 | 18.07.2005 16:36 |
Tryby RAW | Maciej | FAQ | 0 | 15.08.2004 22:11 |
LG ced-8120B i zapis w DAO RAW ?? | Johi | Napędy optyczne CD | 8 | 10.06.2002 12:37 |
Rozwazania teoretyczno-praktyczne na temat nagrywania w trybie RAW | Raf | Napędy optyczne CD | 2 | 13.10.2000 09:18 |