Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Rozrywka > Fotografia

Fotografia Forum poświęcone wszelakim zagadnienom związanym z fotografią, obróbką zdjęć itd.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 12.06.2009, 13:14   #11
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam.

FZ28 użytkowałem kilka miesięcy.
Mogę jedynie potwierdzić pozytywne opinie na jego temat.

Z ciekawszych funkcji, których czasem brakuje u konkurencji można wymienić np. zoom podczas nagrywania filmów (w doskonałej zresztą jakości HD 1280×720) + dobry AF podczas takiej zabawy.

Aparat ten doskonale sprawdza się w kategorii foto-przyroda. Zoom ma naprawdę potężny i ostry z doskonałą stabilizacją .

Powiem Wam, iż przechodząc na lustrzankę musiałem zdrowo potrząsnąć kieszenią aby ogniskową zrównać się z FZ28.
To samo dotyczy jakości zdjęć. Same lustro z kitem to po przejściu z FZ28 praktycznie porażka.
Dopiero zakup Sigmy 135-400+telekonwerter Kenko x1,4 przeskoczył pod względem jakości i ogniskowej Panasonica.
Jedyną wadą jaką zauważyłem w FZ28 to dźwięk monofoniczny podczas kręcenia filmów oraz ograniczenie długości filmów.
Za to reakcja, szybkość aparatu stoi na wysokim poziomie.

Szumy.
Pamiętajmy, że zabawy w ISO to jednak domena lustrzanek. W FZ28 da się przełknąć ISO200, wszystko powyżej j= obróbka w PS.
Przy normalnym użytkowaniu (światło dzienne) ISO100 daje doskonałej jakości obraz.
Czy ten aparat szumi ? - moim zdaniem bardzo mało (mając porównanie zbytnio nie na czasie z Canon A95).

Mnogość funkcji.
Osobiście uwielbiam grzebanie w menu, pod warunkiem iż ono coś daje.
W przypadku FZ28 daje. Od ostrzenia, kontrastu do trybów AF, balansu bieli.
Można dużo pozmieniać i przeważnie odbywa się to z korzyścią i dobrym efektem końcowym w postaci lepszego zdjęcia.

Tryb RAW.
Tutaj raczej bym się nie zachwycał.
RAW-y wyglądają dziwnie, blado i jakoś bez polotu (porównując z przeciętną lustrzanką).
Można się silić na obróbkę ale efekt końcowy nie będzie piorunujący.

Dźwięk.
W mojej wersji aparatu został poprawiony (poprzednie wersje tego aparatu generowały bardzo kiepską jakość).

AF.
Celny, szybki.
Funkcja śledzenia twarzy sprawdza się podczas pstrykania obiektów w ciągłym ruchu.

Wizjer.
Raczej dla twardzieli.
Porównując z lustrzanką ***8211; mały, ciemny zatem lepiej pozostać przy ekranie LCD.

Cena FZ28 jest także moim zdaniem atrakcyjna.

Oczywiście istnieje alternatywa***8230; tą alternatywą może np. być Kodak Z980.
Miejscami przebija FZ28 (długość ogniskowej, dźwięk stereo, kilka dodatkowych funkcji).

To tyle mojej opinii na temat tego Panasonica, którego z racji przejścia na lustrzankę sprzedaję w dziale ogłoszenia.
Jego popularność wśród użytkowników nie wynika z niskiej ceny (bo aż taka niska to ona nie jest). Aparat po prostu dobry, żeby nie powiedzieć bardzo dobry w tej klasie.
Piszę to z całą odpowiedzialnością i w trakcie zauroczenia lustrem.
Na dniach będę miał okazję zapoznać się z Kodakiem ***8211; ciekaw jestem tego porównania.
Pozdrawiam. jaro /januszp
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post

Tagi
aparat, filtr

Twoje uprawnienia: