![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Fotografia Forum poświęcone wszelakim zagadnienom związanym z fotografią, obróbką zdjęć itd. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1726 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
aaaa, no ja już przybyłem po fakcie
![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#1727 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1728 |
Żabol
Data rejestracji: 27.04.2003
![]() |
A moze mial na mysli ta lampe wystajaca ze sciany ?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1729 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Ano może, ale jak ma świecić na podwórko, a nie na ulicę, to ją pewnie ktoś udoskonalił...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1730 |
Jukebox Hero
Zdjęcie jest pomniejszone i nie bardzo widać, ale wygląda to jakby latarnia wychodziła dokładnie z rogu budynku, przy czym pałąk na którym zawieszona jest lampa uniemożliwił włożenie kilku cegieł (widoczne braki).
Kiedyś byłem świadkiem jak niedaleko mojego osiedla budowali nowy 4 piętrowy dom. Wcześniej był tam trawiasty plac zabaw i była latarnia. Gdy dom już stał, z jednego z okien na 3 czy 4 piętrze wystawała na zewnątrz właśnie ta latarnia. Troche nie bardzo moge sobie wyobrazić że nie przeszkadzała im w laniu fundamentów i/lub stropów.... Jakiś geniusz nad tym siedział.... ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1731 |
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
A tu napiszę
![]() Czy ktoś ma ambicje i pogłębia wiedzę foto poprzez studiowanie specjalistycznych książek? Bo właśnie stoję przed wyborem i nie wiem w co kasę pakować... Generalnie chodzi mi o portrety, kadry i ciut PSa. W chwili obecnej skłaniam się na Bryan Peterson'a: "Kreatywna fotografia bez tajemnic" "Ekspozycja bez tajemnic" "Czas naświetlania bez tajemnic" "Fotografia portretowa bez tajemnic" |
![]() |
![]() |
![]() |
#1732 |
Jukebox Hero
hmm ja nie, jestem taki techniczny , tzn musze mieć full manual, wiem co każde ustawienie zmienia, znam sie na sprzęcie (w miare możliwości) musze poznać wady i zalety aparatu, robie zdjęcia w RAW.
Oczywiście znam jakieś podstawy kadrowania ale artysta ze mnie raczej marny, po prostu robie foty żeby mi sie podobały (a wiedza to po to by były prawidłowo naświetlone itd) ... Takie książki na pewno są wartościowe, z tym ze własnie wątpie aby trzeba było kupować ich wiele (no chyba że chce sie być mistrzem absolutnym) . Tzn jeżeli kupisz tą ekspozycję, to pewnie czas naświetlania możesz sobie darować, bo informacje beda sie powtarzać. A szczegółów nauczysz sie eksperymentując z własnym sprzętem. Czasem człowiek dopiero po przeczytaniu zauważa, jak podstawowe błędy robił i jak mała logiczna w sumie zmiana korzystnie wpływa na zdjęcia (cos w stylu że przy fotografowaniu twarzy należy zostawić miejsce z tej strony w którą patrzy/zwrócona jest fotografowana osoba). Może przejdz sie do Empiku i obejrzyj czy są tam jakieś ciekawe informacje (których jeszcze nie znasz). Ostatnio zmieniany przez sobrus : 20.05.2009 o godz. 14:48 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1733 | |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
wychodzi nowa lustrzanka Pentaxa
ma ukazac sie w lipcu prawdopodobnie w cenie okolo 1300$, co wrozy jakies 7000pln u nas niestety, jak nie lepiej oto co dzis dostalem w newsletterze mojego ulubionego producenta ![]() Cytat:
_____________ @Pops - na zlocie pytales mnie jaki jest czas synchronizacji z lampa w moim aparacie moje owczesna odpowiedz byla bledna - dzis doczytalem w koncu co trzeba ustawic i ze standardowych 1/180 mozna zejsc do dowolnego oferowanego przez body (u mnie 1/4000) sprawdzone - dziala (co mnie bardzo cieszy, bo w bialy dzien moge pstrykac poprawnie naswietlony plan z czarnym tlem ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1734 | |
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
A z Petersona to "Kreatywna fotografia bez tajemnic". Jest wiele fajnych pozycji ale trzeba gdzieś z 600zł a za to mam już gripa ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1735 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
Lumix LX3
wpadl dzis moje lapki
![]() Troszke sie do niego czailem , bo i drogi a i ciezko z obecnoscia w sklepach , ( czarny ) pierwsze co to ladowanie baterii i update firmware z1.0 do 1.2 ![]() no i przed chwila pierwsze fotki ![]()
![]() |
#1736 |
Żabol
Data rejestracji: 27.04.2003
![]() |
OK, aparat sobie zostaw. Biore to co na kredensie ! ;..... Fotki spoko...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1737 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
kilka fotek z miasta
tak dla zabawy
![]()
![]() |