![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Fotografia Forum poświęcone wszelakim zagadnienom związanym z fotografią, obróbką zdjęć itd. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
Chodziło mi konkretnie o to zdjęcie http://www.juzaphoto.com/shared_file...039/009456.jpg
"Shooting data: Canon EOS 1Ds Mark III, Canon EF 600mm f/4 L IS USM, Canon 2x TC, 1/1250 f/8, iso 400" Co prawda f/4 to już ciemno (wiem z autopsji ![]() ![]() Ja wychodzę z założenia, że zdjęcie to musi być zdjęcie. Nie ukrywam bo sam korzystam często z photoshopa (krzywe, poziomy, balans, kadrowanie etc - laik ze mnie ![]() A tak przy okazji to polecam stronę gdzie można oglądać zdjęcie zrobione danym obiektywem, danym korpusem itp http://www.pixel-peeper.com/ |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mi chodziło dokładnie o to samo zdjęcie i o ten sam obiektyw
![]() Co do Twoich marzeń - niestety Canon ma jedynie 200mm f/2, za jedyne 26 tysięcy złotych ![]() No właśnie za światło (i to jeszcze stałe) płaci sie najwięcej. Kitowe obiektywy raczej mają f/3.5 - f/4 czyli już ciemno. Tymczasem w kompaktach wraz z wydłużaniem zooma światło jest coraz gorsze ![]() FZ8 i S5 miały jasne obiektywy, czego już nie można powiedzieć o następcach. "18x" lepiej sie sprzedaje niż" f/2.8-f/3.1". Natomiast tutaj (przykładowe szkło) http://www.dpreview.com/lensreviews/..._n10/page4.asp Można sobie przetestować wiele szkieł, jeżeli chodzi o ostrość przy różnych przysłonach i ogniskowych oraz różne zniekształcenia. Na przykład to szkło jest najlepsze przy f/11 Ostatnio zmieniany przez sobrus : 16.06.2009 o godz. 14:25 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Posiada czy posiadał?
![]() Tam piszą, że discontinued. ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Guru
![]() ![]() ![]() |
Głupotą byłoby gdyby się takiego szkła pozbyli...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
( o )( o )
Zlotowicz
Ponoć zaprzestali produkcji w 2003 roku.
![]() |
![]() |
#7 |
Jukebox Hero
Zaprzestali, natomiast nowe szkło f/2 moze i nieco ciemniejsze ale ma za to świetną stabilizację (do 4 "stops", czyli o 1 stopa lepiej niż w kompaktach - cholera wie jak to jest po polsku). Stare nie ma żadnej.
Więc IMO nowe szkło jest znacznie lepsze. Choć oczywiście w pewnych warunkach stare może być ciut lepsze. Za starym przemawia też cena - na ebayu jedynie 12 tys zł, więc pół tego co nowe. To też o czymś świadczy. btw. nowe lustra jak D90 wreszcie mają cyfrową korekcje aberracji chromatycznej i purple fringing w body (zapewne tak samo to działa jak w lumixach). Super sprawa - działa z każdym szkłem. Pewnie najbardziej ucieszą się posiadacze zoomowych obiektywów z paskudną aberracją ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 17.06.2009 o godz. 07:59 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
wszyscy maja szkla
mam i ja
![]() ![]()
![]() |
#9 |
< pojawia się i znika >
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() |
też sie skusiłem na konwerter wide x0,7 do lumixa FZ28 (27-486mm)
z konwerterem będzie 19mm ![]() choć przeczuwam delikatne winietowanie w rogach, zobaczy się jak dojdą tulejki mocujące.
![]() |
#10 | |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ten konwerter taki bez tulejek? TULEKI to podstawa! Bez tulejek możesz odczuwać delikatne .... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
( o )( o )
Zlotowicz
Takie coś mi znajomy podrzucił:
http://www.juzaphoto.com/eng/galleri...es-ireland.htm Autorem jest Polak mieszkający w Dublinie. Nie wiem, może jestem przewrażliwiony, ale wyglądają mi tak jakoś plastikowo... ![]()
![]() |
![]() |
#12 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Chyba facet powinien spauzować z Photoshopem...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Guru
![]() ![]() ![]() |
Dla mnie ok są. Widziałem bardziej poPSute :/ To z wodospadem fajne
![]() PS: Apropos, niby Canon EOS 1Ds Mark III a szkło beznadziejne... Sigma 12-24mm |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Jukebox Hero
Mi się te plastikowe zdjęcia (te z EOSa Mark III) podobają
![]() Przy okazji podam linki do zdjęć dwóch wikipedystów: Diliff Lviatour Musze przyznać, że na ich zdjęciach widać co to znaczy lustrzanka ![]() zwłaszcza te panoramy Diliffa... i jeszcze fajne piramidki ps. jakby ktoś znał jeszcze jakichś "wikipedystów" to chętnie zobacze ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
( o )( o )
Zlotowicz
Masz na myśli to, co ja podałem?
![]() Koleś ma też własne forum, gdzie pokazuje co potrafi "wyczarować" ze zdjęcia. Przykład: http://www.juzaforum.com/forum-en/vi...php?f=3&t=6052 Jak dla mnie to już lekka przesada, choć nie powiem żeby brzydko wyszło. ![]() I gwoli sprostowania - koleś jest Włochem związanym z Polką, mieszkają oboje w Dublinie.
![]() |
![]() |
Tagi |
aparat, filtr |
|
|