Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Rozrywka > Fotografia

Fotografia Forum poświęcone wszelakim zagadnienom związanym z fotografią, obróbką zdjęć itd.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 18.09.2010, 11:15   #2116
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Nie musiałem Widziałem w necie tyle sampli, że dobrze wiem jak to wygląda
Samo robienie fotek nie różni sie od FZ8, więc skupiłem sie na nowych funkcjach
Z resztą w gdy jest ciemno niewiele można zobaczyć.

Szykam aktualnie sensownego tematu do sfotogafowania. Pierwszy poranny strzał przez okno w formacie 3:2, 24mm, F4.0:

http://img1.vpx.pl/up/20100918/p1000002.jpg

Kolory podobne jak w FZ8 (on miał ponoć "perfect" kolory więc to nie dziwi).
Ostrość szkła porównywalna albo nawet lepsza niż w FZ8.
Za to szumów brak i dynamika o niebo lepsza (nawet ten biały oświetlony dom nie został przepalony).
Gdybym pokombinował z HDR i przepalił biały dom (mała strata) moze nawet cienie by jeszcze zyskały.

Porównanie wielkości LX5, EOSa 450D i mojego telefonu:

(zdjecie z FZ8, jak widać automatyczny balans bieli zgłupiał ze względu na beżowy dywan i zdjęcie jest za zimne)

http://img1.vpx.pl/up/20100918/p1120178.jpg

edit: linki z VPX u mnie nie działają. Co za beznadziejny hosting. Potem wrzuce w lepsze miejsce Musze leciec do sklepu.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.09.2010 o godz. 11:17
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 18.09.2010, 11:20   #2117
rycho
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 16.01.2002
rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Jak widać? Nic nie widać!
rycho jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2010, 11:53   #2118
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
ano nic nie widać..

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.09.2010, 14:03   #2119
sobrus
Jukebox Hero

sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Znaleźć hosting zdjęć to nie problem.
Ale taki który działa i nie ma dużego ograniczenia na rozmiar to juz gorzej.

Zrobiłem nowe zdjęcie:
LX5:

FZ8:

FZ8 dzielnie sie broni i pewnie zjadłby niejeden nowszy aparat Co nie zmienia faktow, że LX zrobił to lepiej.
Widać różnicę między 24 a 36mm.
Spójrzcie na cień na jezdni. Na FZ8 wyłazi delikatny kolorowy szum. Ostrość też gorsza.
Kolorów nie porównujcie, bo przegapiłem balans bieli.

Nie wiem jaki wpływ na zdjecie LX5 ma intellignet resolution. Ale skoro jest to mam włączone

A tu 450D i LX "na zimno"

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 18.09.2010 o godz. 14:17
Stary 18.09.2010, 21:09   #2120
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Male a cieszy co
Stary 20.09.2010, 08:22   #2121
sobrus
Jukebox Hero

Cieszy, oj cieszy

Próbowałem zrobić jakieś porównanie FZ8 i LX5, ale wcale nie jest to takie łatwe. Zwłaszcza, że jest od groma ustawień, których efektów nie jestem całkiem pewien (głównie chodzi o Intelligent Resolution. Podejrzewam, że może czasem troche psuć).

Generalnie jakość obrazu w LX5 wraz ze wzrostem ISO zgodnie z oczekiwaniami coraz bardziej FZ-tce ucieka (ale mówie tu o ogólnym wrażeniu, bo nie mam żadnego przykładu gdzie byłoby wyraźnie widać). Jednak w przypadku bardzo słabego światła i trudnych kolorów (np fiolet) delikatny szum potrafi pojawić sie w cieniach już przy stotunkowo niskiej czułości (np ISO160). Nie jest to nic czym trzebaby sie przejmować, ale jest.

Z drugiej strony w innych warunkach potrafi zrobić całkiem przyjemną fotkę w ISO1000, co FZ-tce udało się RAZ przez dwa lata (i było to zdjęcie śnieżnego krajobrazu).

Nawet ISO3200 jest czasem użyteczne (oczywiście jeżeli nie oglądamy na 100%), natomiast tryby "wysokiej czułości" jak ISO12800 to oczywiście jedna wielka kaszana i pikseloza. Wygląda z grubsza jak ISO3200 na FZ8 i nie wiem czy jest sens tego używać.

Stabilizacja działa zauważalnie efektywniej niż w FZ8. Zdjęcia 1/4sek z aparatu trzymanego przed sobą wychodzą prawie zawsze 100% ostre (gdybym miał EVF, to pewnie nawet 1s nie byłoby problemem). Ten fakt + F2.0 powoduje, że rzadko trzeba opuszczać niskie czułości, a tam jakość jest po prostu super.

AF jest znakomity. Nie skłamie jeżeli powiem, że łapie z prędkością lustrzanki i nigdy mi sie jeszcze nie pomylił. Zdarza mu sie złapac nawet kilkanaście pól na raz, przez co mamy pewność że zdjęcie będzie ostre jak brzytwa

Bardzo zaskoczyła mnie kamera. Zgodnie z zapowiedziami aparat znakomicie radzi sobie w słabym oświetleniu. W dodatku nawet wtedy na nagraniu nie ma szumu (co trapiło wszystkie kamery jakie do tej pory posiadałem). Także potrzeba odszumiania na PC odpada. Niestety troche widać, że to tylko 30fps i monofoniczny dzwięk chyba jakością nikogo nie powali. Nie mam żadnej kamery HD do porównania, wiec nie będę wypowiadać sie na temat jakości obrazu. Ale na LCD 46'' i odtwarzaczu BluRay zgodnym z AVCHD wygladało to zupełnie przyzwoicie
Zgodnie z oczekiwaniami zoom, AF i stabilizacja działa podczas kręcenia, choć AF czasem potrzebuje chwili aby załapać. Power OIS jest nieporównywalnie lepszy niż jakakolwiek elektroniczna stabilizacja. Na maksymalnym zbliżeniu obraz nie trzęsie sie, tylko "płynie".

Zaskoczył mnie również fakt, jak często używam wyboru Aspect Ratio. Początkowo dziwiłem sie, że nie umieścili na obiektywie czegoś bardziej użytecznego. Ale jednak mieli rację, to bardzo ważna funkcja Teraz już nie chce nic powyżej 24mm... po południu pokaże dlaczego

Dynamika jest znakomita jak na kompakcik, aparat rzadko cokolwiek prześwietla. Intelligent Exposure dodatkowo tu pomaga (choć szkoda, że jest automatyczne. Czasem chciałbym to wymusić). Jest też tryb HDR, niestety działa tylko w ISO400. Nie jest źle, ale w ISO80-100 jakość jest oczywiście wyższa. Sfotografowanie szczegółowego nieba i ziemi jednocześnie nie jest juz wielkim problemem. Wydaje mi sie jednak, że aparaty ze stajni Canona mają tu przewagę w postaci łączenia 3 zdjęć w jedno HDR.

AWB działa bardzo dobrze, lepiej niz w FZ8. Prawie zawsze znajduje właściwe barwy, choć na niektórych zdjęciach widze lekkie zabarwienie magentą (w LX3 ponoć tak samo było. Na zdjęciu z przedwczoraj chyba troche to widać). Jeszcze ani razu nie wybierałem balansu ręcznie - nie było potrzeby. Nawet w takich warunkach jak biała jarzeniówka i obok żółta żarówka.

Początkowo nie mogłem przyzwyczaić sie do obsługi, jest bardziej pod lustrzanke - np osobny przycisk do wyboru ISO, pokrętło zamiast joysticka. Ale pojakimś czasie obsługuje sie bardzo wygodnie Fotografowanie jest przyjemne i sprawia dużą frajdę

Szybkość pracy jest bardzo duża, niezależnie czy robimy w JPG czy RAW - aparat jest gotowy do następnego zdjęcia już po chwili. Lampa ładuje się błyskawicznie - porównywalnie albo nawet lepiej niż w FZ8. AF też bardzo szybki więc żadna okazja nie powinna uciec. Obiektyw wysuwa sie też błyskawicznie.
Rozczarowuje natomiast tryb zdjęć seryjnych. FZ8 mógł z prędkością ~2.5fps zapchać całą kartę. LX5 z taką samą prędkością może zrobić max 5 zdjeć Użyteczność tego trybu więc jest wątpliwa.

Ustawienia migawki w zakresie 60s-1/4000s wystarczą do chyba każdego zastosowania, do którego można użyć kompaktu... To spora przewaga nad S95 (15s-1/1600s) i więcej niż oferują niektóre lustrzanki.

Intelligent Auto działa bardzo dobrze, ale na minus automatyki zalicze fakt, że lubi niskie czasy otwarcia migawki. Przez co wybiera np ISO400, 1/60sek. W ISO400 jakość jest przyzwoita, ale wiadomo że nie taka jak w ISO100. Na wydruku będzie super, ale jako pixel peeper mysle, że 1/30 czy 1/20 byłaby w zupełności wystarczająca
Cieszy natomiast automatyczne programowe usuwanie czerwonych oczu. Wampiry nie będą już mnie prześladować. Oczywiście tryb redukcji poprzez przedbłysk lampy dalej jest dostępny, ale z doświadczenia wiem, że osoby fotografowane tego nie lubą (mylą przedbłysk z faktycznym zrobieniem zdjęcia)

To tyle z rzeczy które zapamiętałem. Po południu wrzuce jakieś sample, bo chyba na to czekacie najbardziej...

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 20.09.2010 o godz. 09:15
Stary 20.09.2010, 15:22   #2122
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
[...] FZ8 mógł z prędkością ~2.5fps zapchać całą kartę. LX5 z taką samą prędkością może zrobić max 5 zdjeć [...]
Może to sprawa szybkości (zapisu) karty?
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.09.2010, 18:33   #2123
Matefusz
Guru

Data rejestracji: 10.10.2004
Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez joujoujou Podgląd Wiadomości
Może to sprawa szybkości (zapisu) karty?
Lub wielkości bufora aparatu
Stary 20.09.2010, 19:12   #2124
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
dzis otrzymane info - nowe zabawki od Pentaxa

Kod:
Pentax 645D
The Pentax 645D interchangeable lens, medium-format digital SLR camera will be launched in the UK in December 2010.

The Pentax 645D has been developed to provide super-high-resolution images, produced by large image sensors, to serious landscape and outdoor photographers.

It combines exceptional image quality with excellent manoeuvrability and outstanding reliability to simplify professional-level outdoor photography.

With the incorporation of a large, high-performance image sensor (measuring 44mm by 33mm) and Pentax-original image-processing technology, the 645D produces extra-sharp, super-high-resolution images with approximately 40 effective megapixels.

The Pentax 645D is also compatible with all existing Pentax 645 lenses for an easy move to digital for existing Pentax 645 owners.

The Pentax 645D will be available from early December 2010 with an RRP of ***163;8999.99 (body only) or ***163;9999.99 for the kit (inc. 55mm SDM 645 lens).
Pentax K-5

Pentax K-5
Encased in a compact but solid, functional body, this new model comes equipped with a host of advanced photographic tools for the easy creation of great pictures, while delivering high standards of image quality, data processing speed and operability.

Developed using the highly acclaimed Pentax K-7 (introduced to the market in June 2009) as its base, the K-5 inherits the exceptional reliability, user-friendly operation, array of advanced features and compact, lightweight body of its predecessor.

However, it is more resourceful and flexible in photographic expression. Combining a new high-speed, low-noise CMOS image sensor with the high-performance PRIME II imaging engine, it produces super-high-resolution, rich-gradation digital images with approximately 16.28 effective megapixels, even when shooting in the continuous shooting mode at a maximum speed of approximately seven images per second.

It also offers an extra-wide sensitivity range between ISO 80 and ISO 51200 (when expanded via a custom function) and full HD-proportion movie recording at 1920 x 1080 pixels to expand the boundaries of high-quality visual presentation.

Adding other improvements and refinements ***8212; such as a faster autofocusing speed, an upgraded HDR (High Dynamic Range) function now usable in handheld shooting, and better operability through an overall review of the design and shape of all components ***8212; the K-5 is designed to be more functional and manoeuverable in every detail, and in its response to the demands of the photographer.

Pentax K-r
Developed to be a mid-range model targeted at digital SLR novices and family users, the Pentax K-r offers an assortment of features and functions that make it easy for everyone to effortlessly capture the high-quality images people expect of a digital SLR camera.

In addition it comes equipped with a host of handy tools that help create more personalised, creative images, including:

* High-quality image reproduction with approximately 12.4 effective megapixels.
    * HDTV-proportion movie recording.
    * High-speed continuous shooting at approximately six images per second.
    * Super-high-sensitivity shooting at ISO 25600 (via a custom function).
    * A large, easy-to-view 3.0-inch high-resolution colour LCD monitor.

The K-r boasts outstanding performance and versatility, almost the equivalent of more advanced digital SLR cameras, while allowing the photographer to easily deal with different photographic requirements. Its dual-power-source design offers a choice between the standard rechargeable lithium-ion battery and a set of AA-size batteries.

It is also compatible with the IrSimple high-speed infrared data transmission system for wireless data transfer to IrSimple-compatible devices, and for swift image data exchange.
Pentax smc DA 18-135mm f/3.5-5.6 Lens

Designed exclusively for use with Pentax digital SLR cameras, this interchangeable standard zoom lens features a simplified weather-resistant construction and extra-smooth autofocus operation using a built-in motor. One lens to suit all needs.

SMC Pentax-DA 35mm f/2.4 AL
Offering a natural perspective similar to that of the naked eye, this new standard lens is so versatile it can be used with a wide range of subjects and applications, including spur of the moment images.

Other benefits of the fixed focal length design, include the ability to throw the background out of focus, and to reproduce high-resolution images with edge-to-edge sharpness.

All-in-all it***8217;s the perfect choice for digital SLR beginners to familiarise themselves with the basics of using interchangeable lenses.

Pentax Optio RS1000
With cameras established as a key accessory for every occasion, Pentax now offers style conscious photographers the opportunity to match their camera to their outfit or passion in a credit card size compact.

From football clubs to outfits, events and friends, the Pentax Optio RS1000 delivers exceptional images with a personalised twist.

Everyone can personalise the camera with photographs or illustrations, printed on a template that lies between the body and a transparent front panel.

The Pentax Optio RS1000 offers high resolution images produced by approximately 14 megapixels, a 3 inch LCD monitor, 4x optical zoom lens, HD video function and a simple, user-friendly operation.

There will also be a website to visit where visitors can choose, download and print ready-made templates, create their own ***8216;skins***8217; and play fun games.

Pentax Optio RZ10
With the focus on ease of use, the Pentax Optio RZ10, offers a 10x wide angle optical zoom lens, perfect for a wide variety of subjects and occasions, from landscape to people, sports to pets.

The attractive exterior hides a multitude of advanced features and functions, to make capturing images and video, simple but fun.

These include dual shake reduction for the unsteady hand, a 14 Megapixel sensor, an upgraded Auto Picture mode and an HD video function.

More information on all six products can be found on the Pentax User website.
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.09.2010, 20:25   #2125
sobrus
Jukebox Hero

Przykład HDR:
Trudne warunki, prawie białe niebo i cień pod drzewami. Chyba nawet lustro by sie poddało
Całe niebo prześwietlone.

HDR:

Domowy orzech po raz pierwszy w historii w całej okazałości - pionowe 16:9

Intelligent Exposure w akcji:

Przykład zdjęcia w słabym świetle ze stabilizatorem (odrobinke nieostre niestety).
F2.0 ISO400 1/3s

Reszta zdjec nie bardzo sie nadaje do publikacji w internecie Ale jak coś będę miał fajnego to zamieszcze

PS. Na DCRP pojawił sie pełny review

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 20.09.2010 o godz. 20:46
Stary 20.09.2010, 21:36   #2126
Matefusz
Guru

Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
@Sorbus, lustro by się nie poddało to wystarczy jeden suwak w CameraRAW przesunąć i już masz odzyskane niebo (pod warunkiem, że go całkowicie nie przepalisz)
Stary 20.09.2010, 22:38   #2127
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
A co Ty... lustro? Absolutnie! Ta mała kamerka zjada nawet Hassela na śniadanie!

HDR z mojego lustra:

Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.09.2010, 22:41   #2128
Matefusz
Guru

Cytat:
Napisany przez Kris Podgląd Wiadomości
HDR z mojego lustra:
Wszystko na temat Jak będę miał chwilę czasu to wrzucę coś swojego

@Kris, wywoływane z jednego RAWa?
Stary 20.09.2010, 22:51   #2129
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Z jednego.

D200 na niskich iso ma taką DR, że nie trzeba się mocno starać, aby dobry HDR zrobić... o pół działki góra/dół i jest dobrze.
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.09.2010, 00:24   #2130
sobrus
Jukebox Hero

Ale zaraz moment, na LX z RAW też można daleko polecieć
No nie tak jak w D200 rzecz jasna, ale można

To jest zwykły JPG, tyle że zrobiony w trybie "wysokiej dynamiki". A w JPG lustro też bardzo często przepala niebo.

RAWami jeszcze sie nie bawiłem, jestem na etapie tuningu JPG (ale doceniam dołaczone SilkyPix 3.1 bo lubie ten program)....
Według recenzji DCRP w RAW można uzyskać sporo lepszą jakosć (jak zwykle).
Jednym z powodów zmiany aparatu był fakt, że chciałem sie uwolnić od RAWów. Jak po sesji FZ8 miałem 40 rawów do wywołania i odszumienia, to mi ręce opadały. LX robi dużo lepsze JPG, wiec RAW zostawie na specjalne okazje

Nawiasem mówiąc Kris, świetna fotka

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 21.09.2010 o godz. 00:37
Odpowiedz na post

Tagi
aparat, filtr

Twoje uprawnienia: