![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Fotografia Forum poświęcone wszelakim zagadnienom związanym z fotografią, obróbką zdjęć itd. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#2266 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Widzisz.. Ale generalnie chodzi o to, żeby ISO, przysłona, migawka itp. nie miały znaczenia. To ma być aparat, który się włącza i robi dobre zdjęcia. Jeśli zaawansowanym kompaktem jest to niemożliwe (?) to można jeszcze oddać aparat i kupić coś innego (tylko co..?).
Czy użytkownik potrafi posługiwać się aparatem - potrafi wycelować i pstryknąć i do tego ma się to ograniczać. Wiem, że w ten sposób nie osiągnie się cudów, ale i nie o cuda tutaj chodzi. Po prostu o dobre, wyraźne zdjęcia, jasne i dobrze oddające kolory i światło. Wiem, że przerysowane zdjęcia podobają się zwykle bardziej, ale pomiędzy tymi szarościami (wręcz) a przerysowaniem jest jeszcze dużo miejsca. Jeśli da się jakieś ustawienia wprowadzić na stałe (typu kontrast, kolory, ograniczenie (?) ISO) to ok. Jeśli trzeba się tym bawić przy każdym zdjęciu, to lepiej niech siostra poszuka czegoś innego. Ale w tym chciałbym jej właśnie doradzić. ----- EDIT Forum wycina dane exif? Bo ja je zostawiłem i w podesłanych mi zdjęciach są obecne.. Wycina.. Wrzuciłem tu: http://www.sendspace.com/file/o2agbb
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 16.04.2011 o godz. 12:49 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2267 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie wiem czy tak się da. Jeśli aparat ma jakieś funkcje wykrywania twarzy, to lepiej niech to włączy. Sprawdzić trzeba, czy nie ma włączonego jakiegoś programu tematycznego. Przysłonę bardziej domykać (może jest takie ustawienie w opcjach w aparacie min. przysłona) - f/4, f/5.6, f/8... zwiększy się głębia ostrości.
Podstawy użytkownik musi znać, nie ma bata. Jeśli jest ostrość ustawiana jednym punktem (np. w centrum - co by w tych przypadkach tłumaczyło nieostrości), musi nauczyć się przekadrowywać (ustawia przyciskiem ostrość i nie puszczając go zmienia kadr i wciska do końca). Jeśli aparat pokazuje ikonę poruszenia zdjęcia, musi wiedzieć jak ew. sobie z tym poradzić. Lampę też można samemu włączyć. To nie jest skomplikowane. Jeśli ktoś kupuje jakikolwiek aparat to musi przeczytać jak się nim posługiwać a nie być zdziwionym, że zdjęcia wychodzą nieostre. Nie wiem, jakie tam szarości widzisz, ale ja na swoim EIZO widzę ładnie wysycone kolory adekwatne do pory roku i zachmurzonego nieba. A nawet w przypadku drugiego zdjęcia zdjąłbym trochę czerwonego i niebieskiego. Ostatnio zmieniany przez Kris : 16.04.2011 o godz. 12:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2268 |
the one
CDRinfo VIP
To wszystko się zgadza i są to (w większości) podstawy. Jednak to nie jest pierwszy aparat i stąd bezpośrednio porównuje się go z poprzednim. Wiem, że to potrafi być mylące, bo sam pamiętam, jak kupowałem pierwszy kompakt i porónywałem z innym, który mieliśmy. Trochę czasu minęło zanim zacząłem być zadowolony. Ale zgodzę się z siostrą, że efekty póki co najlepsze nie są.
Z tym poruszeniem zdjęcia też mam pewne wątpliwości. Słoneczny dzień, niewielki zoom, ustawienia automatyczne.. Jak rzucisz okiem na exif (wrzuciłem w poprzednim poście paczkę ze zdjęciami) to widać, że jest 1/125 s (i ISO 400.. - skąd, po co?). Trudno jest poruszyć takie zdjęcie nawet kiepskim kompaktem..
![]() |
#2269 |
Nikoniarz
A ogniskowa jaka do tych 1/125? Jaka przysłona? ISO 400 dobrał aparat do przysłony i czasu - możliwe, że był włączony jakiś program tematyczny. Jeśli nie był, to ISO 400 może wskazywać na to, że było mało światła.
Co z tego, że słoneczny dzień? Na zdjęciach słońca nie ma - nie ma ostrych cieni (które są charakterystyczne dla silnie oświetlonych miejsc), co by wskazywało na robienie zdjęć w zacienionych miejscach - a tam trzeba podbić ISO, otworzyć przysłonę, lub wydłużyć czas. edyta// Jaki niewielki zoom? Dla zdjęcia dziecka w Exifie jak wół jest 22.50mm, co daje ekwiwalent 105mm w małym obrazku i to jest najdłuższa ogniskowa dla tego aparatu. Poruszenie przy 1/125 jest bardzo wysoce prawdopodobne dla takiej ogniskowej i czasu. Ma ten aparat funkcję stabilizacji? Była/jest włączona? Może też warto ustawić wyższą jakość zdjęć - mniejszą kompresję w jpg. "W większości podstawy"? A co ja takiego skomplikowanego napisałem? Ostatnio zmieniany przez Kris : 16.04.2011 o godz. 13:07 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2270 |
Racer
Data rejestracji: 12.11.2002
![]() |
Potrzebuję porady odnośnie zakupu filtra polaryzacyjnego do Panasonica FZ38
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2271 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kup zwykły najtańszy Marumi i nie kombinuj. Panasoniki mają dobrą optykę i nie warto jej psuć. Mam dwa filtry Marumi i działają bardzo ładnie z FZ8 i LX5.
Mój aparat przez ostatni miesiąc głównie się kurzył, ale dziś akurat wziąłem Marumi CP-L na słoneczko. http://warpspider.co.cc/marumi/ Zdjęcia nie są najlepsze do porównań, bo to JPEG (low) i niestety ostrość była na +1 i są trochę przeostrzone ![]() Ale myśle, że z jakimś chińskim filtrem byłoby znacznie gorzej. To najtańszy polar Marumi z 1 powłoką. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 23.04.2011 o godz. 22:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2272 |
Racer
![]() |
Z tym, że w rozmiarze 46mm trudno jest coś znaleźć, przynajmniej na allegro.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2273 |
Jukebox Hero
Rzeczywiście, myślałem że masz 52mm tak jak w moich Pasikonikach :/
Ale da się coś wyhaczyć http://www.cyfrowe.pl/aparaty/marumi...pl-46-mm-.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#2274 |
Nikoniarz
Nie wiem jak w polarach, bo mam Hoyę HMC Super i jest świetna, ale w UV Marumi to syf. Większych blików w życiu nie widziałem. Nigdy więcej Marumi.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2275 |
the one
CDRinfo VIP
W najnowszym Digital Photo Video jest reklama różnych filtrów Polaroida. Firma znana, może warto spróbować.
Ten sklep ma w swojej ofercie: www.systembank.pl
![]() |
#2276 |
Jukebox Hero
Marumi UV Haze (Yellow) rzeczywiście powoduje znaczne odbłyski
![]() Z resztą jeżeli ktoś ma duże wymagania może zainwestować w WPC albo nawet DHG z wieloma powłokami. Mój CPL to najtańszy podstawowy. W dodatku Marumi UV jest słabym filtrem UV - za bardzo przepuszcza. Natomiast jego olbrzymią zaletą jest największa (o ile wiem) wśród filtrów UV przepuszczalność światła i nie psuje obrazu (poza odbłyskami oczywiście) - więc używam takiego jako filtra ochronnego (w ostrym słońcu i tak zakładam CPL więc flary tak nie przeszkadzają). Hoya i Hama też oczywiście są dobre. Czy lepsze czy nie oceniać nie będę - bo ich nie posiadam, natomiast te wszystkie tanie chińskie filtry lepiej omijać z daleka, bo tylko popsują zdjęcia. Niżej niż Marumi lepiej nie schodzić. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 24.04.2011 o godz. 21:17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2277 |
Nikoniarz
Ja mam Marumi WPC. I jest gówniany. UV kupuję tylko jako ochronę przedniej soczewki.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2278 |
the one
CDRinfo VIP
Będę sobie chciał kupić kilka rzeczy do SX 1, między innymi folię na ekran. Macie jakiś faworytów (firma)? Z dociętych są dostępne takie cuda:
Osłona LCD ze szkła hartowanego 2,8'' http://allegro.pl/oslona-lcd-2-8-cas...572400367.html FOLIA OCHRONNA POLIWĘGLAN http://allegro.pl/canon-sx1-is-firmo...542653427.html Folia Ochronna GLLASER MAX Anti-Glare http://allegro.pl/folia-ochronna-gll...564175070.html Druga sprawa.. Oryginalny dekielek od początku mnie drażni, bo założenie go tak, żeby nie wypadał, graniczy z cudem (a już na pewno nie da się tego zrobić szybko czy wygodnie). Tu też więc chciałbym coś dokupić. Tu w sumie nie wiem, na co patrzeć (poza rozmiarem). Takie coś się nada? http://allegro.pl/dekielek-58mm-do-c...565697265.html
![]() |
#2279 | |
Racer
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2280 |