Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Zdjęcia (https://forum.cdrinfo.pl/f43/)
-   -   [ZDJĘCIA] Krajobraz, Flora , Fauna (https://forum.cdrinfo.pl/f43/zdjecia-krajobraz-flora-fauna-55071/)

andrzejj9 06.08.2011 18:15

Ilość załączników: 1
Nie jestem pewien, ale to chyba styl modliszki ;)

.
.
.

.

Kris 12.07.2011 21:37

Ctrl+F i zacznij wpisywać shutter... jak udało mu się sczytać (i aparat takie dane zapisuje), to pokaże Shutter Count.

andrzejj9 10.07.2011 12:15

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1168569)
70k?

Jeśli aparat zapisuje metadane w plikach zdjeć, to możesz spróbować wyciągnąć liczbę uderzeń migawki w programie PhotoMe.

Sprawdzałem, ale albo nie ma takiej informacji, albo ją przegapiłem. W którym miejscu jest podawana (jeśli jest).

melag 29.06.2011 21:33

Bonusy z polowania na "stalowe ptaki":
http://img827.imageshack.us/img827/4405/bonusrr.jpg
http://img534.imageshack.us/img534/887/bonus1c.jpg

joujoujou 29.06.2011 21:22

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1168631)
Na zoomie x20? (a potem x80 ) :>

U mnie jest x12. :P

Z reguły dłuższy zoom = mniejsza jasność = dłuższy czas lub wyższe ISO = gorsza jakość lub trudności z unieruchomieniem ręki itp. = błędne koło, można powiedzieć. :mruga:

Kris 29.06.2011 20:46

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1168631)

Zrobione jakiś czas temu nad ranem... 1/40, f/7.1, ISO100, ogniskowa 315 mm (ekwiwalent 210 mm na małym obrazku). Przy takiej jasności księżyca... trochę skompresowane, ale lepszego nie chciało mi się szukać...
Zero stabilizacji.

M@X 29.06.2011 20:46

Choc sprzyjaja fotograficznym ignorantom, takim jak ja, ktorzy czasem chca miec tylko pare wspomnien z imprez, a nie startowac w konkursach. Ale... dlatego mam "malpke" a nie osprzet za kilka tysiecy ;-).

Pomijam juz moj absolutny zachwyt nad technologia HDR odkad mam iPhone 4 :-)!

Wiadomo***347;***263; wys***322;ana z ***63743; iPhone 4 przy u***380;yciu Tapatalk

Jarson 29.06.2011 20:38

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1168593)
Większość fotografów twierdzi, że trzeba robić zdjęć jak najwięcej. Wtedy nabierasz wprawy. A że potem 95% z nich się wywala i zostawia te godne uwagi :)

Cytat:

Napisany przez joujoujou (Post 1168605)
Bo trzeba jak najwięcej. Oczywiście w czasach analogów było to również możliwe, jednakże zdecydowanie bardziej kosztowne.

Im więcej zdjęć się zrobi, tym większe prawdopodobieństwo, że któreś wyjdzie. :szczerb:

Jestem całkowicie przeciwnego zdania ;)

Jeżeli ktoś ćwiczy robienie zdjęć, robiąc ich całą masę, to oczywiście jest to dobra metoda - praktyka czyni mistrza. Tylko, że w czasach cyfrówek większość ludzi robi wręcz odwrotnie - zamiast przykładać się do każdego zdjęcia, wyrabiając coraz lepsze umiejętności, nie przykłada się do żadnego, bo skoro robi 10, to któreś wyjdzie. Tylko, że zawsze licząc na to inne, nigdy nie zrobi się dobrego.

Mam znajomych z dobrej klasy lustrzankami, w których cyfrowych albumach sztuką jest znaleźć ostre zdjęcie, nie wspominając już słowem o zdjęciu dobrze skadrowanym - piszę to całkiem serio. Raz z jednej okazji robiliśmy zdjęcia ja kompaktem Sony, a znajomy Lustrzanką Nikona na automacie. Było to w środku dnia, niebo było lekko pochmurne, ale warunki oświetleniowe określiłbym jako dobre plus. U mnie nie było ani jednego rozmazanego zdjęcia, u znajomego było może z 5% ostrych - przy czym dla niego było to najzupełniej naturalne, a jak zwróciłem mu uwagę, że mógłby popracować nad ostrością, to ze smutkiem (i na poważnie) stwierdził, że rzeczywiście chciałby mieć aparat robiący lepsze fotki, ale na razi jeszcze go nie stać na nowy model :)

To już trochę skrajne sytuacje, ale dobrze obrazują regułę, że dziesiątki GB miejsca na karcie pamięci nie zawsze sprzyjają fotografowi.

andrzejj9 29.06.2011 20:25

joujoujou 29.06.2011 20:16

W sumie nawet niekoniecznie w photome - canon to zapisuje w exif, jak się okazuje.

@Andrzej - księżyc w sumie też nietrudno robić - mnie przynajmniej nigdy nie sprawiał problemu na krótkich czasach.

andrzejj9 29.06.2011 18:52

Cytat:

Napisany przez Kris (Post 1168569)
70k?

Jeśli aparat zapisuje metadane w plikach zdjeć, to możesz spróbować wyciągnąć liczbę uderzeń migawki w programie PhotoMe.

Sprawdzę z ciekawości. Sam się zdziwiłem, że mogło być tego aż tyle, ale aparat był ze mną właściwie wszędzie, a i zdjęć sobie nie żałowałem. Myślę, że mogło nawet dojść do 100 tys. Zobaczę.

@ jou

Zdjęcia zaćmienia księżyca, które dałem w innym wątku, też robiłem z ręki. I są całkiem całkiem :)

sobrus 29.06.2011 18:41

Też takie robie, ale przyznaje 1 sekunda rzadko mi wychodzi bez rozmycia :)
1/2 już całkiem znośnie :)
Potęga stabilizacji - bez tego trzebaby użyć ISO3200 :szczerb:

joujoujou 29.06.2011 18:09

Ilość załączników: 2
Bo trzeba jak najwięcej. Oczywiście w czasach analogów było to również możliwe, jednakże zdecydowanie bardziej kosztowne.

Im więcej zdjęć się zrobi, tym większe prawdopodobieństwo, że któreś wyjdzie. :szczerb:

Przykład z tej samej wycieczki, tylko z innego miejsca - Doolin Cave, największy stalaktyt świata. Mroczna jaskinia, jedyne oświetlenie to kilkaset LEDów w kilkunastu lampach:

Załącznik 57695

Zrobione z ręki, ISO 100, czas naświetlania: 1 sekunda, bez lampy.

Crop naturalnej rozdzielczości:

Załącznik 57696

Kto nie wierzy, niech zajrzy do EXIFa. :>

Jedno z kilkudziesięciu zdjęć - oprócz tego wyszło może jeszcze jedno, czy dwa. Z lampą znacznie gorzej. :P

sobrus 29.06.2011 17:01

Większość fotografów twierdzi, że trzeba robić zdjęć jak najwięcej. Wtedy nabierasz wprawy. A że potem 95% z nich się wywala i zostawia te godne uwagi :)

Kris 29.06.2011 15:40

70k?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:57.