![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|
|
|
#1 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W oczekiwaniu na Raynoxa (zamówiony od tygodnia, ale cały czas dostawa nie przychodzi..) bawię się jak mogę
![]() Udało się na stałe doczepić (dorobiona jeszcze jedna przejściówka) odwróconego zenita i pierścienie macro do cyfrówki. W połączeniu z 12 krotnym zoomem optycznym daje to interesujące rezultaty ![]() Nie miałem statywu, więc zdjęcia niewyraźne, ale to próbka możliwości powiększenia takiej konstrukcji: 1) To jest czcionka, na oko 8 - 10 z gazety ![]() 2) A to czcionka podobna wielkością, ale na ciemnym tle biała i chyba lekko "boldowa" ![]() Trzeba przyznać, że powiększenie jest imponujące, ale mało praktycznie, bo trudno cokolwiek sensownego z tym zrobić. I jeszcze ostatnie zdjęcie, pająka - niewielkie to macro, ale nie śmiałem zbliżyć obiektywu na bliżej niż 3 cm bo bydlę z niego było straszne ![]() 3) ![]() Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Raynoxa.. Z tymi wszystkimi moimi konstrukcjami problem jest jeden - żeby złapać ostrość trzeba się zbliżyć nie przesadzając na dosłownie pół centymetra od fotografowanego obiektu. Wiadomo, że w przypadku zdjęć owadów jest to nierealne. Jak to wygląda z Raynoxem? Po założeniu go na obiektyw z jakiej odległości można robić zdjęcia i łapać dobrze ostrość? --- EDIT Jeszcze jedno - żadne ze zdjęć nie było kadrowane tylko zmniejszone do 40% na komputerze - to ważne zwłaszcza przy pierwszych dwóch jeśli chodzi o ich powiększenie
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
West Coast Player
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 07.01.2005
![]() |
Cytat:
przy mniejszym do 12 cm - to tak na oko Ci podaje
|
|
|
|
#3 |
|
the one
CDRinfo VIP
Też trochę mało, ale zdecydowanie lepiej niż 1-5mm... I dzięki, właśnie o takie orientacyjne mi chodziło
![]() To teraz pozostaje czekać, aż ten nieszczęsny Raynox się w końcu pojawi...
|
|
|
#4 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
West Coast Player
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 07.01.2005
![]() |
Witam - podczas dzisiejszego wypadu na rowerkach udało mi się spotkać jakieś dziawadełko - może mnie oświecicie co to za okaz ?
1) ![]() 2) ![]() 3) ![]() 4) ![]() 5)
|
|
|
#7 |
|
the one
CDRinfo VIP
Co to jest to ja pojęcia nie mam, ale wygląda fajnie
![]() Dorzucę też coś od siebie - kilka zdjęć kwiatków, które dostałem na urodziny ![]() Eksperymenty z różnym rodzajem podświetlenia (naturalnym i sztucznym) oraz tłem: 1) ![]() 2) ![]() 3) ![]() 4) ![]() 5) ![]() I jeszcze pytanie - jak zrobić, żeby głębia ostrości była stosunkowo mała (rozmycie tła za kwiatkami) a jednocześnie zdjęcie niezbyt ciemne (przez bardzo krótki czas naświetlania). Minimalna (cyferka w oznaczeniu) przesłona niestety nie wystarcza..
|
|
|
#8 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 13.12.2003
![]() |
Mój wczorajszy wypad na strzelnice ZK, zdjędzie z automatu
|
|
|
#10 |
|
the one
CDRinfo VIP
Raynoxa już mam, ale posługiwanie się nim zdecydowanie do łatwych nie należy.. Podstawowy problem to łapanie ostrości - niestety zakładając go na Lumixa nie mogę używać mniejszego powiększenia niż 10-11 (zoom optyczny w aparacie), bo wtedy pojawia się już.. wyraźnie widoczna tulejka.. (na jednym zdjęciu - z pająkiem - będzie widoczne). A przy takim powiększeniu głębia ostrości jest tak minimalna, że dosłownie drgnięcie aparatu powoduje utratę ostrości plus sama głębia wynosi niewiele ponad 1-2 milimetry (tak na oko). Tym samym zrobienie zdjęcia nawet małego konika polnego jest praktycznie niemożliwe bez utraty ostrości..
Nie próbowałem jeszcze ze statywem, co w sumie jest podstawą, więc jeszcze muszę trochę poeksperymentować, ale generalnie ten aparat nie jest raczej przystosowany do dodatkowych soczewek czy przejściówek (w sumie to taki bardziej zaawansowany automat). Tak czy siak to kilka zdjęć z wczorajszego wypadu do lasu. Co prawda fotografowałem głównie jesień i widoki, ale zrobiłem też kilka próbnych fotek macro: 1) Tu maksymalny - 12 krotny - zoom. Tym samym ostrość jest na korpusie i praktycznie nie ma jej na zbliżonej o dosłownie ułamek milimetra bardziej głowie: ![]() 2) Złapanie ostrości na dwóch konikach jednocześnie było już chyba właściwie niemożliwe (przy okazji - z tym dwoma konikami a konkretnie mniejszym samcem zalecającym się do większej samicy wiąże się krótka historia: otóż leżałem na trawie robiąc im zdjęcia i w pewnym momencie stwierdziłem, że ten mały wyraźnie zaleca się do tej większej samicy. No więc włączyłem opcję nagrywania filmu i zacząłem fimować.. Samiec cały czas zalecał się do samicy "grając" coś tam swoimi nogami i potem próbować.. no sami wiecie Ta niestety cały czas go odrzucała, na co ja kląłem, bo chciałem zrobić ciekawe zdjęcia W końcu samica się wkurzyła i uciekła, a samiec chwilę ją gonił, ale dał sobie spokój. Ja to wszystko filmowałem z użyciem Raynoxa i mam całkiem fajny filmik, ale gdyby ta nie była taka nieprzystępna, to byłby na pewno ciekawszy ):![]() 3) Tu mały pająk i widoczne już w rogach początki tuleji: ![]() 4) Powierzchnia liścia - pełne zbliżenie, bez żadnego kadrowania (prosto z aparatu tylko pomniejszone do 1024*768): ![]() 5) I jeszcze inny konik w innym oświetleniu - jaskrawym słońcu, co myślałem, że pozwoli mi trochę zwiększyć głębie ostrości. I w sumie trochę chyba pozwoliło:
|
|
|
#11 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
|
|
|
|
#12 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Ech, dupa ze mnie, już dawałem to porównanie wcześniej.
![]() To może teraz takie makro - kwiatki, skamieliny i kamyczek: ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
|
|
#13 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
|
|