![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
![]() |
#346 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Raynoxa już mam, ale posługiwanie się nim zdecydowanie do łatwych nie należy.. Podstawowy problem to łapanie ostrości - niestety zakładając go na Lumixa nie mogę używać mniejszego powiększenia niż 10-11 (zoom optyczny w aparacie), bo wtedy pojawia się już.. wyraźnie widoczna tulejka.. (na jednym zdjęciu - z pająkiem - będzie widoczne). A przy takim powiększeniu głębia ostrości jest tak minimalna, że dosłownie drgnięcie aparatu powoduje utratę ostrości plus sama głębia wynosi niewiele ponad 1-2 milimetry (tak na oko). Tym samym zrobienie zdjęcia nawet małego konika polnego jest praktycznie niemożliwe bez utraty ostrości..
Nie próbowałem jeszcze ze statywem, co w sumie jest podstawą, więc jeszcze muszę trochę poeksperymentować, ale generalnie ten aparat nie jest raczej przystosowany do dodatkowych soczewek czy przejściówek (w sumie to taki bardziej zaawansowany automat). Tak czy siak to kilka zdjęć z wczorajszego wypadu do lasu. Co prawda fotografowałem głównie jesień i widoki, ale zrobiłem też kilka próbnych fotek macro: 1) Tu maksymalny - 12 krotny - zoom. Tym samym ostrość jest na korpusie i praktycznie nie ma jej na zbliżonej o dosłownie ułamek milimetra bardziej głowie: ![]() 2) Złapanie ostrości na dwóch konikach jednocześnie było już chyba właściwie niemożliwe (przy okazji - z tym dwoma konikami a konkretnie mniejszym samcem zalecającym się do większej samicy wiąże się krótka historia: otóż leżałem na trawie robiąc im zdjęcia i w pewnym momencie stwierdziłem, że ten mały wyraźnie zaleca się do tej większej samicy. No więc włączyłem opcję nagrywania filmu i zacząłem fimować.. Samiec cały czas zalecał się do samicy "grając" coś tam swoimi nogami i potem próbować.. no sami wiecie ![]() ![]() ![]() ![]() 3) Tu mały pająk i widoczne już w rogach początki tuleji: ![]() 4) Powierzchnia liścia - pełne zbliżenie, bez żadnego kadrowania (prosto z aparatu tylko pomniejszone do 1024*768): ![]() 5) I jeszcze inny konik w innym oświetleniu - jaskrawym słońcu, co myślałem, że pozwoli mi trochę zwiększyć głębie ostrości. I w sumie trochę chyba pozwoliło: ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#347 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#348 |
( o )( o )
Zlotowicz
Ech, dupa ze mnie, już dawałem to porównanie wcześniej.
![]() To może teraz takie makro - kwiatki, skamieliny i kamyczek: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#349 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
|
![]() |
![]() |
![]() |
#350 | |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Trochę to trwało - brak czasu hoya +4 ![]() b+w +10 ![]() b+w +10 X2 cyfrowy ![]() b+w +10 ![]() b+w +10 ![]() b+w +10 ![]() moi bohaterowie ![]() ![]() Ze względu na brak insektów w pokoju - na razie chyba nic więcej nie zrobie
![]() |
![]() |
#351 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
|
![]() |
![]() |
![]() |
#352 |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
skąd masz tyle kasy
![]()
![]() |
#353 |
***Fakt jest faktem..***
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
A oto moje pierwsze makro. Aparat Fuji s7000. Zdjecie nie jest doskonałe no ale dopiero sie ucze...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#355 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
kropelki... tyle ze naturalne
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#356 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
oset
|
![]() |
![]() |
![]() |
#357 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ciemka... :)
![]() Zenit 122, pierścienie pośrednie, Fuji Sensia 100 ![]() PS. Możecie wstawiać miniaturki a przy cytowaniu kogoś wywalać zdjęcia? To się cholernie długo wczytuje wszystko... dziękuję za uwagę ![]() Ostatnio zmieniany przez Kris : 10.12.2005 o godz. 15:09 |
![]() |
![]() |
![]() |
#358 |
( o )( o )
Zlotowicz
![]() |
![]() |
#359 |
West Coast Player
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 07.01.2005
![]() |
![]() |
#360 |
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
![]() Ciekawy blog LiTEa <-- Click ![]() ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|