Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 06.03.2016, 23:24   #1
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Zbieractwo

Mawiają mądrzy socjologowie, że choć temat jest już dawno za nami, to jeszcze przez wiele lat osoby żyjące w dobie peerelowskiej niedostępności towarów, a także - w większym lub mniejszym stopniu - ich dzieci - często będą przejawiać tendencję do zbierania rzeczy, które nie są im do niczego potrzebne.

Nie mam piwnicy zagraconej tonami niepotrzebnych śmieci i nie przewracam się w mieszkaniu o pudła z nakrętkami wymontowanymi ze starej szafy czy prasą z ostatnich 15 lat. Tym niemniej...

Kilka miesięcy temu zapomniałem na śmierć przylepić nalepki homologacyjnej na szybie, a że ostatnio zostałem za to pouczenie, postanowiłem nadrobić zaległości. O dziwo nie znalazłem jej w koszulce z resztą dokumentów, ale poszukiwania trwają, a w ich trakcie zacząłem łapać się za głowę.

Mam wszystkie potrzebne papiery związane ze starym autem (obecnie na dojazdy do pracy) i to dobrze. Ale pomiędzy nimi istny spektakl zbieracza. Wszystkie dowody ubezpieczenia OC, jakie były od zakupu auta. To jeszcze - załóżmy - jest do zniesienia, ale do tego jeszcze wszystkie papiery związane z tymi ubezpieczeniami - czyli propozycje przedłużenia umów (nawet te, z których nie skorzystałem przenosząc się gdzie indziej) i tego podobna makulatura - obecnie zupełnie już niepotrzebna. Mało tego - także dodatkowe potwierdzenia z przeprowadzonych badań technicznych auta, które w żaden sposób do niczego potrzebne nie są. To wszystko razem tworzy bałagan, w którym znikają rzeczy ważne (jak choćby naklejki homologacyjne nowego auta).

Jak widać mnie również dotknęła psychoza zbieractwa - może nie w ten najbardziej typowy sposób, gdzie w piwnicy leżą tony słoików "bo może kiedyś przeprowadzę się na wieś i będę kisił ogórki na zimę" - ale jednak.

Pochwalę się, że natychmiast podewziąłem terapię - zaczynając od wyrzucenia najstarszego dowodu zawarcia umowy ubezpieczenia OC (znalazłem w aucie, idąc do domu wylądował w śmietniku, nie bez przełamywania jakiegoś wewnętrznego oporu) Na marginesie, aż się zdziwiłem z kwoty - wtedy jeszcze nie miałem pełnych zniżek a żona miała prawo jazdy niespełna trzy lata i polisa kosztowała nas 723 zł, podczas gdy tegoroczna - 286...

A wy macie mocium Pany (i Panie) jakieś pozostałości - własne lub będące schedą po rodzicach - z tamtego okresu?

Ostatnio zmieniany przez Jarson : 06.03.2016 o godz. 23:27
Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: