Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   13 grudnia 1981 - 24 lata później ... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/13-grudnia-1981-24-lata-pozniej-59752/)

Jerry from hell 16.12.2005 13:59

@smartek................. wybaczam :-)

kraluk 16.12.2005 15:57

Cytat:

Napisany przez Smartek
Wybacz, ze sie wtrace Jerry, ale..
komus takiemu jak mi - milo czyta sie wspomnienia ludzi, ktorzy to PRZEZYLI.. [choc nie wiem czy pasuje tu okreslenie milo - nie moglem dobrac wlasciwego..]. Racja, dobrze, ze to juz dawno minelo, ale powspominac dla mlodszego pokolenia mozna.., bo sam jestem ciekaw jak to wszystko dokladniej wygladalo..
pozdro ;)

Zgadzam się z Tobą w 100%. Mnie również czyta się to wszystko ciekawie (miło to nie jest to). Co prawda trochę mi rodzice powiedzieli o tamtych czsach, ale zawsze jest znać opinię i przeżycia innych ludzi.

Banana Coctail 16.12.2005 16:31

Tak sie z ciekawosci spytam - czy tym, ktorym caly PRL sie w ogole nie podobal i mieli problemy z wladza, posiadali jakies koneksje z Solidarnoscia badz ich rodzina? Mam na mysli forumowiczow naszych.

String 16.12.2005 19:29

@Banana
...hmmm.... ja poprzez moją rodzinę mam bardzo duże powiązania z Solidarnością - nawet obecnie.
Tyle, że nie kumam o co Ci chodzi ?

Pozdrawiam

ro29 17.12.2005 01:39

Cytat:

Napisany przez Jerry from hell
:respect: Popieram.

Może powspominamy 1 wojne albo 2? Przecież stan wojenny przy 2 wojnie swiatowej to malutki pryszcz. Po co sobie to przypominać? Znowu sie dołować?? JA wtedy miałem prawie 7 lat. Też pamiętam kartki (bo sobie cholera teraz przypomniałem a chciałem zapomnieć!!!). Dla mnie takie "rozdrapywanie ran" jest bez sensu. Ciesze siez tego że to daaawno mineło.

A propo widze że mamy pary masochistów na forum. :-))))) Ni z tego ni z owego zaczynają wspominać jak to było dawno do bani i się dołują.

Peace :piwo:

Witam !
Jakoś nie mogę się zgodzić. Tak jak już napisałem - nie jestem zwolennikiem "życia historią", ale też nie można o niczym nie pamiętać - a szczególnie o tak nieodległej historii - która ma nadal w pewnym stopniu związek z czasami obecnymi - i jeśli nawet nas dotyczyła w niewielkim stopniu - to dotyczyła np. nazych rodziców. A przypominać sobie po to - nie żeby się dołowac - ale żeby pamiętać - o ofiarach, o tamtych czasach - które miały i dobre i złe (niestety większość) strony; po to, aby dawać dobry przykład jeszcze młodszym od nas.
A co do II wojny światowej - tu akurat nie jestem zwolennikiem jej zbytniego wspominania - oczywiście oprócz ważnych rocznic itd. - może dlatego, że to już naprawdę historia - choć ma jeszcze czasem wpływ na czasy obecne.
I znam osoby, które jeszcze do dziś "żyją" wojną. I to już jest niedobre...

Wczoraj była rocznica pacyfikacji kopalni Wujek - a także tragicznych wydarzeń grudnia 1970
[i]
Polski żołnież Polak strzelał do bezbronnego Polaka....

ro29

String 17.12.2005 05:54

Cytat:

Napisany przez ro29
Wczoraj była rocznica pacyfikacji kopalni Wujek - a także tragicznych wydarzeń grudnia 1970
[i]
Polski żołnież Polak strzelał do bezbronnego Polaka....

hmmm.... a nie były to specjalne oddziały ZOMO?

ro29 17.12.2005 23:05

Cytat:

Napisany przez String
hmmm.... a nie były to specjalne oddziały ZOMO?

Tak - zgadza się - w kopalni Wujek to były pododdziały ZOMO - ale podczas tragedii w 1970 roku na wybrzeżu - w Gdańsku itd. - tam strzelała zarówno milicja jak i wojsko.

ro29

ed hunter 17.12.2005 23:26

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
Tak sie z ciekawosci spytam - czy tym, ktorym caly PRL sie w ogole nie podobal i mieli problemy z wladza, posiadali jakies koneksje z Solidarnoscia badz ich rodzina? Mam na mysli forumowiczow naszych.

od dzisiaj będę do Ciebie mówił towarzysz Banana Coktail
już wiem skąd ta antyklerykalna/katolicka przypadłość
wnerwiaj się zdrowo.

Banana Coctail 18.12.2005 00:15

@ed hunter a ja od dzisiaj do Ciebie waściu ed hónter. Zadowolony?
Czy ja kogokolwiek obrazam tym pytaniem? Jest troche tendencyjne, to fakt, lecz inaczej nie wiem jak takowe sformulowac.
Skoro chcesz mnie od towarzyszy wyzywac to sie zdrowo zastanow. Jestem rocznikiem ktory nie ma zadnych powiazan z komuna, no chyba ze rodzice sie licza (1990). To, ze czytam NIE, FiM, trybune juz mnie do czerwonych kwalifikuje? Dalej: nie jestem przychylny kosciolowi i wszelkiej wierze wyciaganej poza ognisko domowe i miejsca kultu. Dalej juz sam dopisuj, bo szykanowanie i obrazanie ludzi ze wzgledu na ich poglady jest smieszne i dziecinne.
Do Solidarnosci jak ruchu nie mam nic do zarzucenia, ale temu co sie dzieje na jej podstawie dzisiaj oj to bardzo duzo.

Ormianin 18.12.2005 00:28

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
Za stwierdzenia, ze PRL nie byl taki tragiczny jak prawia obecnie (zanzaczajac, ze opieram sie relacji rodziny) - jestem komuchem czerwonym a mam ledwo 15 lat :D
[i inne androny pomijam bo szkoda cytowac]

Zycze Ci z calego serca naprawde, bardzo bardzo mocno... zabys tak na tydzien przeniosl sie do czasow PRL tak wczesne lata 80-te.

(mam nadzeje ze moze gwiazdka przyniesie Ci chociaz odrobine PRLu na swieta, obys chociaz na chwile zaznal ten wspanialy stan bytu)

Jesli masz 15 lat, to zycze Ci tego "miodu" z PRLu jeszcze bardzej, napewno dla Ciebie bylyby to wspaniale czasy, wyjatkowe czasy, prawie takie jak prawil Ci o nich Twoj dziadek, stojacy w ogonku 4 kilometrowym po papier toaletowy.

p.s. zycze Ci z okazji zblizajacych sie Swiat, abys mogl dostac prawdziwa PRLowska paczke pod choinke, a w paczce 1 pomarancz, jedna mandarynka, wyrob czekoladopodobny (tabliczka Goplany z 1983 roku), 7 cukierkow typu krowka i michalki (3 gatunek - papierek byl sklejony z masa), dwie pary skarpetek (35 % bawelny, reszta material sztuczny we wzory geometryczne o barwie srako-brazowej), buty sportowe typu "junior-walbrzych" albo kozaki mlodziezowe typu "Relax", jedna kaseta magnetofonowa typu "stilon-gorzow", plyta winylowa gatunek 2, tytul "Echa ojczyzny" w wykonaniu symfonicznej orkiestry wojskowej "Kolobrzeg 1982", zapakowane to w opkaowanie zastepcze (papier z drukarni piepierosow "popularne") i mama ze lazami w oczach ze to wszystko zdobyla dla Ciebie, metoda wyrzeczen, kartek, znajomosci w sklepach i dziadkowi-emerytowi ktory wystal po te super towary w kolejkach trwajacych 2-3 dni.

Czołgista 18.12.2005 00:46

@Ormianin and @Ed

Tak sądzę że Banana patrzy na te wydarzenia z przeszłości poprzez to co widzi teraz,
a co widzi ? to my tez widzimy :smutny:

Co pokazują od 90r "Solidarnościowcy".

Generalnie ciężka sprawa żeby cokolwiek wytłumaczyć ludziom co nie pamiętają tamtych czasów.
Ale to nie ich wina.
Raczej nasza.
Pokolenia co pamiętają kawę "extra selekt" i kolejki po srajtaśmę.
O innych nie wspomnę.

String 18.12.2005 01:07

heh... u mnie w domu było troszeczkę lepiej, bo np. za mięsem nie staliśmy w kilometrowych kolejkach.... bo mieliśmy osobny sklep na terenie jednostki wojskowej. I jeszcze .... cała szuflada DDRowskich papierosów, których mój tata nie mógł palić. bo tak śmierdziały - ale za to idealnie nadawały się na prezenty np. na imieniny - za które był całowany prawie po piętach. Ale tylko życzyć młodszym kolegom wehikułu czasu. Może doceniliby choć trochę to co otrzymali bez jakiegokolwiek wysiłku od swoich ojców czy dziadków, a co tak łatwo jest krytykować.
Ciekawe czy byli na wyborach.

to tyle - tak mi się przypomniało.....

Banana Coctail 18.12.2005 15:00

@Ormianin masz moze czesc z tych rzeczy co wymieniles w paczce dla mnie?:> U mnie mam i wujek studiowali za granica, wiec z pomaranczami nie byloby problemu :P
Czy jezeli byla komuna to wszystkim musialo sie zyc zle? Najwyrazniej mojej rodzinie nie. Nie musisz byc tak zlosliwy. To jak sie prosperowalo zalezalo od sprytu. Czy ja okreslilem PRL jako wspanialy stan bytu?

Predi 18.12.2005 19:59

oj banan, banan wyjedz sobie na Bialorus jak tak Ci teskno za PRL'em, tam nepewno poczujesz ten klimat....

namor 18.12.2005 21:12

Ilość załączników: 2
dla tych co tego nie widzieli a dla innych przypomnienie tamtych czasów
w załączniku Pamiątki PRL-u

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:05.