![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 | ||
Coauctor delicti
Data rejestracji: 23.12.2002
![]() |
Cytat:
Cytat:
Wg mnie trzeba uświadomić ludziom, że to jest absurd z conajmniej 2 powodów: - Zachowały się relacje "towarzyszy z Moskwy" z rozmów i wystąpień tow. Jaruzela, który będąc w ich stolicy namawiał ich do takiej inwazji, albo chciał wymóc na nich oficjalną groźbę. Mówili o nim nawet "szczwany lis", czy jakoś tak, a ostateczna decyzja brzmiała: "niech towarzysze z Polski radzą sobie sami". - Wmawia uparcie wszystkim, że obronił nas przed ZSRR, a w tym roku bez krępacji pojechał do Moskwy, gdzie dostał od tow. Putina order za zasługi... no dla dla kogo? Ktoś ma jeszcze wątpliwości co do motywacji, poza tą, że Dzięcioł i s-ka nie potrafili zapanować już nad robotniczymi rozruchami?
Ignorantia legis excusant neminem! ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Morris : 14.12.2005 o godz. 01:53 |
||
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Cytat:
A co do tego orderu - dla mnie te całe uroczystości w Moskwie, order dla Jaruzelskiego i kłamstwa jakie tam się głosi (że wojna zaczęła się w 1941 roku itd.) - to wyraźny znak tego, że w Rosji do wolności i demokracji jeszcze bardzo daleko. A tylko żal mi było w maju wszystkich weteranów II wojny światowej - oraz tych którzy byli w obozach itd. - bo te nieszczęsne uroczystości - to było jakby kolejny cios dla nich ![]() ro29 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nagle wpadlem na pomysl jak zlikwidowac bezrobocie!
![]() mnie wtedy jeszcze na tym swiecie nie bylo, ale gdy sie dowiedzialem o tragedii przybylem najszybciej jak tylko moglem. niestety podroz zajela mi dobre 10 miesiecy. ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 13.12.2005 o godz. 21:17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Czepek - od czepiania sie
Data rejestracji: 04.03.2004
![]() |
ja tez mialem roczek jak to sie dzialo, ale pamietam dobrze czasy kartek na wszystko co mozliwe, czasy kilometrowych kolejek, PGRow, bananow w paczce z Niemiec, deficytu wszelkich dobr, nawet tych podstawowych
ciesze sie, ze mozna wybierac, ze nie kazdy musi jezdzic nowa syrena, mozna kupic starego opla, ze nie musze tankowac na CPN a moge wybrac shell, ze mamy policje a nie MO, ze moge glosowac nawet na leppera (celowo z malej litery) a nie na millera (tez celowo z malej), ale tez ze moge kupic polskie maslo, polskie mleko, polska szynke, polska koszule i na placz mi sie zbiera na mysl o tym, co zrobili z Radmorem ![]() co do NIE to bez komentarza, wstydzilbym sie to kupic ciesze sie, ze nie wszyscy jeszcze zdziczeli i nie wszyscy wpominaja z rozrzewnieniem komune wydaje mi sie ze jest teraz ciezej z praca, przynajmniej z opowiadan starszych, ale to cena ogolnie pojmowanej wolnosci, cenic nalezy nawet taka, bo jednak to wolnosc dobrze, ze sytuacja normalnieje p.s. jakos nie widac zwolennikow lewicy (ja chetnie widzialbym w Polsce normalna, niesowiecka, lewica- potrzebna jest rownowaga), pewno ich troche dezorientuje taka liczba postow osob, ktore nie tesknia za komuna i co z tego, ze jaruzelskiemu przykro (ponoc?) na tym polega resocjalizacja, przed ktora sprytnie uciekl
![]() |
#5 |
dupa a nie
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.08.2004
![]() ![]() |
Doskonale pamiętam brak teleranka
![]() I jakiegoś pajaca w ciemnych okularach ![]() Oraz to : Stoi na placu oddział milicji Silny i zwarty, pełen ambicji. Bój się milicji! Stoi i sapie, dyszy i chrzęści Wśród łbów zakutych pały i pięści W łeb anarchistę, w łeb ekstremistę, w łeb syjonistę Już ledwo myślą, już ledwo czują Lecz oni nigdy nie zastrajkują. Za nimi działacze się przyczaili Tłuści, przewrotni, obłudni, mili Chcą na Syberii urządzić biwak Pierwszy z nich Wojciech, drugi zaś Siwak Trzeci Olszowski doczekał chwili Że Solidarność w pień będą bili Czwarty w tej pracy głośny Rakowski Piąty brew zmarszczył - to Obodowski Szósty ma dupę zamiast głowy Doczep mu uszy - Urban gotowy Siódmy to pisarz wielki - Żukrowski Ósmy Kłosiński, kretyn beztroski Dziewiąty Czyrek - uczeń Edwarda Klas robotniczych to awangarda. Wszyscy są oni zdania jednego: " Związek Radziecki jest naszym kolegą " I choćby przyszło miliard Chińczyków I każdy zjadłby milion klopsików Sraliby potem przez milion lat To nie zasraliby Kraju Rad. Nagle gwizd! Nagle świst! Gazy buch! Pały w ruch! Najpierw powoli i jeszcze z umiarem Ruszyła gromada zbójców ospale Zabili siedmiu, chyba za mało Więc wali i wali pała za pałą Po głowach, po nogach i gna coraz prędzej Górników, hutników łomoce i pędzi I skądże to, jakże to, czemu tak gna Że wali, że bije, że strzela pif paf To aktyw partyjny, on wprawił to w ruch To on zagrożony ratuje swój brzuch To aktyw, co z biura teleksem do sztabów A sztaby rozdają już pały wśród drabów Co biją i walą i znów kogoś gonią Bo aktyw do sztabów wciąż dzwoni i dzwoni
![]() |
#6 |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Data rejestracji: 08.05.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
mnie tylko zastanawiaja te kosze z plonacym koksem, kto to wymyslil
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Banned
Data rejestracji: 27.08.2003
![]() ![]() |
Z opowiesci mamy, dziadka wynika, ze w ich zyciu niewiele sie zmienilo, tak jak w zyciu calego Tarnobrzega. Wiadomo godzina milicyjna i te sprawy dotyczyly kazdego. Ale kazdy obywatel co sie nie mieszal w Solidarnosc etc mogl miec nieprzyjemnosci. Dlaczego? Byl stan wyjatkowy dlatego. Wiadomym bylo, ze jezeli bedzie demonstracja - bedzia milicji reakcja. Podsluch, nadmierna cenzura etc wszystko ma swoje koneksje z takimi dzialania rzadu. Pewnie byloby podobnie gdyby teraz zarzadzono taki stan obecnie.
Wg mojego dziadka, mozliwym byla inwazja sowietow, czemu jakies solidaruchy mialy burzyc porzadek owczesnego swiata. Stan wojenny zabezpieczyl kraj przed inwazja, pewnie gdyby nie on byla by powtorka z Czechoslowacji '68. Watpie aby Rosjanie chcieli ujawnic cala prawde ze swoich akt. Oczywiscie mial stan wojenny tez na celu utrzymanie sie wladzy. To chyba oczywiste? Ostatnio zmieniany przez Banana Coctail : 13.12.2005 o godz. 22:37 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Co do utrzymania władzy to prawda. Ale inwazji sowietów być nie miało, bo zapobiegł temu bohaterski Afganistan i mudżahedini. Poza tym Rosjanie po Węgrzech, chyba przyjęli strategię,że lepiej aby w danym kraju, komuniści sami rozwiązywali swoje problemy. Wtedy oni, ruscy, w oczach świata byli aniołkami.
Jabba Ostatnio zmieniany przez Jabba the Hutt : 13.12.2005 o godz. 23:30 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Bywalec
Data rejestracji: 13.12.2005
![]() |
Wstyd
W 1956 Gomułka stał na czele reform mimo żę ruskie czołgi szły na Warszawę ,a w 1981 [B]generał się wystraszył wstyd
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
W 1956 na Warszawe Rosjanie nigdy nie wyslali pancernej internwencji, wyslali w tym roku, owszem, ale na Wegry i Budapeszt. Pomylila sie koledze historia.
![]() |
![]() |
#11 |
www.ROVERki.pl
Data rejestracji: 24.10.2002
![]() |
...może też się włączę. Wprowadzenie stanu wojennego pamiętam jako tako - byłem małym smykiem - ale pamiętam z kilku rzczy:
1. w mieszkaniu było zimno. 2. spikerzy TV w mundurach 3. mój brat dostał w mordę z textem "Za to, że Twój ojciec trzyma naszych ojców pod bronią". ...taaaak. W tym czasie mój tata był Majorem Ludowego Wojska Polskiego. 4. Broń w domu, zimny dotyk pistoletu, smród oliwki do broni. 5. Wartownicy z kałachami na rogach mojego bloku (po pobiciu mojego brata). To najtrwalsze wspomnienia. Rozmawiałem z ojcem wielokrotnie na ten temat (podobnie zresztą jak na temat "wycieczki" Układu Warszawskiego do Czechosłowacji, gdzie ojciec był jako porucznik) i wiem, że żołnierze też się bali; że były jednostki wojskowe w Polsce - które były bardziej i mniej zaufane, a co za tym idzie - były jednostki "bardziej" operacyjne i "mniej" operacyjne. Dlatego np. czołgi z Żagania (obecne lubuskie) jeździły po Warszawie. Co do prawdowpodobieństwa interwencji radzieckiej w Polsce nie byłbym taki pewny że nam nie groziła. Pamiętać należy, że przed wkroczeniem Układu Warszawskiego do Czechosłowacji odbyły się dosyć spore, żeby nie powiedzieć wielkie manewry wojsk układu. No i poćwiczyli sobie tylko że w Czechosłowacji. Podobnie duże manewry odbyły się w wykonaniu wojsk radzieckich w okolicach granicznych z Polską w okresie poprzedzającym wprowadzenie stanu wojennego. Co do technicznych rzeczy ojciec niewiele chciał mi mówić, bo to był trudny okres dla zwykłych żołnierzy -tych niepolitycznych. Powiedział mi tylko tyle że wojska radzieckie były zarówno w DDRach jak i na wschodnich granicach postawione w stan gotowości bojowej. Ojciec choć był szefem łączności do większości depesz w tym okresie był niedopuszczony (kilkupoziomowe szyfrowanie) - do dowódcy jednostki. Tak prawde mówiąc, to musieliby rosjanie puścić parę z gęby - czego nie zrobią heheheh za dużo ludzi jeszcze żyje... podobnie jak z Katyniem - żyją pewnie oficerowie którzy pracowali w miejscach kaźni. Jedno jest pewne z mojego punktu widzenia - wcale ciepło - podobnie ja Wy - nie wspominam tego okresu. Pozdrawiam P.S @PARA a Stanu Wojennego doświadczałem w Głogowskich warunkach ;-) pozdro dla ziomali ;-) Ach jeszcze jedno..... chciałem powiedzieć, że jestem dumny z tego że mój ojciec był polskim żołnierzem (tylko, że jego dramat i jemu podobnych polegał na tym, że musiał wykonywać rozkazy przeciwko tym, którym miał służyć). to na razie tyle Ostatnio zmieniany przez String : 14.12.2005 o godz. 03:13 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Guru
![]() |
Cytat:
Nie wiem czy ktoś z wypowiadających się tutaj, wspominał ten okres ciepło - a jeśli w pewnym stopniu tak to wygląda - to z tego względu, że są to często wspomnienia z dzieciństwa - a z takiej perspektywy na wiele spraw się inaczej patrzyło, nie rozumiało. A po drugie - wspomnienia z dzieciństwa zazwyczaj są miłe - nawet jeśli otoczka była jaka była. Ale dzięki @String za Twoją wypowiedź - z trochę innej strony. Masz trochę racji - chociażby pisząc o tym, że jesteś dumny, że Ojciec był żołnierzem - a żołnierze byli wtedy rozdarci i czasem musieli robic coś przeciw narodowi. Jednak większość z nich (niestety nie wszyscy ![]() Pozdrawiam ro29 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja mam wspomnienia wredne, w nowym roku miałem skończone 13 lat i to co pamietam jest niemiłe. pamiętam jak matka z bratem dziadka przywiozła ze wsi pół świniaka i dwa worki ziemniaków, wykupując się na każdej blokadzie. pamiętam jak papier toaletowy był tak mocny jak dolary i tak szorstki jak papier ścierny 80. pamiętam - kto miał spirytus/bimber/wódkę, ten wszystko za to dostał. pamietam papierosy na wagę, pamiętam kaszę, mąkę, ryż, buty, ****a wsztstko na kartki.
odżywki dla dzieci na coś w rodzaju recepty, ale tak naprawdę to za łapówę - jeszcze w 1988!!! pamiętam to przeklęte, upadlające gówno i cieszę się, że może nie jest różowo to jest bez wszystkowiedzącej władzy. teraz władza i kraj ci się nie podoba - dużo opcji. e długo by pisać.......... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Guru
![]() |
Cytat:
I się nie dziwie, że masz takie wspomnienia - bo miałeś wtedy już tyle lat, że rozumiałeś co się dzieje wokół itd. - ja jak wybuch stan wojenny miałem 4,5 roku - więc moje wspomnienia są takie jakie są - a jeśli coś bardziej pamiętam to już z połowy lat 80-tych - np. fakt, że papier toaletowy był dobrem luksusowym, kolejki do wydawania kartek na mięso, kartki na benzynę i jej braki, kolejki i załatwianie sobie różnych towarów "po znajomości" itd. @Banana Coctail - w części się z Tobą zgadzam - np. że w wojsku jak się jest to trzeba się podporządkować. A co do oceniana stanu wojennego itd. - cóż w Polsce popularna jest skrajność - jak napisałeś - stwierdzi się, że PRL miał pewne plusy (ja też tak uważam) - to zaraz etykieta "komucha, lewicowca itd".) - a ja akurat mam raczej przeciwne poglądy. Po prostu lubię oceniać w miarę obiektywnie - a prawie wszystko ma swoje dobre i złe strony, Oczywiście PRL miał raczej więcej tych złych ![]() A sam stan wojenny - w przeciwieństwie do całości PRL'u - miał same minusy. ro29 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja miałem pecha, właśnie 13 grudnia miałem przysięgę w wojsku w Zamościu, rodzice nie dojechali (no bo stan wojenny), przysięga szybciutko (wściekły dowódca, bo przy słowach o braterstwie z Armią czerwoną kłopotliwa cisza zapadła), a potem wyjazd do Świdnika jako drugi pierścień w oblężonym mieście (pierwszy pierścień to oczywiście Zomo). Wigilia 1981 to nastraszniejsza Wigilia w moim życiu, łamiemy się opłatkiem, wszystkie chłopy ryczą jak dzieci, kałachy na kolanach ... dobra kończę, bo zaraz się rozpłaczę.
![]() |
|
|