![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
Dziadzio
Data rejestracji: 01.06.2006
![]() |
Witam,
Mam w Poznaniu rodzin***281; (fakt, daleka) i bardzo szczeg***243;***322;owe relacje jak by***322;o. Ciotka nie mog***322;a przesta***263; opowiada***263;, jak pod gradem pocisk***243;w ze sw***261; siostra jad***322;y szynk***281;, wyrzucon***261; z gmachu UBP przez okno. By***322;a to ich pierwsza w ***380;yciu szynka, z ulicznego bruku podnoszona. Dzi***347; sklepy p***281;kaja od szynek.. Jedn***261; z ciotek nieomal trafila tak***380;e spadajaca zag***322;uszarka Wolnej Europy :o M***243;j ojciec niemal cale swe ***380;ycie przepracowa***322; w ZNTK, nie w Poznaniu, ale firma jest pozna***324;ska. Pracowali i walczyli aby***347;my my mieli lepiej. Ja pami***281;tam
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | ||||
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Dziękuję wszystkim, którzy zabrali głos i pamiętają - a zwłaszcza koledze @Gomez47, który się podzielił także tym, co przeżyła jego rodzina podczas pamiętnego "czarnego czwartku" Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() Polecam transmitowane właśnie widowisko artystyczne w TVP1 sprzed Poznańskich Krzyży z placu Adama Mickiewicza - zobaczymy czy mi się spodoba ![]() Pozdrawiam ro29 Ostatnio zmieniany przez ro29 : 28.06.2006 o godz. 22:40 |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Dziadzio
Data rejestracji: 01.06.2006
![]() |
Cytat:
Za co mi dziękujesz? Za fakty? Dopiszę jeszcze że podobny bunt był w wielu miastach Polski wtedy, ale nigdzie tak silny jak w Poznaniu. Powodem był kontrast porażajacej wtedy nędzy poznaniaków z przepychem MTP. Obdarci musieli patrzeć na coś co było na zawsze poza ich życiowym zasięgiem. (polecam klimat z "Hey You" Pink Floyd The Wall) Moje Ciotki (cioteczna rodzina Mamy, dlatego napisalem "daleka") opowiadały wiecej ale ja mózgiem dziecka zapamiętałem te szynki, bo nie wiedziałem co to jest "szynka", oraz zagłuszarkę bo właśnie kleciłem swe pierwsze w życiu detektorowe radio a o części elektroniczne było w PRL bardzo trudno. Wybiórcza pamięć dziecka. Uważam że potrzebne jest ujawnienie prawdy o tamtych latach okupacji. przecież dla wielu ludzi było szokiem że w gabinetach tych samych który na wiecach wtedy gadali że: :"wszystkim nam jest ciężko" stały pudla wódek, najdroższych koniaków, szynki, balerony, itd. Dlatego polecialy na ulicę, obok papierów które nikogo nie dziwiły, bo już każdy wiedział co to jest UBP czyli polskie SS ![]() Ujawniono po raz pierwszy oszczerstwa tamtego ustroju. Coś pękło..
![]() |
![]() |
#4 | ||
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Cytat:
Bo niestety - dla większości dziś osób - i to nie tylko młodych - ale też w średnim wieku - a czasem i starszych - to historia i tyle - było, minęło - po co pamiętać ... A taka postawa jest po prostu smutna ... Cytat:
Mój Ojciec w tamtych czasach był dzieckiem/nastolatkiem - a jego Ojciec - mój Dziadek - pracownikiem ZNTK - jak już wspominałem. I wspomnienia mojego Ojca z tamtego okresu niestety wesołe nie są - bieda, zarobki marne i naprawdę sporej liczbie osób brakowało nie tylko do 1 miesiąca - ale czasem i do 15 ... ![]() To były niestety naprawdę ciężkie czasy w Polsce ... Ta rocznica, trochę nam o nich przypomniała - ujawniła wiele o tamtym okresie - ale nie wszystkim niestety. "Przywracanie pamięci" nie jest takie proste jak się wydaje ... Pozdrawiam ro29 Ostatnio zmieniany przez ro29 : 02.07.2006 o godz. 00:51 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|