Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.10.2009, 21:36   #1
polakT
inżynier systemowy

Data rejestracji: 07.07.2004
polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Reklamacja - czy wogóle mam jeszcze do niej prawo?

Witajcie!

Oto dziś odwiedziłem kumpla z lapkiem, chcąc paroma rzeczami podzielić się pare pobrać (wbrew pozorom legalnymi - filmy z naszego koła naukowego).
Pamiętam że kupując komputer zamówiłem płytę z 2xLAN. Wyobraźcie sobie moje zdziwienie gdy zobaczyłem że go nie ma. Zacząłem oglądać sprzęt. Oto ogólna historia:

Jego komputer zamawiałem w firmie komputronik ok 1.5 roku temu. Zamówiłem płytę ABIT AB9 PRO + inne cześci. Sprawa dotyczy tejże płyty. Komputer przyszedł poskładany znajomy miał obejrzeć sprzed popatrzeć czy się zgadza i owszem. Było by OK, gdyby nie to, że:

- pudełko jest od AB9 (bez PRO)
- płyta jest AB9 (ale okazuje się ze miedzy socketemT a ramem jest napis ABIT AB9 PRO - co miało wskazywać na właściwy produkt)

Parę sekund w Google mówi mi: na tej płycie powinna być nalepka ABIT AB9 zasłaniająca napis AB9 PRO. Tyle że jej nie ma. Wniosek, ktoś przyciął sobie na tamte czasu jakieś 200zł.

Stad moje pytanie, czy da się coś z tym zrobić, na podstawie jakiegoś prawa konsumenckiego, czy sprawa całkowicie przegrana i niestety przepłacona płyta o 200zł??

Mam jeszcze GW na płytę, jak też wszystkie papiery.
polakT jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.10.2009, 21:43   #2
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
teoretycznie masz pelne prawo reklamowac na podsawie niezgodnosci towaru z umowa
zgodnie z zapisem prawa objety chrona jestes przez dwa lata i jedyny temin dodatkowy to miesiac od zauwazenia niezgodnosci do jej zgloszenia sprawdawcy
w praktyce bedziesz mial problem

jezeli masz fakture, na ktorej jest wyszczgolniony drozszy model plyty i na plycie masz sticker sprzedawcy to masz bardzo duze szanse
nic sam nie rozkrecaj, bo sie wypna ze przelozyles!
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2009, 21:45   #3
polakT
inżynier systemowy

Data rejestracji: 07.07.2004
polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>polakT jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal Podgląd Wiadomości
teoretycznie masz pelne prawo reklamowac na podsawie niezgodnosci towaru z umowa
zgodnie z zapisem prawa objety chrona jestes przez dwa lata i jedyny temin dodatkowy to miesiac od zauwazenia niezgodnosci do jej zgloszenia sprawdawcy
w praktyce bedziesz mial problem

jezeli masz fakture, na ktorej jest wyszczgolniony drozszy model plyty i na plycie masz sticker sprzedawcy to masz bardzo duze szanse
nic sam nie rozkrecaj, bo sie wypna ze przelozyles!
Jeszcze w wekeend zerknę na papiery, bo chyba tam były numery seryjne na GW wpisane. jeżeli się zgadzają to mogę samą płytę zanieść tak ??

Już szukam w internecie, więcej info o reklamacjach. zaraz może znajdę usatwę, jak wiem czego mam szukać

W sumie jeżeli jest taka możliwość, przejdę się do UOKiK i porozmawiam z tą miła Panią, która już raz mi pomogła.

Edit: http://www.money.pl/archiwum/poradni...,0,544745.html wystarczyło wpisać: "reklamacja 2 lata"

4U @nimal

Ostatnio zmieniany przez polakT : 27.10.2009 o godz. 22:05
polakT jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2009, 22:08   #4
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Sądzę, że masz spore szanse na załatwienie sprawy pomyślnie ze względu na sklep - być może nie można tego uogólniać na wszystkie oddziały Komputronika, ale ja mam same dobre doświadczenia z lubelskim, podejrzewam, że w innych też tak raczej powinno być (sklep nie należy do najtańszych, ale osobiście lubię w nim kupować właśnie ze względu na jakość obsługi klienta i troskę o niego).

Sprawa jest dość prosta - f-ra mówi jedno, a fakty co innego. Ty to zauważyłeś w porę i zgłaszasz - ot, wszystko. Podejrzewam, że teraz mogą już tego modelu nie mieć, ale to już nie Twoja ani kolegi sprawa, kwota na f-rze jest wyszczególniona...

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.10.2009, 22:10   #5
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Sprawa jest ewidentna - miała być płyta o danej specyfikacji, jest inna. Na reklamację masz 2 lata, od momentu zauważenia nieprawidłowości 30 (lub 60) dni na jej zgłoszenie. Dodatkowo Komputronik raczej nie robi problemów w takich sprawach, więc możesz iść od razu do nich. Ewentualny rzecznik praw konsumenta to gdyby pojawiły się jakieś problemy.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: