![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Forumator
Data rejestracji: 06.12.2002
![]() |
niechce sie z Toba czero klucic, ale nikt nikt nigdy nie powie "fruit are".
Fruit is, Fruits are... ale 'Fruit are' raczej nigdy nie bedzie poprawnie. Masz racje ze jest to wyraz ktory sam w sobie znaczy liczbe mnoga, ale tak sie tego po prostu nie wymawia... chodzi glownie o wymowe i sposob w jaki to brzmi, oczywiscie mozna napisac Fruit Are, ale brzmi to nieregularnie i sie tego w ten sposob nie wypowiada. Jest jeszcze pare takich slow ktore sie specjalnie przekreca bo lepiej brzmia w zdaniu... postaram sie je tutaj dopisac jak sobie je przypomne. aha, i nie mozesz porownywac slowa 'fruit' ze slowem 'fish'. jak sam pisales, do fruit mozna dodac S ale do fish juz nie. oby dwa slowa znacza liczbe mnoga lub pojedyncza tego wyrazu, ale fish zawsze zostaje fish. wiec jest to troche inna sprawa niz fruit czy fruits. Ostatnio zmieniany przez shuma02 : 25.04.2005 o godz. 23:16 |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
-=| GodFather |=-
Data rejestracji: 30.04.2003
![]() ![]() |
Oczywiscie, zgadzam sie z Toba, malo kto tak powie, bo ta forma jest naprawde mało popularna ale poprawna. Ale kilka razy sie z tym spotkalem, nawet na BBC (bylo cos w stylu: vegetables and fruit are healthy and have a high nutrition content... )
.Pewnie masz racje, ja wiem jak to jest w teorii, a Ty jak to jest 'in action', w koncu z angielskim jestes na codzien .Pozdrawiam .Edit: Co do fish i sheep, to chodzilo mi ze maja taka sama forme w l. mn co pojedynczej, podobnie jest jeszcze z np deer, czy moose. Ale to juz inna bajka. Chociaz z tego co widze to w przypadku fish, slownik podaje forme fishes tez za poprawna, ale to juz jest chyba na sile .
Ostatnio zmieniany przez czero : 25.04.2005 o godz. 23:33 |
|
|
|
![]() |
|
|