![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Ankieta w PHP - nigdzie nie ma
Witam!
Potrzebuję zrobić ankietę w PHP Tak zeby ona zbierała informację, przekazywala je i gromadzila na jednej stronie Moglaby wygladac tak http://www.bet.pl/ankieta.php Kumpel zrobil z kolei tak : http://www.icpnet.pl/~alcoholic/anki...p?user=grzechu Wyglada dobrze, ale nie chce mi dac kodu ![]() Takze prosilbym o pomoc w tej sprawie. Utworzenie formularza z polami radio to pikuś, chodzi mi o przekazanie do pliku (czyli skrypt php z zapisem,odczytem) i potem odtworzenie tego w ramkach jak na w/w stronie. Czy ktos orientuje sie jak to zrobic, bo wiem ze jak ktos biegle programuje a nie tak jak ja dorywczo to takie cos dla niego to no - problem. Z gory dzieki, pozdrawiam!
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
hmm, ja się nie znam i nie próbowałem tychskryptów, ale moze tutaj coś znajdziesz:
![]() http://www.hotscripts.pl/PHP/Skrypty_i_komponenty/Quizy http://www.hotscripts.pl/PHP/Skrypty...onenty/Sondaze |
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() |
dzieki za szybka odpowiedz.
Gotowe skrypty tez znalazlem - fakt do ankiet mało, dużo jest takich typowych sond. PS. Głownie chce to sam napisac, jakies wskazowki, ale moze z gotowca cos sie naucze.
|
|
|
|
#4 |
|
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jeżeli masz możliwość wykorzystania bazy MySQL lub PostgreSQL lub czegoś podobnego, to żaden problem.
Jak zrobić formularz mam nadzieję, że wiesz. Kod:
<form action="skrypt.php" method="post"> Pytanie 1: <input type="radio" name="pytanie1" value="1"> Odp1 <br /> <input type="radio" name="pytanie1" value="2"> Odp2 <br /> ... <input type="radio" name="pytanie2" value="1"> itd... <input type="submit" name="wyslij" value="Wyślij"> </form> W pliku skrypt.php: Kod:
if(isset($_POST['wyslij']))
{
// Do danych wyslanych przez formularz dobierasz sie tak: $_POST['pytanie1']
// Zapis do bazy danych - jak utworzyć połączenie i samą bazę - poczytaj :)
$sql = "INSERT INTO nazwa_bazy (pytanie1, pytanie2, pytanie3) VALUES('{$_POST['pytanie1']}', '{$_POST['pytanie2']}', '{$_POST['pytanie3']}')";
$query = mysql_query($sql) or die (mysql_error());
}
Mogą być błędy, bo piszę bez sprawdzania (Zend Studio rules ), ale tak to mniej więcej wygląda Oczywiście dodać do tego można jeszcze sprawdzanie, czy wszystkie pola zostały wypełnione, ale na początek tyle powinno Ci wystarczyć
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() |
MySQL będzie.
A znasz cos prostszego np. na plikach txt, albo ogolnie na plikach. Wiec tak...no polaczyc sie z baza utworzenie polaczenia: $db = mysql_connect (serwer, użytkownik, hasło); mysql_select_db ("jakaś_baza"); tzn zapisac daloby rade, ale jak np. wydobyc z bazy do tabelek w htmlu? Nie kumam tego - sorka pewnie to podstawy ale nie łapie
|
|
|
|
#6 |
|
Team Member
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 18.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
To wyżej, to było tylko do zapisania.
A wyciąga się tak: Kod:
<?php
// Pobieramy dane z bazy
$sql_dane = "SELECT * FROM nazwa_tabeli";
//lub tak, jezeli chcesz wyciagnac rekordy ze wzgledu na jakies kryterium
$sql_dane = "SELECT * FROM nazwa_tabeli WHERE pytanie1='1'";
//mozesz tez pogrupowac wyniki i policzyc - w tym przypadku 'ilosc' jest traktowane jak normalne pole
$sql_dane = "SELECT pytanie1, COUNT(pytanie1) AS ilosc FROM nazwa_tabeli GROUP BY pytanie1";
$query_dane = mysql_query($sql_dane) or die(mysql_error());
//Sprawdzamy, ile rekordow zwrocilo zapytanie do bazy
$ileRekordow = mysql_num_rows($query_dane);
if($ileRekordow > 0)
{
echo "<table>
<tr>
<td>Pytanie 1</td>
<td>Pytanie 2</td>
<td>Pytanie 3</td>
</tr>
";
while($dane = mysql_fetch_array($query_dane))
{
//w petli wyswietlamy interesujace nas pola z bazy
//do kazdego pola dobiera sie przez $dane['nazwa_pola'], czyli np. $dane['pytanie1']
echo "
<tr>
<td>".$dane['pytanie1']."</td>
<td>".$dane['pytanie2']."</td>
<td>".$dane['pytanie3']."</td>
</tr>
";
}
}
?>
Jak coś, to pisz, a postaram się pomóc. Tylko jakieś konkretne pytania plz Resztę polecam manuala do mysql i www.php.net do php
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() |
Więc tak...
Mam plik z głosowaniem: http://www.informatyczna.xlo.poznan.pl/ankieta.html Kod:
<html> <form name="ankieta" action="glosowanie.php" method="post"><br> <b>Twoj ulubiony kolor:</b><br> Zolty<input type="radio" name="kolor" value="zolty"><br> Niebieski <input type="radio" name="kolor" value="niebieski"><br> Czerwony <input type="radio" name="kolor" value="czerwony"><br> Fioletowy <input type="radio" name="kolor" value="fioletowy"><br> Zielony <input type="radio" name="kolor" value="zielony"><br> <b>Plec:</b><BR> mężczyzna <input type="radio" name="plec" value="M"><BR> kobieta <input type="radio" name="plec" value="K"><BR> nie wiem <input type="radio" name="nie wiem" value="?"><BR> <input type="submit" name="dodaj" value="OK!"> </form> </html> No i mam plik glosowanie.php Kod:
<?php
$polaczenie=mysql_connect('localhost','login do bazy','haslo do bazy');
if (!$polaczenie) echo ('Wystąpił błąd przy łączeniu się z bazą danych MySQL<BR>');
$stat=mysql_select_db('informatyczna',$polaczenie);
if (!$stat) echo ('Nie mogę się połączyć z wybraną bazą danych!!!<BR>');
$efekt=mysql_db_query("informatyczna","insert into kolory (niebieski,czerwony,fioletowy,zielony,plec,data) values('$niebieski','$czerwony','$fioletowy','$zielony',
'$wiek','$plec',now());");
if ($efekt) echo ('Głos oddany');
mysql_close($polaczenie);
?>
patrzcie:
|
|
![]() |
|
|