![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dos 6.0
Co mogę znaleźć w tym zabytku ??
Z kazy ściągnołem i nie wiem czy opłaca się tym bawić
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Gość
|
Nic co dos-owe nie jest nam obce:-D
Nie instaluj tego - wyzre ci windowsa:-D Obejzyj sobie jak bedziesz mial pusty dysk do instalacji windy. A tak - do niczego:-D |
|
|
|
#3 |
|
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Nie wiem co planowałeś w tym znaleźć, ale to najlepszy system operacyjny (tylko że juz na nim nic nie działa
).
|
|
|
#4 |
|
WeldMaster
Data rejestracji: 16.08.2001
![]() |
DOS 6.22 od niego zaczynałem,nigdy sie nie wiesza jest niebieski dla komfortu zainstalowac trzeba Dos Navigator albo norton commander.Używany w aptekach ,biurach i tam gdzie są słabe kompy.Współdziała z win 3.11,win 95.A,Jak masz jakiś mały dysk +-100MB to zainstaluj sobie i uruchomisz każdą starą gre:oczywiscie odłączając twoj nowy dysk...
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Guru
Data rejestracji: 15.03.2002
![]() ![]() |
REKLAMA :
a ja mam wspaniałą książke o DOSIE do sprzedania zajrzyj na Kupie/Sprzedam/Zamienie jesli cie coś interesi
|
|
|
#6 | |
|
Gość
|
Cytat:
W-wielce I-irytujaca N-nakladka D-doskonale O-opozniajaca W-wszystkie S-sprawy |
|
|
|
|
#7 | |
|
Silent Hunter ;)
![]() Data rejestracji: 18.05.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Pingwin specjalista.
a da się na nim kopiować płytki ?? :-D
|
|
|
#9 | |
|
Pingwin specjalista.
Cytat:
z ciekawości pytam
|
|
|
|
#10 | |
|
Silent Hunter ;)
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Ja tam bym się tak z DOSa nie śmiał, bo kto wie, gdyby nie Disc Operating System - jakby dziś wyglądał przemysł kompowy.
Teraz moje uwagi w miarę dokładności mojej pamięci (wcale nie dyskowej) więc jak się pomylę to na mnie nie plujcie: Była taka szóstka, która była upgradem do wersji 5 - na jednej lub dwu dyskietkach. 6.22 był na 4 dyskietkach - 4 to był "Suplemental dics" - oczywiście 3 instalacyjne wystarczały, a właściwie nawet mniej - bo do dos-a wystarczy kilknaście plików na jednej dyskietce. Faktycznie - wersja 5 była bodaj najlepsza, ale właściwie od wersji 3.3 był już funkcjonalny jak trzeba DOS obsługuje dyski w FAT16 i to dlatego nakładki czyli wizdozy do 95 włącznie sobie razem z nim chodzą - oczywiście taka windoza 3 (3.1 czy 3.11) nie była ideałem, ale pomyślcie jaki był skok jakościowy np. pomiędzy Word-em 2 a takim TAG-iem. Pod Dos-em można uruchamiać i używać jeszcze sporo oprogramowania i to takiego którego nie uruchomicie w windozach, pomijając np. bazy danych - weźmy dla przykładu taki DiscEditor, które zajmują mało miejsca, mało pamięci, etc. np. można używać pakietu NSW, żeby mieć możliwość unerase pliku, a można użyć polecenia systemowego dosa, żeby taki plik odkasować - kwestia potrzeb Kto używa assemblera, albo... posługuje się kodem hexadecymalnym to wiele może pod dos-em zrobić - pamiętajcie, że komp to nie tylko pakiety biurowe, internet i wypalanieFakt - komfort w obsłudze plików i katalogów dawał Norton Commander, ale to była tylko nakładka z ograniczonymi możliwościami - z linii poleceń można z dosa więcej wydusić sayan - ta książka jest niezła, ale lepsza była do dosa5 - nie pamiętam - ta z serii z kwadratami niebieskimi i czerwonymi na okładce Nio - mam trochę sentyment do DOSa, jeszcze pod niego programuję ![]() PS. A o co Wam chodzi z tym "niebieskim" dos-em? Niebieskie to są windozy jak się wykoźlą.
Pozdrawiam Pedros Ostatnio zmieniany przez Pedros : 05.11.2002 o godz. 00:26 |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Gość
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Gość
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#14 |
|
Second variety
Data rejestracji: 11.01.2002
![]() |
Oczywiście panowie - NC ma niebieskie tło - jak się go na kolor ustawi.
Ale NC to nie jest DOS. To przecież oddzielny progs (Nortona) za który trzeba było zabulić, żeby mieć licencję. NC razem z NDD i innymi (były to oddzielne progsy) to taki protoplasta Norton System Worksów i WinComandera.
|
|
|
#15 |
|
Silent Hunter ;)
![]() |
Ja też mam sentyment do dosa. Znam tylko jeden bodaj przypadek kiedy Dos się wiesza. Dobre aplikacje się do niego pisze. Choćby w Clipper'e.
|
|
|
|
![]() |
|
|