![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
zanikanie sieci
na wstepie krotko aby sie rozeznac: jest siec 100 Mb/s w ktorej jest 10 osob (lacznie ze mna), siec podlaczona jest do switcha (przykro mi, modelu nie znam), switch podlaczony jest do kompa typu pentium 233 pelniacego role serwera a ten z modemem adsl 2 Mega (usluga TPSA dla firm)
ja do tej sieci podlaczony jestem za pomoca karty sieciowej realteka, (ktorys tam model, jeden z tanszych oczywiscie) moim komputerem zarzadza system win2k3 Sp1 mam nastepujacy problem: po uruchomieniu komputera internet chodzi fantastycznie, ale tylko 10 min, bo potem wszytsko siada, siec nie dziala... czasem mam ikonke ze polaczenie sieciowe zostalo odlaczone a czasem nie, poczatkowo myslalem ze zostaje swiadomie odlaczony przez kogos od strony switcha, ale tak jednak nie jest... sprawdzilem u siebie: windows ok, karta wydaje sie byc tez ok... sam juz nie wiem? wylaczylem zapore, wylaczylem zbedne uslugi - przynajmniej te ktore znam... Ip loklany na sztywno, dnsy wpisane prawidlowo, dalej to samo, czyli wlaczam kompa siec chodzi super i nagle po okolo 10 min strony www przestaja sie ladowac, zaraz potem znika GG i nie ma sieci (do uzytkownikow lokalnych tez nie moge sie dostac), resetuje kompa i nadal nie dziala, robie wiec tak: wylaczam go zupelnie z pradu, odczekuje pare sekund, wlaczam, laduje sie system i siec znowu dziala super, ale tylko przez 10 min... potem jak wyzej - zamiera - potrafi oczywiscie ozyc np. po godz. aby znowu znkac na nastepna godzine... czasem dziala super dobrze caly czas co moze byc problemem? 1. windows 2k3 Sp1? moze jest jakas banalna usluga w tle ktora zamiera? 2. karta sieciowa? - psuje sie? 3. ... nie mam pojecia dodam tylko ze ten problem wystepuje tylko u mnie, pozostale 9 osob maja net i nikt raczej nie narzeka... ![]() ![]()
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
laser nieskalibrowany
Data rejestracji: 31.08.2004
![]() |
Pierwsze co mi przyszło do głowy, to to że jakieś świństwo pałęta Ci się w systemie program HiJackThis , a właściwie jego log mógłby wiele powiedzieć. Proponuję by go wkleić i zwrócić się o jego analizę na http://forum.centrumxp.pl/index.php w dziale Bezpieczeństwo - .
Możesz też przeskanować system Spybootem ,Adaware'm, lub CWShredderem |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Komandor
Cytat:
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 24.11.2004
![]() |
Sprawdź kabel sieciowy, a konkretnie końcówke czy jakieś kabelki się nie oderwały od wtyczki. Miałem podobnie i wystarczyło tylko wymienic końcówkę kabla.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 14.07.2004
![]() |
moja rada - odłącz na chwilkę zasilanie od switcha. następnie podłącz i zobacz jak będzie
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Komandor
Cytat:
![]() |
![]() |
#7 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
sprobuj przelozyc karte sieciowa w inny slot pci (nie do wiary, ale na jednym potrafi stwarzac problemy, a na innym dzialac ok)
pojawia sie "dymek" ze polaczenie zerwane? moze switch jest niestabilny - zapytaj pozostalych uzytkownikow czy u nich tez sie tak dzieje
![]() |
#8 | |
Komandor
Cytat:
nie wiem juz sam co jest, moze ta karta po prostu zwyczajnie siada, chyba naprawde kupie 3com'a widzialem na allegro za grosze sa te karty jesli chodzi o switch, jest to jakis d-link, wszyscy pozostali uzytkownicy sieci nie maja takich problemow, coz, tylko ja obecnie
---------- pozdrawiam Ostatnio zmieniany przez Ormianin : 29.09.2005 o godz. 00:23 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
laser nieskalibrowany
![]() |
Puszczałeś pinga na Wasz serwer?
Start -uruchom - CMD- ping adres_serwera. Jak wyglądają czasy własnie wtedy kiedy Ci "muli"? Zobacz też jak to jest przy ustawionym DHCP , a nie ręcznie. Może serwer ma inne DNSy i w tym jest problem , że inni jadą na DHCP i DNSy mają z serwera , aTy masz własne |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Komandor
Cytat:
podejrzewam karte sieciowa albo stery do niej... (stery trudno zmienic bo pod windows 2003 nie zabardzo chca sie instalowac te od XP albo 2000 - system rzuca zonk) a ciekawostka jest to ze od 2 dni chodzi mi bez problemow, dlatego jestem w kropce
---------- pozdrawiam Ostatnio zmieniany przez Ormianin : 29.09.2005 o godz. 14:19 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 14.07.2004
![]() |
nie wiem czy udało ci się już rozwiązać problem, ale jak nie to dorzuce jeszcze coś od siebie ...
miałem podobny problem, dlatego sugerowałem ci restart switcha. u mnie to pomagało, ale nie na długo. okazało się, że problemem jest gniazdko na ścianie do wpinania kabelka sieciowego. przyszli panowie z serwisu, pozaciskali jeszcze raz koncówki skrętki w gniazdku i od tej pory chodzi rewelacyjnie. widocznie cos sie z uplywem lat poluzowalo. sieciowki nie wymieniaj, ja wymienialem chyba z 5 razy, to bez sensu. mi profilaktycznie jeszcze serwis zamienil 2 przewody ze skretki ethernetu na inne dwa, aby wykluczyc uszkodzenie kabla na jakims odcinku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Komandor
Nie zmienilo sie specjalnie... wlacze kompa czekam te polgodziny i net wskakuje, tak mi sie wydaje ze problemem moze byc obluzowana skretka przy koncowce... tymczasem nie mam zaciskarki, wiec jakos to znosze,
![]() |
#13 |
laser nieskalibrowany
![]() |
Weź zwykły ....nóż kuchenny z okrągłym końcem i normalnie podociskaj kładąc wtykę na stole.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Świeżak
Data rejestracji: 09.06.2005
![]() |
Albo przestaw na sztywno w ustawieniach sieciówki na 10Mbit i zobacz co dalej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.06.2000
![]() |
Jak juz odlaczy Ci net (dymek o braku lub ograniczeniu polaczenia, ewentualnie inny) to sprawdz jaki adres ip ma wtedy Twoja karta sieciowa. Nie wiem jak to sie dzieje (i jak to w ogole mozliwe), ale czasem Windows dostaje adres ip z puli 169.x.x.x. I nie ma tu znacznenia Windows (XP: home, pro, z poprawkami i bez), ani router (USR, Intellinet). Po prostu tak sie czasem dzieje. A jedyne co laczy te wszystkie wydarzenia to... Windows
![]() |
|
|