![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
www.ROVERki.pl
Data rejestracji: 24.10.2002
![]() |
Athlon 2600+@GIGABYTE 7VAX-FS Problem
Witam,
Tak się złożyło że wpadł mi w ręce taki sprzęt. Ale to nie jest problemem hihi Problem w tym, że po włożeniu procka w slot i odpaleniu - mobo go rozpoznaje jako DURON 2085 MHz. Co do procesora jestem pewien, że jest to Athlon 2600+ (AXDA2600DKV3D) FSB 166 - płyta ma switche ustawione także na 166, tak więc powinien go chyba rozpoznawać prawidłowo. Gdzieś przed chwilą wyczytałem, że jakiś koleś miła Athlona 2400+ i po jakimś wypadku (nie napisał jakim) uszkodził cache L2 i płyta zaczęła go rozpoznawać jako Durona 1667. Mam nadzieje, że ja cachu nie mam uszkodzonego, skoro rozpoznaje wartość ponac 2GHz, tyle że wyświetla nazwę Duron a nie Athlon - jak powinien. Płyta jest robiona dla Fujitsu-Siemens (stąd FS), wgrany bios F13. Nie jestem ekspertem od hardware'u, więc jestem w totalnej kropce. Może uprzejmie ktoś zaradzi?? Pozdrawiam serdecznie |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Szperacz
Data rejestracji: 26.06.2005
![]() |
Raczej to bedzie problem z płyta i osobiscie poszukal bym nowego biosa ale faktycznie moze byc tak ze l2 poszlo i sie zrobil duron. Warto sprawdzic ta pamiec w programie Everest!!
Pozdro ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Witam
![]() No to się teraz pochwalę hehehe ... ![]() Ja zarżnąłem swojego Bartka 2500+ i uszkodziła się pamięć cache L2 ![]() Pozdrawiam
Ostatnio zmieniany przez Arepo : 09.12.2005 o godz. 16:05 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
www.ROVERki.pl
![]() |
Mały Update.
Zmieniłem Bios na oryginalny F7 (z F13), ponieważ jest to ostatni znaleziony przeze mnie bios dedykowany pod dokładnie tą płyte. Zmiana Biosu spowodowała, że płyta zamiast Durona zaczęła wykrywać Unknown CPU Type 2600+ (czyli chociaż część nazwy jest prawidłowa ehehhe). Moje poważne obawy wywołuje fakt, że w CPUZ pokazuje że L1 i L2 wynosi 64KB I nadal na pierwszej zakładce mam napsane Duron (Applebred), ale w specyfikacji już jest napisane Unknown CPU Type. Muszę jeszcze nadmienić, że niestety nie mogę przeinstalować Windozy, ponieważ przed zatwierdzeniem umowy (klawisz F8) następuje zwiecha, i wywala niebieski ekran z komunikatem ...... coś DRIVER_IRQ_... cośtam i potrzebny jest twardy rerset. Ten Win spod którego teraz pisze został zainstalowany na płycie ASROCK, która poszła do pudełka. Po wymianie MOBO należałoby przeinstalować OS, być może wtedy CPUZ odczytywaćby zaczął poprawnie (gdyż nadal się łudzę że jednak nie procek ;-)) Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Szperacz
![]() |
Jak wykrywa 64kb no przykro mi mistrzu procek sie konczy i zamiast athlona masz kruszona
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
www.ROVERki.pl
![]() |
to można z nim coś zrobić np. puścić go niżej?? czy nadaje się do wyrzucenia
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Szperacz
![]() |
proponuje powoli szukac innego zdrowego bo z czasem ten zacznie powodowac darmowe krytyki... straszne acz prwdziwe wspolczuje
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
www.ROVERki.pl
![]() |
@demek
Wiem wiem - tam też zapodałem zapytanie - po prostu szukałem wszystkich możliwych opinii na temat problemu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
Niestety z tego co piszesz wynika, iż masz uszkodzony procesor. Z własnego doświadczenia wiem, że niewiele można z tym zrobić. Wydawać by się mogło, że CPU będzie pracował normalnie tak jakby miał po prostu mniej pamięci. W rzeczywistości stabilna praca to przeszłość. Czasem udawało się, aby komputer chodził przez godzinę lub dwie, ale przy większym obciążeniu występowały od razu różnego rodzaju błędy w programach lub zwyczajne zawieszenia systemu.
Rozwiązaniem może być wyłączenie pamięci cache L2 w biosie, choć w nowszych płytach zazwyczaj nie ma takiej możliwości nie mówiąc już, że zmniejszy to drastycznie wydajność. Pozostaje wizyta w sklepie i kupienie nowego procka ![]() Pozdrawiam
![]() |
![]() |
#11 |
www.ROVERki.pl
![]() |
hmmm... zacząłem się rozglądać za prockiem ..... niestety używanym, bo na portfelu wyrzuca mi napis: "CASH LEVEL CRITICAL" ;-)
Pozdrawiam serdecznie |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Guru
Cytat:
Do tego jeśli będziesz miał szczęście nie wydasz więcej niż 200 zł. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniany przez Arepo : 11.12.2005 o godz. 15:22 |
|