![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 29.12.2002
![]() |
Athlon 64 - warto?
Witam
Chcałbym zmodernizować komputer i zastanawiam się nad procesorem AMD Athlon 64 na rdzeniu Winchester Zależy mi aby komputer był w miarę cichy ale wydajny czy warto się zainteresować tym procesorem? Czy wydajność A64 jest porównywalna do PIV 3Ghz? Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
1. zalezy w czym ta wydajność i jakiego a64, nazwa rdzenia to zbyt mało
2. na 1000% bedzie zimniejszy 3. a64 lepiej się sprawuje w grach od odpowiadających mu piekarników intela 4. porównujac newcastle 2k8+ na k8t800 i preszeszkota 2k8ht na i865 (reszta komponentów w obydwu blaszakach podobnych klas, twinmos vs hyperX, samsungi, gf4ti vs parhelia kastrat) to amd jest lepszy w tym co robię a intelowskie ht jest bezużytecze niczym kwiatek przy kożuchu a MHz przegrywaja z optymalną architekturą w aplikacjach w których powinien prym wieść intel i nie piszę tu o grach bo z powodu pieknej jakości obrazu parhelli co to w grach nie może nie ![]() reasumując, w wiekszości przypadków czy to amd czy intel to róznica pomiedzy nimi bedzie obojetna dla ZU, za amd przemawia niska temperatura wiec cisza w kompie i jak z testów wynika w os 64bitowych jest szybszy niż intel a tu winxp64pro już za progiem, a za intelem znaczek intel inside i lepsze wyniki w kodowaniu video ( ale przeciez nie uzywa się kompa do kodowania divx'ów cały czas, zresztą w mp3 amd jest lepszy) lecz nie samym cpu user żyje, ważne jest mieć szybką grafę i duuuzo ramu (o dobrych timingach w przypadku amd bo jest on czuły na ich parametry)
![]() |
#3 |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
Wydajnosc AMD64 nie jest porownywalna z PIV 3Ghz - wydajnosc AMD64 jest o wiele wyzsza. AMD64 to aktualnie najlepsza podstawa komputera.
![]() |
#4 | |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#5 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 29.12.2002
![]() |
No właśnie to już chyba nie mam wątpliwości co kupić poprostu padła mi płyta ECS-a i nie chciałbym wchodzić już w socket A a teraz mam AXP 1800+ i jestem zadowolony:-) Dziękuję za odpowiedzi Oczywiście chodziło mi o A64 3000+
Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
PiwoWar
Data rejestracji: 01.12.2003
![]() |
Cytat:
a co zrobisz z tym xp 1800+ po zakupie nowego sprzętu?? być może mam na niego kupca, za niewygórowaną cenę |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
sam kupuję [już plany robię
![]() ![]() jedyna rzecz która się intelowi udała ostatnio to Dothan/Banias [centrino] i ich następstwo - Sonoma - chętnie kupiłbym to, gdyby jedyna płyta stacjonarna pod centrino nie była kosmicznie droga - widzę co potrafi laptop z dothanem 1.6ghz.. umie DUŻO...
![]() |
![]() |
#8 | |
Pentium4ever
Data rejestracji: 06.12.2003
![]() |
Cytat:
ale od nie dawna ta sytuacja uległa zmianie tu: http://pclab.pl/art14173.html porównano P4 660 (3.6 GHz, L2 2MB i 64 bit) z Athlon 64 3800 wzięto te 2 proce pod uwagę bo mają zbliżone ceny PLN a co się okazuje po testach?? z 28 testów w 20 P4 wygrywa miłej lektóry a jeśli chodzi o zakupy to płytę z S-939 sugeruję zakupić bo później łatwiejszy upgradzik do dwurdzeniowego odsyłam tu:http://www.tomshardware.pl/cpu/20050202/index.html choć może temat poświęcony Sempronowi pada tam jednak pare ciekawych zdań |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Hitokiri Battousai
Data rejestracji: 14.09.2004
![]() |
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() mnie też ciekawi ich sieria M.... Cytat:
Będzie działał Banias i Dothan. Nieststy kompatybilność jest potwierdzona narazie tylko na P4P800 SE oraz P4P800-VM.......zobaczymy
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 09.03.2005 o godz. 12:26 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Banned
Data rejestracji: 29.03.2004
![]() |
A ja bym poczekał na AMD Turion64
![]() ![]() |
![]() |