![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Im trzeba to powiedzieć wprost, a i tak będą robić swoje :taktak: |
Prezesik dzi***281;ki.
|
w naszym kraju przeinacza te slowa do tego stopnia, ze niektorzy to odbiora w ten sposob iz PIS ma paparcie Boga albo jeszcze cos lepszego
|
Cytat:
rozumiem, że to nie będzie matura z religii, tylko z religii rzymsko-katolickiej, a co z wyznawcami innych religii ? ke ? czy czasem w konstytucji nie jest zapisana wolność wyznania ? jak dla mnie to jest dyskryminacja i jak bym był wyznawcą czegoś innego, to spotkał bym się z prawnikami 4rp w strassburgu. to jest żałosne i tyle. a niektórzy się dziwią czemu polskie dyplomy nie są uznawane na zachodzie... |
Cytat:
|
Cytat:
|
Witam !
Cytat:
Cytat:
A spotkanie z młodzieża podobało mi się tak średnio - przemówienie Papieża - bardzo ciekawe i mądre według mnie - natomiast jakoś prezentowanie tych filmików z narkomanami, samotnymi matkami itd. - jakieś takie nieprzemyślane - rozumiem, że to są problemy, które dotykają młodzież - i trzeba o nich mówić- ale żeby tak to pokazywać na takim spotkaniu ... niesmaczne jakoś :( Pozdrawiam |
A ja zawiodłem się trochę Wadowicami.. Mam nadzieję, że to tylko ja mam takie odczucie i że jest ono błędne...
Chodzi mi o to, iż praktycznie cały plac na którym odbywało się spotkanie z Benedyktem XVI był obwieszony portretami Jana Pawła II oraz tekstami z Jego wypowiedziami... Znaków odnoszących się do Benedykta było niewiele.. Ojciec Święty mógłby to odebrać tak: "fajnie, że jesteś, ale nigdy nie będziesz na równi z Nim.." co ciekawe, uwagę na ten fakt zwrócił mi ksiądz z mojej parafii. ja to zauważyłem dopiero w powtórce, gdyż nie mogłem śledzić wcześniejszej transmisji na żywo.. tak jak powiedziałem, mam nadzieję, że to tylko moje odczucie :) |
Witam !
Cytat:
Ogólnie mam wrażenie - że mimo iż pielgrzymka jest śladami Naszego Papieża - Wielkiego Jana Pawła II - to naprawdę momentami jest już go jakby "za dużo" - i właśnie jak napisałeś - Benedykt XVI może czuć się dziwnie ... Tak samo te ciągłe porównania - jakby ludzie chcieli aby nowy Papież "klonował" zachowania poprzednika - owszem ma się na kim wzorować - ale to - tak po ludzku - inny człowiek, inna mentalność - a zdrugiej strony - czyż właśnie ta innośc nie jest interesująca ?? I tak uważam, że Benedykt XVI w ciągu tego roku, bardzo otworzył się na ludzi , a zwłaszcza na Polaków - pamiętam np. pogrzeb Jana Pawła II - tam mi naprawdę brakowało tych polskich akcentów ... Natomiast co do samych Wadowic - te plakaty wokół rynku akurat jakoś nie rzuciły mi się tak w oczy - natomiast właśnie niespodobał mi się ten największy - umieszczony na podwyższeniu - skąd przemawiał Benedykt XVI - był tam wielki wizerunek Jana Pawła II i hasło pielgrzymki Benedykta XVI - i to było trochę właśnie przytłaczające - gdyby jeszcze z drugiej strony było tej samej wielkości zdjęcie Benedykta - to było by OK - ale tak to było - jak piszesz - wyraźne podkreślenie, kto tutaj się liczy najbardziej ... Oczywiście nie każdy tak patrzy - bo to spojrzenie bardziej uniwersalne i otwarte - znam ludzi zapatrzonym w Jana Pawła II, dla których to wszystko wygląda idealnie - cóż - każdy ma do tego prawo - tylko czy jest to tak do końca odpowiednie - chrześcijańskie spojrzenie ?? Pozostawię to już bez komentarza ... Dziś spotkanie na Błoniach było przesycone wspomnieniami o Janie Pawle II - i jak widać ludzie tego oczekiwali - aczkolwiek mam wrażenie że i sam Benedykt został przyjęty ciepło ... A popołudniu czeka nas chyba najbradziej symbliczne - w wymiarze światowym - spotkanie Benedykta XVI w obozie w Oświęcimiu. Papież - Niemiec - przekroczy tę bramę - chyba wydarzenie epokowe dla tego miejsca ... Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
|
Ehh..
W***322;a***347;nie wr***243;ci***322;em do domu z Krakowa.. By***322;o zaje...fajnie :) Ogl***261;daj***261;c w TV nie odczuwa si***281; spotkania nawet w 1% tak jak na ***380;ywo :] |
takie ma***322;e spostrze***380;enie po wizycie dobrych chrze***347;cijan na mszy w krakowie. na b***322;oniach jest taka masa ***347;mieci, jak nawet po inwazjach mocy rmf tam nie by***322;o, jest taki bajzel, ***380;e ci***281;***380;ko sobie co***347; takiego wyobrazi***263;, ostatni raz tak by***322;o po pogrzebie jp2, nie wiem co ci katolicy w sobie maja ? ale w sumie to nie ma przykazania "nie ***347;mie***263;".
|
@pops.. Zgodz***281; si***281;. Wstyd! Ju***380; wczoraj ***347;mieci zacz***281;***322;y si***281; zbiera***263; na spotkaniu z m***322;odzie***380;***261;..
2 sprawa: Ludzie roz***322;o***380;yli sobie ***347;piwory w najlepszych miejscach, na pytanie czy na czas Mszy ***347;w. lub cho***263;by na czas wjazdu Papie***380;a na B***322;onia, mogliby z***322;o***380;y***263; ***347;piw***243;r, ***380;eby mo***380;na by***322;o bli***380;ej podej***347;***263;, odpowiadali opryskliwie, ***380;e "trzeba by***322;o sobie przyj***347;***263; wcze***347;niej".. Fakt, troch***281; prawdy w tym by***322;o, ale m***243;g***322;bym by***263; w pierwszym rz***281;dzie przy wje***378;dzie Papie***380;a na b***322;onia, jednak ***347;piw***243;r by***322; wa***380;niejszy :| 3. Oganizacja wczorajszego spotkania z m***322;odzie***380;***261;.. WSTYD!! Sektory M (na kt***243;ry mia***322;em wej***347;ci***243;wk***281;) zape***322;nione.. Masa ludzi z tego sektora wa***322;***281;sa***322;a si***281; po innych.. |
wizyta B16 uda***322;a si***281;. wczorajsze spotkanie z m***322;odzie***380;***261; wywar***322;a na wszystkich niesamowite wra***380;enie - o czym m***243;wi***322; Benedykt i zgromadzeni.
je***347;li chodzi o ***347;mieci to chyba nie byli***347;cie nigdy we W***322;oszech w miejscu gdzie jest wi***281;cej ni***380; 1000 W***322;och***243;w na raz? z jednego dnia jest 100000 ***347;mieci/1000 |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:27. |