Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.11.2003, 13:15   #1
Alinoe
thorgal to ciota

Data rejestracji: 12.04.2002
Alinoe zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
bad sectors

witam

no wiec sprawa wygląda tak - po formacie na dysku jest ok 0,5 m "bad sectors" - czy moze to być podstawą do złożenia reklamacji w ramach umowy gwarancyjnej (dysk ma jakieś osiem miesięcy) ?? czy taka srawa w ogóle klasyfikuje sie do servisowania i ew. wymiany dysku na nowy ??

pozdro, Marcin
Alinoe jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.11.2003, 13:22   #2
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
dysk z badami to martwy dysk - bady sie mnoza i roznosza po dysku - nie pomagaja zadne formatowania i oznaczanie sektorow jako uszodzone, zadne strefy buforowe - nic - taki dysk idzie w kosz...

jak najbardziej jest to podstawa do roszczen gwarancyjnych - chyba ze dysk ci upadl i pozrywaly sie wewnetrzne ograniczniki.. wtedy reklamacji nie uwzglednia...
Stary 22.11.2003, 13:24   #3
Clackier
Stary wypalacz

Data rejestracji: 02.11.2003
Clackier zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tak, mozesz zlozyc reklamacje, tak mlody dysk nie powinien miec bad sectorow. Nie spotkalem sie z przypadkiem naprawy, wszystkie byly wymieniane na nowe.
Stary 22.11.2003, 13:28   #4
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Sid, to co piszesz nie jest do końca prawdą / przynajmniej nie w każdym przypadku / czasem pomaga format niskopoziomowy softem dostarczanym przez producenta dysku aby dysk powróvił do grona bezbadblockowych / ale oczywiście istnienie bad sectorów jest podstawą do wykorzystania gwarancji inależy to jak najszybciej zrobić bo dysk taki już nie lest wart pokładania w nim zaufania, choć z własnej praktyki wiem ze lepiej jak dysk jest już całkiem martwy wtedy to szybciej trwa niż z takim co to posiada "tylko" uszkodzone sektory

pozdro

Ostatnio zmieniany przez cana : 22.11.2003 o godz. 13:31
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.11.2003, 13:39   #5
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
pisalem o 'prawdziwych' bad sectorach - a nie jakis zmylach, czyli sektorach sprawnych, tylko z jakiegos powodu niepodobajacych sie niektorym programom - prawdziwe (fizycznie uszkodzone) bad sectory to kaplica (a takich jest niestety sporo - nawet powiedzialbym ze wiekszosc) bo mnoza sie w zastraszajacym tempie...
Stary 23.11.2003, 19:37   #6
Vavoom
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 15.11.2003
Vavoom zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Miałem taką samą sytuację, zaniosłem. Za trzy tygodnie otrzymałem "nowy" - taki sam model. Dwa miesiące później również zaniosłem bo badów było jeszcze więcej niż na pierwszym dysku. Czekałem MIESIĄC!!! i w końcu się $!@#**^$&, poszedłem i powiedziałem im co o tym sądze. Na drugi dzień miałem nowy dysk, o takich samych parametrach tylko innej firmy. Dało się? Dało. Ostrożnie z nimi.

Miałem dwa razy Seagate U6 60GB, po czym wymienili mi na WD Caviar. Mam go ponad rok i (puk puk puk) do tej pory działa :-)
Vavoom jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.11.2003, 14:47   #7
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Popieram zdanie Sida.

Kiedyś po lekturze artykułu w Enterze posłużyłem się edytorem dysku (Nortona) do oznaczenie złych sektorów i ich okolic na dość starym już dysku - był mi chwilowo potrzebny, ale szczególnie mi na nim nie zależało ani nie zamierzałem używać go do niczego poważnego. Na jakiś czas pomogło, ale uszkodzenia takie mają to do siebie, że rozszerzają się w szybkim tempie, więc jest to rozwiązanie bardzo tymczasowe. Szkoda na to zachodu, a wynik niepewny. Jeśli dysk jest na gwarancji - należy starać się o wymianę, a jeśli już jest po gwarancji - to niestety trzeba szybko kupić nowy.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: