![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
thorgal to ciota
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
bad sectors
witam
no wiec sprawa wygląda tak - po formacie na dysku jest ok 0,5 m "bad sectors" - czy moze to być podstawą do złożenia reklamacji w ramach umowy gwarancyjnej (dysk ma jakieś osiem miesięcy) ?? czy taka srawa w ogóle klasyfikuje sie do servisowania i ew. wymiany dysku na nowy ?? pozdro, Marcin |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
dysk z badami to martwy dysk - bady sie mnoza i roznosza po dysku - nie pomagaja zadne formatowania i oznaczanie sektorow jako uszodzone, zadne strefy buforowe - nic - taki dysk idzie w kosz...
jak najbardziej jest to podstawa do roszczen gwarancyjnych - chyba ze dysk ci upadl i pozrywaly sie wewnetrzne ograniczniki.. wtedy reklamacji nie uwzglednia...
|
|
|
|
#3 |
|
Stary wypalacz
Data rejestracji: 02.11.2003
![]() |
Tak, mozesz zlozyc reklamacje, tak mlody dysk nie powinien miec bad sectorow. Nie spotkalem sie z przypadkiem naprawy, wszystkie byly wymieniane na nowe.
|
|
|
#4 |
|
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
Sid, to co piszesz nie jest do końca prawdą / przynajmniej nie w każdym przypadku / czasem pomaga format niskopoziomowy softem dostarczanym przez producenta dysku aby dysk powróvił do grona bezbadblockowych
/ ale oczywiście istnienie bad sectorów jest podstawą do wykorzystania gwarancji inależy to jak najszybciej zrobić bo dysk taki już nie lest wart pokładania w nim zaufania, choć z własnej praktyki wiem ze lepiej jak dysk jest już całkiem martwy wtedy to szybciej trwa niż z takim co to posiada "tylko" uszkodzone sektorypozdro
Ostatnio zmieniany przez cana : 22.11.2003 o godz. 13:31 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Kocham Paskudy, Świntuszę
Data rejestracji: 30.03.2002
![]() |
pisalem o 'prawdziwych' bad sectorach - a nie jakis zmylach, czyli sektorach sprawnych, tylko z jakiegos powodu niepodobajacych sie niektorym programom - prawdziwe (fizycznie uszkodzone) bad sectory to kaplica (a takich jest niestety sporo - nawet powiedzialbym ze wiekszosc) bo mnoza sie w zastraszajacym tempie...
|
|
|
|
#6 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.11.2003
![]() |
Miałem taką samą sytuację, zaniosłem. Za trzy tygodnie otrzymałem "nowy" - taki sam model. Dwa miesiące później również zaniosłem bo badów było jeszcze więcej niż na pierwszym dysku. Czekałem MIESIĄC!!! i w końcu się $!@#**^$&, poszedłem i powiedziałem im co o tym sądze. Na drugi dzień miałem nowy dysk, o takich samych parametrach tylko innej firmy. Dało się? Dało. Ostrożnie z nimi.
Miałem dwa razy Seagate U6 60GB, po czym wymienili mi na WD Caviar. Mam go ponad rok i (puk puk puk) do tej pory działa :-) |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Forumator
Data rejestracji: 22.03.2003
![]() |
Popieram zdanie Sida.
Kiedyś po lekturze artykułu w Enterze posłużyłem się edytorem dysku (Nortona) do oznaczenie złych sektorów i ich okolic na dość starym już dysku - był mi chwilowo potrzebny, ale szczególnie mi na nim nie zależało ani nie zamierzałem używać go do niczego poważnego. Na jakiś czas pomogło, ale uszkodzenia takie mają to do siebie, że rozszerzają się w szybkim tempie, więc jest to rozwiązanie bardzo tymczasowe. Szkoda na to zachodu, a wynik niepewny. Jeśli dysk jest na gwarancji - należy starać się o wymianę, a jeśli już jest po gwarancji - to niestety trzeba szybko kupić nowy.
|
![]() |
|
|