Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Barton czy AMD64 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/barton-czy-amd64-40556/)

cana 01.10.2004 17:34

@memorando, zablokowane pci jest w kt800pro ;) zresztą wcale nie jest złe niezablokowane pci, dyski nadluga metę wytrzymują pci na poziomie 37-39MHz (moje seagate b4 i b2 jechały na takim około 2lata 24h na dobe i nic im się nie działo) a wzrost taktowania pci daje wzrost przepustowisci alles magistral i next ogólny wzost poweru kompa większy niż taki sam wzrost TYLKO taktowania procka, a co 64bitowców to zaletą amd64 (ten ma już rozsadną cenę a i kt800 to wcale rozsądny chip (ja lubię via) ) jest niska temperatura a po właczeniu C'&'Q ultraniska :) co przekłada się na cichosć kompa +milutka wydajność + prawdopodobnie mniejsze problemy ze zbyciem proca i mobo w przyszłości
co prawda są i dodatkowe koszty (lepsze pamieci bo standardowe ddr400 to za mało aby poważnie sie bawić w bujanie blaszaka) a i jeszcze jedno nie mam żadnych kłopotów z pamiątkami kingston hyperX (2x512) ani z twinmosami ddr400 lecz teraz twiny są wąskim gardłem, bo idą na "normalnych" parametrach tylko do 230 stabilnie (250 komp wstał (bez podnoszenia napięcia na cpu i memorkach ot tak z marszu ) lecz z dysku 160giga zrobiło się magicznie 250giga i winda powiedziała dość :) )
aha dyski beda się kaszanić nie od nadstandardowych pci tylko od niewystarczającego chłodzenia , dopiero pci na poziomie powyżej 39 może być wrogiem dysków lecz na to że będą problemy, ma niebagatelny wpływ właśnie temperatura a z czynników losowych to jakość mobo i samego dysku (w serii mogą być takie którym to nie bedzie szkodzić jak i takie które będą nadwrażliwe na takie traktowanie)

pozdro
ps musiałem się pochwalić nowym nabytkiem :)

Ice 01.10.2004 17:40

A JA MAM ATHLONA 64 3000 I POWIEM CI ZE ON POPROSTU WYMIATA. DO TEGO WENTYLATOR Gigabyte 3D Cooler Ultra Super Silent GH-PCU31-SD I PŁYTA Microstar K8N Neo-Platinum (nForce3 250Gb).

epol 01.10.2004 17:42

To ja sie też przyłącze :D

1) Dysk - IBM ewentulanie Maxtor lub Samsun. Nigdy nie Seagate. Kiedyś Seagate produkował dobre dyski, teraz już nie. A co mi po 5 letniej gwarancji jak co roku będe tracił dane, a one są najważniejsze. Ja mam IBM już 3-4 lata. Dałem za niego kupe kasy (wtedy 2-3 razy więcej niż za dysk 20gb). A jeszcze rok temu gdy kumpel kupował dysk to mój był równie szybki, a nawet szybszy!! IBM to IBM. A jego temperaturka oscyluje w granicach 40*C.
Aha, bierz już dysk SATA, szybki i z dużą ilością cachu.

2) Procek - 64bitowca nie opłaca się jeszcze brać. Weź lepiej jakś fajną serie mobilnego.

3) Pamięć - możesz zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych gdy weźmiesz kości TwinMOSa, które są lepsze od Kingstona (do oc). Teraz na płytach masz 3-4 banki, to nie trzeba brać tego w jednej kości.

4) Płyta glówna - EPOXa ja sobie chwale, szczególnie m.in za wbudowaną karte POST i dużo aktualizacji BIOSu.

5) Zasilacz - oki

Uff, ale się rozpisałem.

cana 01.10.2004 18:05

@epol, ibm nie robi dysków, to jest hitachi ;) i to są dyski do których nie ma zaufanai po felernej serii "deathstar" co do seagate to ja sobie je chwaliłem i przy odpowiednim wentylowaniu obudowy i dysków nic im się nie powinno dziać ( złozyłem dużo kompów na seagate i tylko raz była reklamacja),v teraz dobrym wyborem są samsungi sata (naprawdę szybkie i ciche, cichsze niż baśki sata) a co do memorek to jak już twiny to twistery bo normalne się ciut zepsuły a co do procka jak już mobile to wcale nie tak daleko cenowo jest a64

memorando 01.10.2004 18:09

Cytat:

Napisany przez epol
To ja sie też przyłącze :D

1) Dysk - IBM ewentulanie Maxtor lub Samsun. Nigdy nie Seagate. Kiedyś Seagate produkował dobre dyski, teraz już nie. A co mi po 5 letniej gwarancji jak co roku będe tracił dane, a one są najważniejsze. Ja mam IBM już 3-4 lata. Dałem za niego kupe kasy (wtedy 2-3 razy więcej niż za dysk 20gb). A jeszcze rok temu gdy kumpel kupował dysk to mój był równie szybki, a nawet szybszy!! IBM to IBM. A jego temperaturka oscyluje w granicach 40*C.
Aha, bierz już dysk SATA, szybki i z dużą ilością cachu.

2) Procek - 64bitowca nie opłaca się jeszcze brać. Weź lepiej jakś fajną serie mobilnego.

3) Pamięć - możesz zaoszczędzić kilkadziesiąt złotych gdy weźmiesz kości TwinMOSa, które są lepsze od Kingstona (do oc). Teraz na płytach masz 3-4 banki, to nie trzeba brać tego w jednej kości.

4) Płyta glówna - EPOXa ja sobie chwale, szczególnie m.in za wbudowaną karte POST i dużo aktualizacji BIOSu.

5) Zasilacz - oki

Uff, ale się rozpisałem.

wreszcie ktoś normalnie powiedzial o pamięciach zawsze twinmos for amd kingston for intel:D oczywiście jak mają slużyć do o/c

epol 01.10.2004 18:30

Cytat:

Napisany przez cana
@epol, ibm nie robi dysków, to jest hitachi ;) i to są dyski do których nie ma zaufanai po felernej serii "deathstar" co do seagate to ja sobie je chwaliłem i przy odpowiednim wentylowaniu obudowy i dysków nic im się nie powinno dziać ( złozyłem dużo kompów na seagate i tylko raz była reklamacja),v teraz dobrym wyborem są samsungi sata (naprawdę szybkie i ciche, cichsze niż baśki sata) a co do memorek to jak już twiny to twistery bo normalne się ciut zepsuły a co do procka jak już mobile to wcale nie tak daleko cenowo jest a64

Wiem, klepie je ktoś inny. Każdemu zdarzają się wpadki.
TwinMOSy mam, które chodzą standardowo jako 400Mhz, a oc dochodzi do prawie 480MHz, potem włącza się dioda termiczna.
Pozdrawiam.

memorando 01.10.2004 18:39

Cytat:

Napisany przez epol
Wiem, klepie je ktoś inny. Każdemu zdarzają się wpadki.
TwinMOSy mam, które chodzą standardowo jako 400Mhz, a oc dochodzi do prawie 480MHz, potem włącza się dioda termiczna.
Pozdrawiam.

to nie tak kiedyś wyszla tzw twinmos oem i potem parę dni pozniej podano info że to nie twinmosy bop oryginalne twinmosy są pakowane w pudelka z hologramem więc może o to chodzi tylko???

epol 01.10.2004 19:50

Ja mam z hologramem w boxie pakowane na kosciach M.tec. Bracik kupowal poznije i wzial w oemie ale tez ma hologram, ale na kosciach TwinMOS.

shuma02 01.10.2004 20:00

widze ze chlopaki nie lubice Seagate'ow.
ja jednak mam ich cztery i jestem bardzo zadowolony. padly mi za to trzy WD, wiec zdanie na ten temat mam oczywiste, jak ktos juz wspomnial w du** z dyskami, licza sie dane na nich zapisane. i to mnie najbardziej do dzis drazni...
mam tez dwa IBM'y, ale sa stanowczo glosniejsze od Barracudy...

memorando 01.10.2004 20:04

Cytat:

Napisany przez epol
Ja mam z hologramem w boxie pakowane na kosciach M.tec. Bracik kupowal poznije i wzial w oemie ale tez ma hologram, ale na kosciach TwinMOS.

i ten oemn to podroba gdzies o tym pisali wlaśnie że niby identyko ale podroba chyba na tweaku pl

cana 01.10.2004 20:20

@epol, pisałem przecież że twiny mi poszły na 250 z napięciem standardowym ( i to jeszcze na starym biosie mobo który nie lubił zbytnio moich kostek ) :) ale już cl nie to i dysk pokazał że nie lubi takiego traktowania (msi k8t neo BTW calkiem fajna płyta choć nadal jestem fanem shuttle) :( więc czeka mnie wymiana ( a miało być tak fajnie, tylko nowa mobo i stary dobry jiuhb 1k7+ co równało się nikłe koszta różnicy pomiędzy starą mobo a nową a kończyło się mobo, prockiem, dyskiem i w najbliższej przyszlości jakimiś dobrymi pamięciami gwarantującymi niskie cl przy wysokich fsb :) )

@memorando, spoko po prostu obecne twiny pc3200 nie mają już takiego potencjału jak wcześniejsze (testowane na paru zestawach) zaznaczam normalne twiny nie twistery które nadal mi się podobają

@shuma02, kto nie lubi seagate :) ja bardzo lubię basie ale na PATA za ich bezszmerową i niezawodną pracę w waunkach odbiegających od standardowych ( poza temperaturą która była dzieki przewiewowi zrobionemu wentem 120x120x38 z cfm na poziomie 100 (oczywiście puszczonemu na jakieś 9V za pomoca prostego regulatora na 2R 1T mocy i potencjometrze ) niska, natomiast słyszałem (tylko słyszałem bo montuję teraz samsungi które są i wydajniejsze niż seagate i cichsze ) że niektóre SATA w wydaniu seagate nie są/były udane

a co do danych to trzeba robić backupy i tyle (przydaje się terz UPS)

memorando 01.10.2004 20:24

Cytat:

Napisany przez cana
@epol, pisałem przecież że twiny mi poszły na 250 z napięciem standardowym ( i to jeszcze na starym biosie mobo który nie lubił zbytnio moich kostek ) :) ale już cl nie to i dysk pokazał że nie lubi takiego traktowania (msi k8t neo BTW calkiem fajna płyta choć nadal jestem fanem shuttle) :( więc czeka mnie wymiana ( a miało być tak fajnie, tylko nowa mobo i stary dobry jiuhb 1k7+ co równało się nikłe koszta różnicy pomiędzy starą mobo a nową a kończyło się mobo, prockiem, dyskiem i w najbliższej przyszlości jakimiś dobrymi pamięciami gwarantującymi niskie cl przy wysokich fsb :) )

@memorando, spoko po prostu obecne twiny pc3200 nie mają już takiego potencjału jak wcześniejsze (testowane na paru zestawach) zaznaczam normalne twiny nie twistery które nadal mi się podobają

@shuma02, kto nie lubi seagate :) ja bardzo lubię basie ale na PATA za ich bezszmerową i niezawodną pracę w waunkach odbiegających od standardowych ( poza temperaturą która była dzieki przewiewowi zrobionemu wentem 120x120x38 z cfm na poziomie 100 (oczywiście puszczonemu na jakieś 9V za pomoca prostego regulatora na 2R 1T mocy i potencjometrze ) niska, natomiast słyszałem (tylko słyszałem bo montuję teraz samsungi które są i wydajniejsze niż seagate i cichsze ) że niektóre SATA w wydaniu seagate nie są/były udane

a co do danych to trzeba robić backupy i tyle (przydaje się terz UPS)

mam backupa a mam na 120 cdkach cdr:D-

kodziu 01.10.2004 20:29

Czy dobrze zrozumiałem że ktoś tu podkręcił dysk twardy? A moge wiedzieć jak?

memorando 01.10.2004 20:55

Cytat:

Napisany przez kodziu
Czy dobrze zrozumiałem że ktoś tu podkręcił dysk twardy? A moge wiedzieć jak?

120 razy 670 mega równe jest zajętemu miejscu na dysku 80 , 4 giga więc niekręcilem mojego dysku ale sprawdzalem wszystkie mozliwości z usuwaniem partycji na 2k aby widzial cham 160 giga a nie 130:) popatrz kodziu na posta w2k pozatym dysk można niby kręcić usuwając miejsce zarezerwowane przez producenta na bad sectory jak się myle niech ktoś mnie otrzeźwi:D

cana 01.10.2004 23:27

@kondziu, nie kręcił hdd;) tylko kontroler sata zgłupiał przy fsb 250 :) i pokazał zamiast 160GB "drobne" 0,25TB, ale podczas posta zobaczyłem 2k2 MHz z groszami :) czyli procek ma potencjał tylko trzeba bedzie na dwiazdke sobie nowe mobo sprawić (oczywiście na via bo nvidia jakoś osobiście mi nie pasi)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:19.