Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 16.05.2006, 20:00   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Będzie się działo.. (służba zdrowia)

Usłyszałem to na razie dzisiaj w jakimś dzienniku, jeszcze dokładnych szczegółów nie znam, ale mniej więcej chodzi o to.

Starsza osoba w Wielkiej Brytanii potrzebowała poddać się jakiejś operacji związanej z protezami stawów biodrowych. Wyznaczono jej termin za mniej więcej rok. Ponieważ jest to bardzo bolesne i uciążliwe zwyrodnienie, nie wytrzymała i wyjechała do Francji na operacje. Po powrocie zaskarżyła Narodowy Fundusz Zdrowia (brytyjski) o zwrócenie kosztów leczenia.

Dzisiaj zapadł wyrok - pieniądze mają jej zostać zwrócone.

Dodam jeszcze, że mówimy o Unii Europejskiej, a więc nie ma najmniejszej przeszkody, aby i w Polsce powoływać się na ten wyrok.

Nie było jeszcze komentarzy na ten temat, ale jak dla mnie to otwiera możliwości na - po pierwsze - uniezależnienie się od polskiej służby zdrowia (gdzie czekanie rok na podobną operację wydaje się śmieszne.. u nas na głupie badania czeka się czasami dłużej...), a po drugie - daje ogromne możliwości w kwestii domagania się finansowania tego typu pomocy medycznej..

Trudno w tym momencie powiedzieć, jakie będą konsekwencje dzisiejszego wyroku dla służby zdrowia w Polsce, ale jak dla mnie - to przy obecnym jej stanie - jest to po prostu początek końca.

Ciekawy jestem naprawdę, co będzie się teraz działo i czy pacjenci skorzystają z właściwie nowych praw, które niejako zostały im przyznane.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: