Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.12.2006, 15:50   #1
jesi
Forumator

Data rejestracji: 11.09.2006
jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
BenQ FP91GP i hot pixele

Otóż problem dotyczy monitorka wymienionego w temacie, jest to 19" LCD. Pojawiają się na niej hot pixele, a raczej subpixele bo są malutkie, znaczy zapalają się i gasną, tak więc nie są to na stałe zgaszone lub świecące bad pixele. Najlepsze jest to, że pojawiają się one w zależności od tapety na pulpicie, w zależności od kolorów jakie monitor wyświetla. Jeżeli są to czarne lub wogóle ciemniejsze kolorki to tak się właśnie dzieje, podobnie z rażącymi i głębokimi kolorami, np. na takiej czerwonej ładnej tapetce z visty.
Czasami jest ich naprawdę dużooo, skaczą po połowie ekranu :/ Czasami gdy włącze i wyłącze monitor to wszystko wraca do normy lub znacznie redukuje się ich ilość.
No i moje pytanie jest takie, jak się odnoszą do tego warunki gwarancji, czy te hot pixele tak samo są traktowane jak bady? Monitor ma 2 miesiące, nie wiem czy na początku już tak było, zauważyłem to jak zacząłem zmieniać tapetki na pulpicie i tak jak wspomniałem na niektórych nic nie widać, na ciemniejszych i żywych kolorach jest ich mnóstwo.
Czy mogę go oddać na gwarancję? Nie wiem jak BenQ się do tego odnosi, w ulotkach nic nie jest specjalnie napisane.
jesi jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 25.12.2006, 12:13   #2
Igloo
PiwoWar

Data rejestracji: 01.12.2003
Igloo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
na to jest norma ISO 13406-2
bez urazy ale 30s w googlach, 1 wpis "LCD" a w wynikach "norma" i to by***322; 1 link

darmowa muzyka

http://rtfm.killfile.pl/
Igloo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2006, 00:18   #3
jesi
Forumator

Data rejestracji: 11.09.2006
jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Igloo Podgląd Wiadomości
na to jest norma ISO 13406-2
bez urazy ale 30s w googlach, 1 wpis "LCD" a w wynikach "norma" i to był 1 link
No dobra, od tego jest norma, ale czy hot pixel jest uznawany za bad pixel?
Precyzyjniej określając, są to subpixele, świecą na zielono, tylko tak jak wspomniałem, zależy to od wyświetlanego koloru. Przykładowo tapeta na pulpicie, ustawię jedną, wszystko jest w porządku, nie znajdziesz nawet jednego błędnie wyświetlającego pixela, ustawię inną, pojawi się kilka, jeszcze inną, jest ich cała masa. Cały czas migają. Czasami zdarzy się, że wyłączę/włączę monitor i zmniejsza się, bądź zwiększa ich ilość.
Czy do tego także odnosi się ta norma? Oddam na gwarancję, przeprowadzą testy w swoich warunkach i będzie w porządku? Dodam, że narzędzie diagnostyczne, które dołączają na cd pokazując wszystkie kolory wyświetla poprawnie obraz. Tak jak piszę, źle wyświetla i miga w zależności od obrazu.
jesi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.12.2006, 00:28   #4
joujoujou
Administrator
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Przeprowad***378; testy jakim***347; programem do lcd (s***261; w necie), jak b***281;dzie co***347; wida***263; u Ciebie, to pewnie w serwisie te***380;.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.12.2006, 00:10   #5
Igloo
PiwoWar

Data rejestracji: 01.12.2003
Igloo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
1 pytanko: jak masz pod***322;***261;czony monitor? przez DVI? je***347;li tak; to n***281;dzny kabel mo***380;e by***263; przyczyn***261; twoich problem***243;w. spr***243;buj za***322;atwi***263; porz***261;dny kabel i wtedy zobacz.
a co do normy to opisuje ona wszystkie mo***380;liwe b***322;***281;dy matrycy LCD, wystarczy poczyta***263;. du***380;o niema 1 stroniczka a jeszcze po***322;owa to obrazki

darmowa muzyka

http://rtfm.killfile.pl/
Igloo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: