![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#601 | |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#602 |
|
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
4,29 na krzemienieckiej - tanio dośc - trzeba będzie na full zatankowac bo droga przedemna jutro dość ...
krótka
|
|
|
|
|
|
#603 |
|
Jak macie gdzieś jakieś dane archiwalne cen baryłki/kursu dolara, to wrzućcie linka. Pobawimy się...
|
|
|
|
|
|
#604 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja chętnie zobaczyłbym wykres porównawczy: cena baryłki, kurs dolara względem złotówki, cena baryłki/litra w Polsce. Mogło by to być ciekawe.
|
|
|
#605 | |
|
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
@Wawelski - do zobrazowania ogólnego trendu/porównania nie musimy nic przeliczać. I tak ładnie widać jaka była korelacja. Zrób. Ja też chętnie zobaczyłbym gotowe. Ostatnio zmieniany przez Kris : 26.02.2010 o godz. 18:48 |
|
|
|
|
|
|
#606 | |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Cytat:
Ale zwróćmy uwagę na to, że skale poziome (czas) się pokrywają, ale nie pokrywają się już skale pionowe. Jeżeli na podobnym wykresie "zestroimy" ze sobą ceny na obu skalach, wyjdzie nam coś takiego:![]() Wybaczcie, że wykres jest tak niewyraźny, musiałem go zniekształcić, a potem jeszcze pomniejszyć. W każdym razie widać wyraźnie, że ogromne wahania ceny ropy przekładały się w rezultacie na niewielkie zmiany cen paliwa w Polsce. Owszem, zależność jest (widać ją było dużo wyraźniej przed zniekształceniem wykresu ), ale... zupełnie nie ten rząd wielkości.
|
|
|
|
#607 |
|
User
Data rejestracji: 25.09.2002
![]() |
do tych wszystkich wyliczen dodac nalezalo by inflacje wzrost plac itp. wiadomo przeciez iz 100zl kiedys a 100zl teraz to dwie rozne wartosci
![]() to oczywiscie zart zaraz napakujecie tyle tabel i wyliczen w temat ze starczy na dwie prace habilitacyjne jakby to powiedzial pan Mietek spod budki z piwem "w h.. z nas kasy zdzieraja za ta benzyne"
|
|
|
#608 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Realnie to płace spadły, nie wiem co na to pan Mietek spod budki z piwem, ale wychodzi na to, że pije o 10% mniej piwa...
Realnie zarabiamy mniej niż rok temu Polacy piją mniej piwa
|
|
|
|
|
|
#609 |
|
Wiszę sobie ...
Data rejestracji: 16.10.2004
![]() ![]() ![]() |
No nic tylko gaz zakładać . Jak ja mam dać 50 zł za 100 km a 50 zł to średnia dniówka a znowu 100 km zrobić to jest 2 h po mieście załatwiania spraw ...
![]() Nic tylko kupić diesla i olej po frytkach .
DVD-RW SAMSUNG 182-M BLACK OEM MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM "One World, One Web, One Program" Microsoft slogan "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitler |
|
|
|
|
|
#611 |
|
Wiszę sobie ...
Data rejestracji: 16.10.2004
![]() ![]() ![]() |
2 h to może nie, ale 3 h wystarczy spokojnie na zrobienie 100 km po mieście .
DVD-RW SAMSUNG 182-M BLACK OEM MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM "One World, One Web, One Program" Microsoft slogan "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitler |
|
|
|
|
|
#612 |
|
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
Jarson - nigdy wachania na rynku ropy nie powoduja takich samych wachan cen ostatecznych
dwa podstawowe powody - w cenie ropy paliwo to jakas jedna piata wartosci - reszta to marze, cla, podatki, akcyzy, czyli wartosci stale wiec wachniecie o 100% ceny barylki powoduje wachniecie o kilka procent ceny paliwa kolejna rzecz to opoznienie w reakcji rynku lokalnego na rynek swieatowy - od kupna barylki przez koncern paliwowy do moementu sprzedazy tego paliwa na stacji mija kilka tygodni, w tym czasie trend jest bardziej widoczny i koncerny dozuja podwyzki i obnizki, by nie wprowadzic paniki u kupujacych (lub szalu zakupowego), co by zachwialo popytem a tym samym cena - to zbyt niebezpieczne po prostu |
|
|
|
|
|
#613 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
...a tymczasem w bydgoskim Oszołomie
![]()
|
|
|
#614 |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Nieźle.
Zauważyłem, że spadek ceny paliwa o 10-15% nie powoduje u mnie absolutnie żadnych oszczędności. Po prostu jeżdżę więcej. Spadek ceny o 1/4 i więcej jest już odczuwalny dla kieszeni.
|
|
|
#615 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
U mnie ostatnio olbrzymie oszczędności na paliwie, ale wcale nie z powodu (niewielkich tutaj niestety) obniżek cen - oszczędziłem, bo nie jeżdżę - 9 tygodni na zwolnieniu, teraz 2 tygodnie świątecznej przerwy - zamiast wydać ~770 euro, wydałem 40.
|
|
![]() |
|
|