Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
17.02.2024, 12:14 | #661 |
XV1100
Data rejestracji: 19.02.2002
|
To nie jest tak, że starym silnikom wszystko jedno. Niedawno czytałem komunikat FSO, że wszystkie ich silniki nie są przystosowane do E10
Ogólnie chodzi o to, że E10 ma już na tyle dużą zawartość bio, że zmieniają się właściwości rozpuszczające mogące degradować uszczelnienia w układach paliwowych. Poza tym zwiększa się chłonność wody np. z powietrza, co przekłada się na korozję układów wtryskowych (pompy paliwa, wtryskiwacze). Kosztów takich awarii można się domyślać. W złomach z FSO pewnie mogą się jeszcze wypalać zawory i gniazda, choć pod koniec w polonezach już zmienili zawory i gniazda, żeby dostosować do jazdy na gazie. To nie jest problem dostosować materiałowo silniki do określonego paliwa, ale gdy projektowano i produkowano stare, ale jednocześnie nowoczesne silniki, nikt nie wiedział, że coś takiego nadejdzie. Takich silników nie ma wiele, ale są i jeżdżą, i ja akurat taki mam. Poza tym znaczny ich odsetek i tak wymaga 98, więc na teraz dla nich nic się nie zmienia. |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
17.02.2024, 12:58 | #662 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
Data rejestracji: 15.05.2004
|
No i o ile pamiętam w avenie masz bezpośredni wtrysk, a już Jarson pisał że to niekoniecznie się polubi z E10.
Było nie było, świat kombinuje żebyśmy się pozbywali starych i kupowali nowe. Ku chwale korporacji! Howgh!
17.02.2024, 13:15 | #663 |
XV1100
Data rejestracji: 19.02.2002
|
Tak. To właśnie dotyczy silników wolnossących, wielopunktowych wtrysków bezpośrednich. Toyota robiła takie już 25 lat temu, gdzie chyba jeszcze nikt nie myślał, że będzie choćby E5, no i paliwo zalecane to 95. Generalnie chyba gdzieś od 2005/06 zaczęto dostosowywać silniki do bio dodatków.
Problem jest szerszy, niż tylko auta. Producenci pił, kos i kosiarek też zalecają spuszczanie paliwa z gaźników po pracy. Powód - korozja aluminiowych gaźników i zatykanie dysz bio osadami. No i nie rzymać takich benzyn w zapasie, tylko zawsze tankować świeże. |
|
|