![]() |
Nie. Tylko Mazda. W dodatku RX8 to jedyny model z takim silnikiem.
Żaden inny seryjny samochód nie ma wankla :nie: Kiedyś mazda chciała robic tylko wankle, ale kryzys paliwowy w latach 70-tych wybił jej to z głowy. Mazda ma największe doświadczenie z tymi silnikami. Są one montowane w wozach sportowych, bo są dużo lżejsze i mniejsze od porównywalnych zwykłych silników, a i tak na zużycie paliwa mało kto tam patrzy :) |
Suzuki?
|
No pali, ale każdy silnik z tyloma konikami tyle pali :taktak:
Swoją drogą chyba nikt poza mazdą nie robi wankli? :hmm: |
Są 3 wersje - 192KM, 231KM i 250KM
A pali to dobrze ponad 15l/100km. :] |
Podejrzewam ze dlatego by sie zadowolił :D
Bo tam jest 1.3 ale ze 232KM || |
a tam nie ma silnika wankla?
|
A ja bym się zadowolił głupim 1.3 :)
Byle to była Mazda RX-8 :) |
No właśnie, mi bardziej jednak pasują silniki ośmiozaworowe z maksymalnym momentem na niskich obrotach, ale pewnie kupie szesnastkę bo po mieście ekonomiczniej (a moze dlatego ekonomiczniej że mocy nie ma?). Ośmiozaworowe mają też tę zaletę, że są tańsze w naprawie. Ale za to przy szenastce można napisać 150KM ;) a na to ludzie idą jak na megapixele...
Co do tego czy bym lał gaz gdyby kosztował tyle co benzyna to oczywiście że nie. Raz dlatego że koszt instalacji jest jednak niemały. Dwa że zabiera ona sporo miejsca w bagażniku. Ale gdybym miał juz instalacje, to możliwe ze bym lał gaz. Dlaczego? Bo wygodniej tankować. Podjeżdzam i płace a oni robią wszystko za mnie :D |
moment obrotowy wszystko tlumaczy
sam teraz mam cos z 1.2 12v pod maska nie powiem, jak sie chce to sie zbiera po miescie jako tako ekonomiczne ale na trasie tragedia - wczesnij mialem 1,6 benzyniaka i byl o niebo ekonomiczneijszy, mimo, ze 8 lat starszy, pol tony ciezszy... |
Cytat:
|
zatankowałem wczoraj miniaka do pełna ;) było 5litrów, dolałem ~26 za całe 81zł :D
i trochę pojeździ :) P.S. na Lukoilu była 95 po 3,09zł/l na petrochemii tam gdzie tankowałem po 3,19zł/l |
Wujaszek jest spoko. :D
A gdy Orlen podnosi ceny, to Lukoil ma ropę po 3,19...i to zaje..... Jak teraz dolałem 30 litrów, i całkiem rozcieńczyłem resztki orlenowskiego ON, to naprawdę widzę co jest warte to paliwo - to jest prawdziwa zimowa ropa, samochód przy ciśnięciu na full nie kopci na niej, na cudzie z Orlenu czarno było z tyłu... |
Cytat:
Wdodatku z lasu:D |
Cytat:
|
mam jeden samochód w domu, diesla 1,9 tradycyjnego.
wystarcza dla wszystkich. komunikacja miejska w Warszawie działa nieźle. Mój Wujaszek z USA ocenił ją jako wspaniałą :D Od 25 lat siedzi w USA i mówi, że bez samochodu się nie da. Wie co mówi. :taktak: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:04. |