![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Świetne wrażenia dźwiękowe
Naprawdę niezłe - ściągnąć plik i słuchać, tylko na słuchawkach!
http://www.vizioshop.com/_upload/berber.mp3 Od razu mówię, że nie będzie żadnych wrzasków, straszenia, ani nic takiego, tylko naprawdę ciekawe efekty przestrzenne. Aha - znajomość angielskiego sugerowana, chociaż nie niezbędna.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
Mniej wiecej cos takiego robi Creative CMSS-3D i Dolby Headphones z dzwiekiem 5.1, w pliku ktory podales jes to specjalnie wyeksponowane podczas gdy w WW systemach ma sprawiac wrazenie pomieszczenia.
![]() |
#3 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
to X-Fi ma nie ?
Ale ogolnie powiedzcie mi...to kazde Dolby tak dziala np. film DVD, czy HD? Bo na muzyce to nie wiem jakby to mialo wygladac.. Ogolnie ... uczucie strzyzenia jest niesamowite ... ![]() To samo jak ogladalo sie kiedys Helikopter w Ogniu na glosnikach 5.1...mialo sie wrazenei ze wleci w nas ten helikopter...ale to..jest duuuzo lepsze. Za glosno tez nie mozna sluchac.
![]() |
#4 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
A wrażenia ze strzyżenia są nad wyraz realistyczne - mogę to potwierdzić, bo byłem dzisiaj u fryzjera ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
...niepoprawny marzyciel.
Data rejestracji: 25.06.2002
![]() |
Smartek bodajze ma http://www.3dvelocity.com/reviews/za...anphones_1.htm Zalmana, i one daja efekt 5.1 bo maja lacza pod przod, tyl, sub chyba.
CO nie zmienia faktu, co by bylo gdyby to bylo w grach. No ale...jest juz cos takiego(az takiego) w filmach? Tylko trzeba miec ta karte X-Fi ? Bo juz sie pogubilem ![]()
![]() |
#6 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
Kasprzak dobrze pamietasz :-).
Efekt w AC3 podobny do zaprezentowanego w powyzszym linku. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.08.2002
![]() |
No niezłe.
Tylko niezłe, z racji iż cały mój system audio-video działa w systemie DPL IIx - a ten sam efekt można osiągnąć na zwykłych MP-trójakch. Namiastką prologic oczywiście można się zachwycać na kartach SB (X-Fi ,Audigy itp.) ale daleko im do normalnego dekodera DPL IIx użytego w nawet w najtańszych ampli tunerach. "Bo na muzyce to nie wiem jakby to mialo wygladac.." W muzyce może ( w zalezności od wykonawcy-studia) wyglądać (słychać) to nawet jeszcze bardziej efektownie. Cieszy, iż nawet naszych rodzimych wykonawców stać na zatrudnienie b.dobrych realizatorów dźwięku. Reni Jusis ,Kasia Klich, nowy album Kombi - to przykład realizacji dźwięku, który wciska w fotel. Doskonałe rozmieszczenie kanałów,czyste vocale w głośniku centralnym, chórki z tyłu, pomity po kanałach rodem z AC3 - a wszystko to odtwarzane z MP3 - stereo. Każda produkcja techno, trance itp. to nawał efektów przestrzennych, gdzie dźwięk przemieszcza się koliście ,falowo ,zygzakiem, góra ,dołem i bokami ![]() Wszystko oczywiście przemyślane i zamierzone. Przykłady doskonałego rozmieszczenia dźwięku można w dzisiejszych produkcjach muzycznych mnożyć. Matryce DPL chociaż potrafią cuda wycisnąć nawet z utworów z lat 60-tych to jednak bez dobrej realizacji nagrania mogą się gubić. Jeśli jednak efekt przestrzenności, panoramy przód-tył słychać na słuchawkach nie popartych dekoderem DPL to zasługa doskonałej pracy realizatorskiej i tutaj należy się ukłon w ich stronę. W efektach przestrzennych (prologic) przodują reklamy ![]() Słuchanie muzyki w systemach przestrzennych (DPL IIx ,Logic7 itp.) może nieść za sobą uzależnienie ale może też zrazić, ze względu na wymagania (rozstaw głośników, ich ilość, gabaryty pokoju itp.). Słyszymy wiecej, zostajemy atakowani masa danych, które nie każdy chce lub jest w stanie przetworzyć. Słuchanie takich jak na tym przykładzie utorów znacznie szybciej męczy ale za to daje niezła frajdę. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
ClassicGOD
![]() |
Karty z serii Audigy, X-Fi - ustaw Sluchawki w panelu sterowania dzwieku a potem w sterach creativa wlacz CMSS-3D. Od lat tego uzywam, xMod do maka kupilem bo mi tego brakowalo (mieszkam w malym mieszkaniu z rodzicami wiec jakikolwiek glosne granie nie mowiac juz o secie 5.1 nie wchodzi w gre wiec uzywam sluchawek)
![]() |
#9 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Rewelacyjne efekty na s***322;uchawkach daje A3D. W wykonaniu Aureal Vortex 2 (firma przej***281;ta przez kreatur***281; a technologie zakopane w sejfie) wyra***378;nie da si***281; spozycjonowa***263; d***378;wi***281;k nie tylko w poziomie, ale i w pionie - oczywi***347;cie na zwyk***322;ych s***322;uchawkach.
![]() |
#10 |
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja mam taka Aureal Vortex 2, niestety lezy w szafie, poniewaz firma Creative zablokowala wsparcie techniczne i nie wypuscila sterownikow do najnowszych systemow, a te sa to mozna o nich zapomniec (tylko windows 98)... w kazdym razie ta krata potrafi to samo na 2 glosnikach stereo zrobic taka przestrzennosc ze wszystkie te zestawy z dolby i 5.1 sie umywaja do tego co potrafi ta karta
![]() |
#11 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a ju***380; w 1982 roku podobne efekty pojawi***322;y si***281; na p***322;ycie The Wall, Pink Floyd
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() A w laptopie, gdzie tego słuchałem, to nie mam nawet karty Creativa, tylko jakąś zintegrowaną. To, co mi się w tym przede wszystkim podoba, to fakt, że na najzwyklejszych słuchawkach i pewnie przy każdej karcie dźwiękowej, można osiągnąć taki fajny efekt. To kolejny dowód, że coraz to nowszy sprzęt wcale nie jest niezbędny.
![]() |
![]() |
#13 | |
ClassicGOD
![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|
|