Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 28.12.2002, 09:05   #16
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
bas napisa***322;(a)
Do Lasera: jak wrócę i będziesz miał ten dysk i będziesz chciał go sprzedać to możliwe, że będę zainteresowany.

Co do barracud to mam 3 BIV 80 GB, swego czasu jedną wymieniałem bo pojawił się bad, ale to była akurat wina zaniku zasilania, mam jeszcze IBM 13 GB około 3 letniego i działa, ale teraz to za żadne pieniądze bym nie kupił nowego IBM'a, żadnego bez wyjątków, moim zdaniem firma się zepsuła, zresztą wydawało mi się, że oni już sprzedali dział produkcji hdeków.
Witam !

Bas ok - teco Caviara zamówie jush w nowym roku jak minie ten cały natłok z sylwestrami itp.

Co do fabryki dysków IBM to została sprzedana HITACHI. / a raczej chyba HITACHI wykupiło IBM'a/
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 28.12.2002, 09:08   #17
Laser
Guru
Zlotowicz

Cytat:
fido2001 napisa***322;(a)
Ja uwazam ze ten dysk ma dla Ciebie wieksza wartosc niz dla kazdego innego co by go kupowal.... Tyle ile za niego chcesz to taka oferta, ze sam Ci za niego tyle dam... Moja rada taka - 120 zl to nie pieniadz, 2x pojdziesz do kina z panna i juz po kasie. Zostaw sobie ten dysk, odczekaj, doskladaj cos wiecej i kup - jesli potrzebujesz - cos innego, ale tego IBMa bym sie nie pozbywal...WIem ze to maly dysk, ale z dobrej serii DTLA, i zawsze do czegos sie przyda... Hehe, np. na plik stronicowania pod XP, lub szybkie archiwa, albo jako temporary dla wymagajacych programow....Zostaw go sobie...
Witam !

No niestety nie mam gdzie go sobie podpiąć - a jak ma leżeć i mchem obrastac to niech lepiej pracuje.

A własnie mi padla komórka i kasa sie przyda.

PS: Zeby ten Caviar 80 był poprawine widziany w moim kompie / MSI BX Maser / musze uaktualnic bios płyty do najnowszej wersji która obsługuje dyski over 65GB.
Stary 28.12.2002, 09:28   #18
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
seagate się bardziej grzeeje od ibm-a
Stary 28.12.2002, 11:58   #19
tEREk
Bywalec

Data rejestracji: 26.12.2002
tEREk w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
z tym grzaniem sie barek to bym polemizowal mam dwie praktycznie jedna nad druga z boczku przykrecony malusienki wiatraczek (taki jak czesto teraz daja na chipsetach na plycie glownej) i sie nie grzeja nawet jak dosc intensywnie pracuja (komp lazi od kupna barek czyli od czerwiec-lipiec 24/h)
tEREk jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.12.2002, 12:52   #20
$lim@k
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.12.2002
$lim@k w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Złe doświadczenia

Sam dotychczas miałem dobre zdanie o dyskach IBM, jednak po tym co kumpel z nimi przeżywa zmieniłem o nich opinie diametralnie. Ma on bowiem IBM 30 GB 7200, który model nie pamiętam ale trzy razy mu już siadł. Owszem trzeba było przyznać ze był szybki, kumpel pracowal w solid edge i pliki po 150 mb w miare szly, (najbardziej brakowało zawsze ramu), ale co z tego jak trzy razy dysk szedl do serwisu. Zawsze myslal ze dostanie moze inny model, ale niestety nie. Widac te dyski chyba nie szly i sa nieskonczon zapasy tych dyskow. Ostatnia wpadka byla miesiac temu, poczekamy moze jeszcze w tym roku znowu siądzie Sam mam baracude 60 gb i jest bez zarzutu, szybka, wydajna i cichutka, a to ze ma te 50 stopni to mi nie przeszkadza zawsze to troszke cieplej w te zimowe dni.
$lim@k jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.12.2002, 13:30   #21
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Może nieco dla równowagi :
mam cztery dyski IBM w towerze i działają juz dość długi czas bez zarzutu .
Oczywiście takie porównywanie nie ma moim zdaniem większego sensu .
Każdy będzie bronił swojego ...
Radzę jednak zauważyć iż w przytoczonym artykule (który jest raczej krótką autobiografią autora) padło zdanie na temat wydajności dysków IBM .
Nie da się zaprzeczyć iz IBM to ścisła czołówka jeśli chodzi o wydajność .Jeśli ktoś kiedyś musiał przejść przez chociażby partycjonowanie i format półgodzinny dysku 60GB z serii BarracudaIV czy BarracudaV ten wie w czym rzecz .
Porównując dwa identycznej pojemności dyski firm IBM oraz Seagate ,przy prędkości obrotowej 7200 można takie mankamenty wychwycić niemal że w locie .
Pracując na plikach rzędu 1-2GB różnice w szybkości są niestety bardzo zauważalne .Jeśli struktura dysku jest mierna ,firmware jest mierny ,do tego jeszcze problemy typu dysk-kontroler to nie pomoże tutaj nawet cache rzędu 8MB .
Daleki jestem od szkalowania Barracud ale faktem jest iż dyski z tej serii niestety nie sprawdzają się w macierzy dyskowej RAID ,co akurat dla mnie i dla samej firmy Seagate jest wielkim minusem .

Dzisiejsze płyty głowne oferują za niewielką cenę możliwość przyspieszenia transmisji dysku dwukrotnie ,a Barracudy niestety się nie nadają .Nie ma problemów z WD ,Maxtorami ,Samsungiem itp. a z Barracudą są .

Jako jeden z minusów Seagate-a był tutaj poruszany problem grzania się dysku .Wydaje mi się iz ten problem jest tutaj najmniej ważny .
Jeśli producent nie stosuje wentylatorów ,to rzczą chyba oczywistą jest iz dysk może osiągnąć 60 stopni ? .Producent tych dysków niejednokrotnie podkreślał iż grzanie się dysków Barracuda jest normalnym objawem tych modeli .Więc nie przesadzajmy ...

Istnieje jednak inny aspekt związany z wysoką temperaturą dysku .
Wydzielane cieplo ma zgybny wpływ na cały komputer - utrzymanie korzystnej temperatury wewnąrz komputera staje się problemem .
Zamknięty tower ,kilka taśm IDE w środku ,procesor powiedzmy Athlon ,do tego jedna,dwie Barracudy i mamy do czynienia ze wzrostem temperatury procesora o jakieś 4-5 stopni .
Jeśli te 4-5 stomni ma wpływ na osiągnięcie krytycznej temperatury procesora ,wtedy mamy problem .

Sprawa awarii dysków IBM była wałkowana na wszystkich niemal boardach .
Większośc problemów wszystkich dysków bierze się z :
- złej obsługi dysku przez posiadacza
- overclockingu magistrali
- wahań mapiecia sieciowego
- ingerencji "dziwnych" programów (np. LowLevelFormat)

Szczerze mówiąc jeśli porównać ilość dysków uszkodzonych firm IBM oraz Seagate ,z uwzględnieniem ilości sprzedaży myślę iż wyszło by raczej po równo .
To ,że więcej czyta się o uszkodzeniach urządzeń firmy X ma wpływ na pieniądze i politykę firmy Y .Warto zatem obrać złoty środek z tego typu sensacyjnych doniesień .
Są czasopisma w których płyta głowną roku został wybrany ECS ,są czasopisma w których najlepszym napędem CDROM został wybrany Samsung .
Do tych firm oczywiście nic nie mam ,pragnę tylko podkreslić jaki wpływ na koniunkturę danej firmy mają podobne artykuły jak ten zacytowany na tym forum .

Nie sposób nie zatrzymać się nieco przy cenach produktów ,które maja niewątpliwy wpływ na popyt .
Naprawdę przypadki taniego produktu ,który jest lepszy od droższego są niestety rzadkością .
Jeśli ktoś wierzy iż płaci się tylko za "firmę" to jego sprawa .
Z pomocą dla firm słabszych oprócz ceny przychodzą także artykuły ,oraz słynne porównania produktów w czasopismach .
Dla człowieka nie siedzącego w temacie nie jest dziwne że w czasopismie X nagrywarka firmy "TreleMorele" wygrywa z LiteOn ,Teac,Plextor ,jeśli do tego czytelnik ten dowiaduje sie iż ten model jest dużo tańszym modelem od wyżej wspomnianych ,leci do sklepu ,kupuje i cieszy się z udanego zakupu .
Rozczarowanie jednak przychodzi po czasie .
Dlatego tez myślę iż najlepszym odważnikiem w trakcie wyboru staje się np. forum ,tutaj można się dowiedzieć znacznie więcej prawdy niż renomowanych gazetach .
Strony internetowe oczywiście takim odważnikiem także być mogą .
Kilka z nich odwiedzam i kilka z nich muszę przyznać iż uczciwie informuje o parametrach danego produktu .
Kluczem do bezstronnej prezentacji jest "bezpłciowe" podejście do danego produktu wraz podaniem parametrów technicznych produktu .
Potencjalny nabywaca ma prawo wyboru tego co mu najbardziej odpowiada .Grunt aby opis był wiarygodny i uczciwy ,a oto coraz trudniej .
jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.12.2002, 16:19   #22
fido2001
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 24.04.2002
fido2001 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Janusz, ciekwie piszesz, ale z jednym bede polemizowal.. Ostatnie serie IBMow moim skromnym zdaniem faktycznie byly do niczego... Ja zawsze mialem odkad pamietam IBMy, a nawet do tej pory ma jeden SCSI, ale od ponad roku dalem sobie spokuj, i przezucilem sie na Seagate B4.
Mieszkam w Krakowie, i w moich zaprzyjaznionych sklepach juz IBMow nie za bardzo chca sprzedawac, bo procent zwrotow jest, byl, olbrzymi... Jak nigdy...To jest fakt.

Natomiast co do Twoich rad nad stworzeniem sobie indywidualnej obiektywnej opini co do sprzetu, podpisuje sie bez dwoch zdan !

Pozdrawiam
Stary 28.12.2002, 17:13   #23
wolfdog
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 24.06.2002
wolfdog zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Holender tak czytam sobie artykuły pochlebne oraz mniej pochlebne na temat dysków firmy Ibm i nie bardzo wiem co o tym wszystkim myśleć

jakieś 5 lat temu stałem się szczęśliwym posiadaczem dysku ibm 6,4 Gb był to zakup związany z zakupem mojej pierwszej nagrywarki dałem za niego wtedy niebotyczną sumę około 1300 pln byłto wtedy największy dysk dostępny na rynku home/office use dysk działa do dziś bezawaryjnie od tamtej pory przechodziłem przez różne serie tej firmy dtta, dtla, dpta i powiem szczerze że do tej pory nie miałem żadnych ale to żadnych problemów wszystkie te dyski a było ich dokładnie 11 sztuk różnej maści pracują do dzisiaj u znajomych

na początku tego roku stałem się posiadaczem barracudy4 60GB pewnie zaraz padnie pytanie dlaczego nie ibm ano z prostej przyczyny nie było w tym momencie u mojego dostawcy ibm a niestety byłem pod murem

2 miesiące temu kupiłem 2 dyski ibm 60 GB z serii gxp i podpiąłem je w raidzie do tej pory na nich pracuję bezawaryjnie jednakże już wcześniej słyszałem o częstych padach tych dysków w związku z tym kupiłem porządny ups, procesora nigdy nie podkręcałem więc mam cichą nadzieję że nic się nie będzie działo

tak szczerze to nie bardzo teraz wiem co robić (dyski made in thailand) czy pozbywać się ewentualnej bomby czy używać dalej

niedawno poruszyłem temat współpracy dysku barracuda z płytą główną aopen ax34 podpinałem kilka barrakud pod tą płytę i za każdym razem ten sam problem partycję dało sięzałożyć ale zainstalować systemu już nie bez względu na to czy przez kontroler na płycie czy osobny na karcie problem rozwiązałem wymieniając barrakude na ibm gxp

jestem teraz w rozterce co robić bo nie uśmiecha mi się ganiać do serwisu z tymi dyskami
wolfdog jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.12.2002, 21:08   #24
Laser
Guru
Zlotowicz

Witam !

I teraz jest pytanie - ja i mój sasiad mamy dyski IBM ja mam 15 a on ma 20 OBA DTLA i dyski chodza bez problemów nikt ich nie meczy nikt nic nie podkreca a dyski sa MADE IN HUNGURY czyli nib ta seria która jest trefna, a dyski z THAILANDI sa ok?

Trzeba by znaesc przyczyne tych padów - bo jesli sa one spowodowane przetaktowywaniem magistrali i innyc cudów o których wspomniał januszp to mysle ze nasze dyski wolfdog odpukać jeszcze pozyją.
Stary 28.12.2002, 21:16   #25
$lim@k
Nowy na forum

U mnie obyło sie bez problemów

"niedawno poruszyłem temat współpracy dysku barracuda z płytą główną aopen ax34 podpinałem kilka barrakud pod tą płytę i za każdym razem ten sam problem partycję dało sięzałożyć ale zainstalować systemu już nie bez względu na to czy przez kontroler na płycie czy osobny na karcie problem rozwiązałem wymieniając barrakude na ibm gxp "

Ja posiadam płytę AOpen AX34 Pro i do tego baracude 60gb i bez najmniejszych problemow udalo sie założyć partycje i systemik równiez (98 i 2000). Może to zasługa tego " Pro" nie wiem . Ale spisuje mi sie naprawde bez problemów i jestem z niej strasznie zadowolony, szczególnie ze w lipcu kupiłem ja za 417 i z trzyletnia gwarancja, a teraz musialbym stówke wiecej (aby byla tez trzyletnia).
Acha a stauszek Caviar 1.6 Gb chodzi bez najmniejszych problemow i wpadek ponad 6 lat (poza czarnobylem ale to juz nie jego wina, diabli wtedy wzieli wszystkie dane, a bios nie nadawal sie nawet do wgrania nowego programu - ruskie potrafią )
Stary 28.12.2002, 21:17   #26
$lim@k
Nowy na forum

niedopatrzenie

cytowałem wolfdog'a
Stary 28.12.2002, 22:10   #27
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jedyne co moge powiedziec do tej dyskusji to ze zgadzam sie calkowicie z januszem

z dyskami troche jest jak z nagrywarkami tu ma wplywm overclocking a tu overburning tu zle zasilanie i skoki napiecia a tu podpiecie nagrywary 40x na plyte ata33 i to jeszcze na tasmie z dyskiem

kazdy mial jakas przygode z tym czy z tamtym urzadzeniem
potem stara sie go unikac
ja nie mialem stycznosci z ibm'ami - mialem z samsungiem, barracuda 2 i 3 oraz z fujitsu
samsung dostal napiecia i szlag go trafil - barracuda 2 dostala badow i wymienili mi na b3 - dostal ja moj brat w prezencie

w tym czasie w kompie ciagle dzialal fujitsu 10gb i po padzie barracudy kupilem fujitsu 30 (dokladne oznaczenia w moim opisie)

powiem tyle jestem okrutnie z nich zadowolony kopiowanie filmow z dysku na dysk czy miedzy partycjami trwa na prawde krocej niz w polaczeniu z barracuda

do tego sa cholernie ciche - lozyska olejowe i sie nie grzeja

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.12.2002, 22:25   #28
januszp
Wyjadacz ;)

Cóż ,może lżej ci bedzie ("Laser")na duchu jak dodam iż na dzień dzisiejszy mam w kompie dwa IBM-y "made in Hungary" i "dwa made in Thailand" wszystkie cztery działają bez problemów .

Rozwiązać ten problem będzie naprawdę trudno .
Pragnę przypomnieć iż w latach 1995-7 także dyski firmy "Seagate" miały swoje czarne dni na rynku .Sytuacja była niemal bliźniaczo podobna do systuacji dysków IBM "made in Hungary" .
Nie dociekam czy historie związane z fabryką na Węgrzech mają jakiekolwiek poparcie w faktach .Być może pewne partie (serie) dysków wyszły z Węgier ,a wyjść niepowinny .

Wydłużony czas gwarancji dysków twardych został zapoczątkowany wraz z zaprzestaniem testów dysków w halach produkcyjnych ,więc w tym przypadku kupujemy praktycznie kota w worku w zamian mamy 2-3 letnią gwarancję .Dyski oczywiście nie są tutaj wyjątkiem - ograniczenie kosztów produkcji powoduje iż coraz więcej podzespołow nie przechodzi testów produkcyjnych .

Porównując dyski BarracudaV z dyskami Vancouver nie da się zaprzeczyć iż praktycznie w każdym teście dyski IBM-a wyprzedzają Seagate-a i to dość znacznie .Już sam czas dostępu dysku IBM jest znacznie krótszy o transferze nie wspomnę .
Jeśli już miałbym proponować alternatywę dla tych którzy boją się firmy IBM ,to jedyne co moge polecić z czystym sumieniem to dyski WD Caviar z serii "JB" .Jednak dyski te nawet oferując 8MB cache-u wewnętrznego mają czas dostepu znacznie wolniejszy od IBM .
Jeśli komuś (z niewiadomych przyczyn) zależy na tych 8MB cache-u to przypomne iż dyski IBM także mają w swym dorobku model z 8MB (VancouverII 180GB).
Pamiętajmy jednak iż minimalny zysk (8MBcache-u) łatwo stracić przez nieoptymalne sterowniki "busmaster" ,przez brak dfragmentacji dysku itp.

Oczywiście kazdy potencjalny klient ma prawo wyboru ,ja dokonałem go juz dawno .
Gdybym jakiś czas temu tworząc macierz RAID0 postawił na dyski Barracuda byłbym ok. 1200zł "w plecy" ,wybralem IBM-a co nieznaczy że są to dyski wieczne .

To że starsze modele dysków działają do dziś ma swój wymiar w mniejszych szybkosciach ,w mniejszych transferach (czasem sa to jeszcze dyski PIO ,UDMA33),mniejszych pojemnościach itp.
Wraz lepszą techniką mamy do czynienia z szybszym zużyciem się podzespołów ,to warto także brać pod uwagę podczas zakupu .

Oczywiście można tworzyć sprzęt trwały jak np. napęd TEAC czy szklanki "Arcoroc" jednak cena produktu musi być wyższa ,a co za tym idzie produkt staje się "małomodny" (przynajmniej w naszym kraju) .
Nie znaczy to że produkty należą do produktów niezniszczalnych (nie ma szans aby szklanka "Arcoroc" wyrzucona z 7 piętra "przeżyła"),jednak z reguły firmy w zamian za wyższą cenę oferują dłuższy okres gwarancyjny .

Awaria dysku twardego ,obojętnie jakiej firmy nie jest dzisiaj żadnym ewenementem .Jeśli spojżymy na postęp sprzętu komputerowego ,być może otrzymamy odpowiedź co jest przyczyną .
Jeszcze nie tak dawno magistrala płyty głównej była taktowana 60MHz ,dziś ta wartość się podwaja ,zasilacze 200W zamienia się na 400W ,nowe technologie nie mają czasu na wdrożenie poprawek gdyż praktycznie za tydzień technologia ta jest już przestarzała ,apetyt firm na coraz większy zysk rośnie ,a my stajemy się niejako beta-testerami sprzętu .
Myśle więc iż jeśli chodzi o bezawaryjność nie ma sie czego spodziewać .Warto się na razie tylko cieszyć iż większość gwarancji rozpatrywane jest pozytywnie ,a czasem ,jeśli mamy szczęście to taki Seagate czy IBM pochodzi rok ,dwa ,a może i dłużej...jaro
Stary 28.12.2002, 22:43   #29
Laser
Guru
Zlotowicz

Witam !

No ładnie ładnie - mam tylko dwa małe zastrzezenia.

Napisałes ze w zamian za to ze dyski nie przechodza testów w fabrykach dostajemy 3 letnią gwarancje - ok tak było do niedawna bo producenci dysków skrócili ją jush do roku ponieważ uważaja ze "awaryjnosc jest tak mała ze nie ma sensu dawac tak długiej garancji" oraz " jesli urzadzenie ma wady to napewno ujawnią sie one podczas pierwszego roku uzytkowania" - niby słuszne ale przeciesh nie wszystkie dyski straciły trzy letniagwarancje - np dysk na który mam oko czyli CAVIAR 80GB JB 8MB Cache.

Czy to ma oznaczac ze dyski ktore mają trzy letnią gwarancje przechodzą te testy w fabrykach czy porostu sa staranniej wykonane ?

Napisałeś równiez ze róznica w transferze i czasie dostepu jest na korzysc dla IBM ok sa to zauwazalne róznice przynajmniej na papierze a powiedz jak to wygląda w praktyce wspomniałes jush o kopiowaniu duzych 2GB plików - ale jak sie posiada sprzet który nie wykorzystuje w pełni mozliwosci HDD np z powodu braku kompatybilnosci kontrolera płyty głównez ze standardem ATA100 ? tak jest w moim przypadku.

Dzieki
Stary 29.12.2002, 00:00   #30
januszp
Wyjadacz ;)

Coż ,prawdopodobnie do tych wszystkich "frykasów" (w zamian) dostajemy równiże nico obniżoną cenę dysku ,przynajmniej według producentów .
Myślę iż dwu ,czy trzy letnia gwarancja nie ma wpływu na to czy dysk został testowany czy też nie .Z tego co się orientuję test ,który jeszcze do niedawna był przeprowadzany ,kończył się na sprawdzeniu elektronicznym (podpinało się do jakiegoś "ustrojstwa" dysk i następowała taka mini-diagnoza).W ten sposób producnt miał pewność co do jako-takiego działania dysku .Zrezygnowano z testu między innymi z powodu braku wpływu producenta na kontrolę podczas transportu dysków .Któż może mieć pewność że Pan Kowalski w porcie Gdańskim zamiast delikatnie połozyć skrzynkę z towarem nie rzucił ją hamsko w kąt ? .
Moim zdaniem gwarancje producentów i tak są bardzo wysokie .
Mam trochę do czynienia ze sprzętem komputerowym i jak widze co robią ludzie ze sprzętem to włosy jeżą się mi na głowie .
Przykład z podwórka :
Człek kupuje sobie Athlona 2000+ ładuje na łytę włącza komputer .
Po trzech minutach następuje ciemność - po stestowaniu procesora na innej płycie okazuje się że procesor padł .
Tak więc człek pędzi do sklepu z rykiem ,oczywiście gwarancja ...
Na czas diagnozy zostaje bez procesora ,więc kupuje w międzyczasie nowy ,wklada i to samo - tym razem minuta i procek spalony .
Zdenerwowany całą historią stwierdza że nowa płyta (ASUS) pali procki więc płyta pod pachę i do sklepu - w końcu jest gwarancja ? .
Oczywiście w sklepie - darmowy test płyty ,stwierdzają iż wszystko jest ok.,on jednak upiera się ze płyta jest do niczego i żąda wymiany .Sklep trzeba przyznać z klasą - wymienia płyte na nowego ABITA (za małą dopłatą) .W między czasie pierwszy spalony procek zostaje uznany i wymieniony na nowy .Tak wic nowa płyta + nowy procesor = nowa zabawa .
Nie chcę trzymać dłużej Was w napięciu - kolejna próba kończy się spaleniem procka - kolega zdążył tylko wejśc do biosu płyty głownej i trach! - ciemność .
Tylko rozmiar tego postu powstrzymuje mnie przed napisaniem iż podchody gwarancyjne skończyły sie na trzecim procesorze (sklep nie wytrzymał i odmówił dalszych gwarancyjnych wymian procesora) .
Na pewno jesteście ciekawi przyczyny ?
Jak zawsze była prozaiczna - radiator nie przylegał dostatecznie do procesora ,przez co w ciągu minuty-trzech (w zalezności od wytrzymałości)po prostu uległ przepaleniu .Coż taka wada procesorów Athlon - nie posiadają zadnych zabezpieczen przed przegżaniem .
Wada procesora? ,a może wada klienta ? .
Przepraszam za ten długi wywód ale postawmy się na miejscu producenta ,który musi wymienić produkt ? (nie wspomnę już o nieudanych próbach "flaschowania" nagrywarek) .
No ale oni tam w końcu zarabiają więc stać ich na odrobinę filantropii .

"...ale jak sie posiada sprzet który nie wykorzystuje w pełni mozliwosci HDD np z powodu braku kompatybilnosci kontrolera płyty głównez ze standardem ATA100"

Domyślam si iż dysk ATA100 ma zostać podłączony do kontrolera ATA33 czy ATA66 ? .
Może powiem tak :
Jeśli miałbym do wyboru dysk ATA100 na kontrolerze ATA33 ,a dysk ATA33 na kontrolerze ATA100 wybrałbym oczywiście pierwsze rozwiązanie .
Co się tyczy szybkości z pominięciem dobrodziejstw ATA100 ,to itak wybór dysku powinien być przemyślany .
Różnice pomidzy dyskiem 5400obr a dyskiem 7200obr są dużo większe niż w przypadku ATA .
Nie chcę tutaj prawić morałów ale trzeba liczyć się z tym iż iż końcu być może wymienisz płytę i dysk bedzie mogł rozwinąc skrzydła .
Twój wybór (Caviar JB) jest wyborem trafnym i to nie z uwagi na 8MB cache-u ale z uwagi na całość .
Warto jednak ,aby ni przeżyć rozczarowania upewnić się czy płyta głowna jest w stanie taki dysk obsłużyć ? (czy nie jest to już produkt leciwy ,bez możliwości obsługi tak dużego dysku).
Jeśli obsłuży - warto kupić ten dysk .
Jeśli nie obsłuży ,zawsze można dokupić kontroler w postaci karty PCI .
A czas dostępu ? ,to nic innego jak szybkość ruchu głowicy ,w tym przypadku kntroler nawet słabszy nie zaszkodzi .
Trzeba jednak pamiętac o tym iż dysk to także sterowniki DMA ,jęsli dysk bedzie się "krztusił" podczas pracy to nawet najszybszy model tutaj nie pomoże .
A sterowniki w przypadku płyt na chipsecie VIA (4in1)warto dobierać metodą prób i błędów (w przeciwnym razie takie sterowniki bardziej zaszkodzą niż pomogą) .
Przez moje ręce przeszło masę płyt głównych ,z czego większośc na VIA wiem iż niektóre płyty głowne naprawdę trudno zmusić do poprawnej pracy w trybie DMA .Czasem okazuje sie że najnowsze "4in1" po prostu niewspółgrają z płytą ,czasem kodek AC97 zabiera zbyt dużo mocy procesora aby dysk działał poprawnie - po prostu rozne są tajemnice Windows+płyta główna .
Całośc można zawsze sprwadzić np. programem "SiSoftSandra" .
W programie mamy możliwość porównania wydajności dysku .
Jeśli nasz wynik dość znacznie odbiega od podobnej konfiguracji (dysku) przedstawionego w "Sandrze" wtedy mamy powody do trąbienia na alarm .Miałem okzję porównywać wyniki w "Sandra" dysków ATA33 ,66,100,oraz różne konfiguracje RAID0 - zaręczam że program nie oszukuje - wyniki były zgodne z tym co było widoczne na przykładach
.jaro
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: