Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.11.2003, 18:44   #1
cinma
Samiec - twój wróg!

Data rejestracji: 21.06.2003
cinma zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
pytanie o MPK

mieszkam w Lublinie i mam nieszczescie korzystac z uslug lubelskiego MPK
(dla chcacych sie posmiac/poplakac - niepotrzebne skreslic, dwa newsy: tu i tu)

ostatnio dzieja sie dosc nieciekawe rzeczy (o ktorych mozna przeczyac np. w powyzszych newsach) - znacznie podniesiono ceny biletow, zaczyna sie zwykla walka z pasazerem

w zwiazku z tym pytania:
jak wyglada sytuacja w waszych miastach z Miejskim Przedsiebiorstwem Komunikacji?
jakie sa przyblizone ceny biletow jednorazowych?
czy sa bilety okresowe, jesli tak to w jakiej cenie?
czy i u was sa takie poronione pomysly, jak wsiadanie tylko przednimi drzwiami do autobusu, by uniemozliwic podawanie sobie biletow przez pasazerow wsiadajacych i wysiadajacych?
cinma jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.11.2003, 18:56   #2
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
wawa- full wypas
bilety okresowe na karcie zblizeniowej - 90 i 30 dniowe (nie 3 i 1 miesieczne!) - ten 90 dniowy kosztuje chyba 85 zeta (nie pamietam)

ulgowy jednorazowy 1.20, noralny 2.40 - nie ma dodatkowych oplat za jazde nocnymi

ogolnie gdyby nie fakt ze kontrolerow jest malo - a czesc z tych co sa to sa oszusci - i pleni sie gapowiczostwo - to byloby nawet niezle [manewr z podawaniem biletow odpada - ludzie sie nie lubia w tym miescie a i szybkosc wysiadania (byle dalej!) uniemozliwia takie manewry

w czestochowie mialem przyjemnosc wsiadac tylko przedmimi drzwiami - szkoda tylko ze nikt nie pomyslal ze stelaz to przez takie na pol dupki otwarte drzwi przechodzi tylko bokiem
Stary 15.11.2003, 19:10   #3
emer74
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 19.07.2002
emer74 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Też jestem z Lublina i to co ta banda kretynów(MPK) wyrabia zaczyna przekraczać wszelkie granice. Nie wiem kto może mi zabronić wsiadania do autobusu środkowymi lub tylnymi drzwiami?
Zaraz może wprowadza nakaz sciągania butów przed wejsciem do pojazdu i jazde w ciapach a jak ktoś nie ma to w skarpetach!

"Bądź człowiekiem, wychodząc z pojazdu oddaj bilet wchodzącemu"
KASUJ MPK !!!!!
emer74 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.11.2003, 15:43   #4
Victorek
Nadszyszkownik

Data rejestracji: 27.09.2002
Victorek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez -Sid-The-Rat=>
wawa- full wypas
bilety okresowe na karcie zblizeniowej - 90 i 30 dniowe (nie 3 i 1 miesieczne!) - ten 90 dniowy kosztuje chyba 85 zeta (nie pamietam)
ulgowy jednorazowy 1.20, noralny 2.40 - nie ma dodatkowych oplat za jazde nocnymi

ogolnie gdyby nie fakt ze kontrolerow jest malo - a czesc z tych co sa to sa oszusci - i pleni sie gapowiczostwo - to byloby nawet niezle [manewr z podawaniem biletow odpada - ludzie sie nie lubia w tym miescie a i szybkosc wysiadania (byle dalej!) uniemozliwia takie manewry
Sid poprawka, 90 dniowy NORMALNY kosztuje 166zł, 30 dniowy 66 zł,

bilety jednorazowe 2,40/1,20 ale nocny kosztuje 4,80/2,40 (oczywiście posiadacze biletów okresowych nic nie dopłacają)

Wogóle w wawce jest chyba z 1500 typów biletów dla chcących się zagłebić w ten gąszcz cyfr podaję linka:

http://www.ztm.waw.pl/taryfa/tar200110-1.htm
Victorek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.11.2003, 19:05   #5
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
MZK Bydgoszcz:
1pln - ulgowy (1,30pln u kierowcy)
2pln - normalny (2,60pln u kierowcy)
2pln - ulgowy na pospieszne i nocne (czyli 2x1pln)
4pln - normalny na pospieszne i nocne (czyli 2x2pln)
9pln - ulgowy dziesiecioprzejazdowy
5,50pln - ulgowy całodobowy na wszystko
27pln - ulgowy miesieczny imienny na 1 linie
44pln - ulgowy sieciowy miesieczny (wszystkie linie oprocz pospiesznych i nocnych)
58pln - ulgowy sieciowy miesieczny na wszystkie linie

kontrolerow znam na pamiec, ostatnio szczegolnie wredni na pospiesznych (wszyscy przekupni)
Stary 15.11.2003, 19:22   #6
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
MPK Poznań:
www.mpk.poznan.pl
Cennik:
http://www.mpk.poznan.pl/cennik.htm

Ogolnie super!
Czasmi tylko sie spozniaja. Podobal mi sie pomysl z KOMKartą. Elektryczna sieciowka. Doladowywuje sie ja co miesiac!Malo kontroli, a tez manewr z biletami odpada!
Stary 16.11.2003, 00:32   #7
cinma
Samiec - twój wróg!

czyli ani Warszawa, ani Bydgoszcz ani Poznan nie sa w stanie przebic kretynow z lubelskiego MPK

u nas (Lublin sity) imienny bilet na miesiac (od 1 do ostatniego dnia miesiaca, a nie na 30 dni (sic!) ), ulgowy studencki na jedna linie kosztuje 50pln (na dwie linie 100pln) (jedyny plus to to, ze jesli linie sie pokrywaja, to mozna jechac innym numerem, ale i to napisane drobnym druczkiem w co 10-tym autobusie)

oczywiscie nie ma mowy o jakichkolwiek luksusach w rodzaju autobusow nocnych czy punktualnym rozkladzie jazdy, bo to przeciez caly Lublin jest dla MPK a nie odwrotnie

i w ten sposob w Lublinie - miescie 'akademickim', sporo uczelni wyzszych - przedsiebiorstwo miejskie jedzie w d**pe biednych zakow zamiast w jakis rozsadny sposob z nimi zyc, a za nimi i wszystkich innych, za cichym przyzwoleniem wielu majacych wplyw, ale bojacych sie o stolki (kolesi) - ale o tym ciiii, bo o tym nikt nie wie i nikt sie nie dowie

------
pozdrowienia dla kochanego pana Milosza, bohatera Lublina ostatnich dni (trzy slowa od ojca prowadzacego)
Stary 16.11.2003, 01:19   #8
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez cinma
(jedyny plus to to, ze jesli linie sie pokrywaja, to mozna jechac innym numerem, ale i to napisane drobnym druczkiem w co 10-tym autobusie)
U nas tez tak mozna, na ODCINKU na ktorym sie pokrywaja. Mozna rowniez tak, ze jak masz zwykla sieciowke ulgowa i jedziesz w pospiesznym to kasujesz bilet za 1 pln + pokazujesz ta sieciowke (kontrolerowi) + dokument potwierdzajacy ulge (ulge do sieciowki i do jednorazowego zarazem )

Jest tez M-BUS (linie prywatne), gdzie normalna podroz to 2pln a studencka podroz to 1pln (ta sama trasa co jednym pospiesznym lub dwoma zwyklymi, notabene pomiedzy uczelniami :cool: )

Tabor: hehe, nowe VOLVO niskopodlogowe, i wysoko tez Oczywiscie troche starych Ikarusow tez jest, ale z biegiem czasu coraz mniej
Stary 16.11.2003, 00:52   #9
Ziele
.: AT90S2313 :.

Data rejestracji: 09.09.2002
Ziele zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez cinma
czy i u was sa takie poronione pomysly, jak wsiadanie tylko przednimi drzwiami do autobusu, by uniemozliwic podawanie sobie biletow przez pasazerow wsiadajacych i wysiadajacych?
No nie to mnie rozwaliło...myślalem że padne

MPK Karków

ulgowy 1.10zł
normalny 2.20zł

u motorniczego trzeba doliczyć 0.25/0.50zł

osobiście korzystam z miesięcznego ulgowego na jedną linie 20zł

Jak zrobić szybko sałatke z buraków? Wrzucić granata do BMW

Ostatnio zmieniany przez Ziele : 16.11.2003 o godz. 01:16
Ziele jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.11.2003, 11:26   #10
czero
-=| GodFather |=-

Data rejestracji: 30.04.2003
czero niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>czero niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
W Olsztynie:
-ulgowy - 1zl (u kierowcy chyba 1.30, albo 1,40)
-normalny - 2zl (tak samo 2.30, albo 2.40)

Wspolczuje wam choc u nas tez kiedys byl taki pomysl z wsiadaniem tylko przednimi drzwiami. I chyba nawet dalej jest, ale chyba tylko w jednym autobusie.
Nie jestem pewien bo autobusami rzadko jezdze .
czero jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.11.2003, 14:15   #11
ThanatoS
Silent Hunter ;)

Data rejestracji: 18.05.2002
ThanatoS zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
W moim rodzinnym miescie jest tylko jedna linia autobusowa, ale praktycznie codziennie jestem w Elblagu, a tam ulgowy kosztuje 0,85
okresowy 30 dniowy ulgowy ok. 42 zl, mozna jezdzic na kazdej linii
ThanatoS jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.11.2003, 15:07   #12
Banana Coctail
Banned

Avatar użytkownika Banana Coctail

Data rejestracji: 27.08.2003
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
U mnie ulgowy 80 gr / 1.20 zł u kierowcy ;
normalny chyba 1.60 zł/ 2.00 zł u kierowcy
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.11.2003, 15:46   #13
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
tia- tylko ze ja student wiec jeszcze jakis czas po 85 zeta... (zapomnialem dodac ze to ulgowy)
dzieki za sprostowanie
Stary 16.11.2003, 18:25   #14
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Przeczytalem te dwa artukuly i rzeczywiscie wyglada to dosc nieciekawie.

W moim miescie jest w sumie calkiem niezle. Bilet ulgowy kosztuje chyba 1,20 (normalny 2,40). Ja za miesieczna karte (ulgowa) na wszystkie linie, oprocz pospiesznych, place 39 zlotych. Z tym, ze jest to karta na okaziciela, a mozna jeszcze wyrobic sobie imienna (co zamierzam zrobic w nastepnym miesiacu). Wtedy kosztowac mnie to bedzie 5 zlotych mniej, ale dalej bede placil (z wyboru) 39, tylko, ze dodatkowo bede jeszcze mogl korzystac z linii pospiesznych.

Natomiast co ciekawe, we Wroclawiu nie ma teraz zadnej firmy zajmujacej sie kontrola biletow, w zwiazku z czym te nie sa praktycznie nigdy sprawdzane (jedynie kilku pracownikow MPK _podobno_ sie tym zajmuje). W tym roku, o ile dobrze pamietam, nie zdarzyla mi sie jeszcze zadna kontrola (i nie chodzi mi tu bynajmniej o rok akademicki).

Tak wiec nie jest zle

Ale czytajac wypowiedzi na forum, dochodze do wniosku, ze niektore osoby staraja sie za wszelka cene oszukac MPK, i sa z siebie naprawde dumni, kiedy im sie to uda. Dodatkowo czuja sie wielce pokrzywdzeni, kiedy ta firma stara sie temu jakos przeciwdzialac.

Nie zamierzam bawic sie tutaj w pastora i tlumaczyc Wam, co jest dobre, a co zle, ale zastanowcie sie nad tym. Polska mentalnosc jest taka - dostac jak najwiecej, jak najmniejszym kosztem, a jezeli mozna cos robic nie placac za to, to trzeba jak najwiecej zabrac tego dla siebie. A nie mozna przeciez oczekiwac, ze MPK bedzie pracowac za darmo. Oferuje nam transport (w jakich warunkach to juz inna sprawa), my w zamian dajemy im pieniadze. Sporo osob chcialoby jednak, aby skonczylo sie to na tym pierwszym etapie. Potem natomiast nie ma pieniedzy na remont autobusow, zakup nowych, lepsze zorganizowanie komunikacji. Zeby to wszystko trzymalo sie jeszcze jakos kupy trzeba stosowac metody takie, jak wymienione w jednym z powyzszych artukulow. I wtedy okazuje sie, ze MPK jest wredne, bo osmiela sie jeszcze utrudniac zycie pasazerom.

I nie chodzi mi o to, ze wedlug MPK jest wspanialym przewoznikiem, ze komunikacja jest bardzo dobrze zorganizowana, a warunki przewozu komfortowe. Tak nie jest i zwlaszcza ostatnio mam tego az nazbyt czeste przyklady (np ide rano na przystanek jedynki - jedynego polaczenia z uczelnia, gdzie okazuje sie, ze na tydzien tramwaj ten zostal po prostu wstrzymany... szkoda, ze w poprzednim tygodniu nikt nie raczyl o tym powiadomic, chociazby poprzez wywieszenie stosownych ogloszen). Jednak kupuje bilet, nawet majac swiadomosc tego, ze na 99% nie bedzie on sprawdzany. Nie jest to dla mnie mala kwota i wolalbym ja przeznaczyc chociazby na ksiazki, bo jest sporo takich, ktore chcialbym kupic i przeczytac, ale jednak korzystam z uslug MPK i uwazam za konieczne (zgodnie z wlasnymi pogladami), aby za te uslugi zaplacic.

Takie jest moje zdanie, oczywiscie mozecie sie z tym nie zgadzac, ale czasami postarajcie sie spojrzec na dana sprawe rowniez z punktu widzenia drugiej strony. Krytyka, zwlaszcza bezmyslna, jest czasami zupelnie nie na mniejscu (nie twierdze, ze akurat tutaj - to juz ogolna uwaga).

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.11.2003, 20:58   #15
cinma
Samiec - twój wróg!

Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Nie zamierzam bawic sie tutaj w pastora i tlumaczyc Wam, co jest dobre, a co zle, ale zastanowcie sie nad tym. Polska mentalnosc jest taka - dostac jak najwiecej, jak najmniejszym kosztem, a jezeli mozna cos robic nie placac za to, to trzeba jak najwiecej zabrac tego dla siebie. A nie mozna przeciez oczekiwac, ze MPK bedzie pracowac za darmo.
moze rzeczywiscie ponioslo mnie troche w poprzednim poscie i napisalem troche stronniczo, ale mialem zly dzien, rozmowa z pewnymi ludzmi troche mnie zdenerwowala, i w ogole (zreszta co sie bede tlumaczyl)

masz racje, ze MPK nie jest instytucja charytatywna i za swoje uslugi musi pobierac zaplate
mi chodzi jednak o to, w jaki sposob traktuje sie tych, ktorzy chca byc wzgledem niej fair (ja mam bilet miesieczny, wiec woze swoj tylek legalnie i nikogo nie naciagam)
wzgledem takich ludzi teraz kierowca ma prawo (patrz drugi artykul w moim pierszym poscie) zamknac wszystkie drzwi, nikogo (sic!) nie wypuscic z autobusu, podrzec bilet pasazerowi i wezwac policje, jednoczesnie traktujac go jak zlodzieja, jesli nie jeszcze gorzej

poza tym w ciagu ostatnich kilku miesiecy zmieniono system biletowy (wczesniej bilety czasowe, np. na 10 minut, teraz wprowadzono bilety jednorazowe), oprocz tego zmieniono ceny biletow (czyt. podniesiono ceny biletow - jednorazowe w zasadzie bez zmian, dla zachowania jakichs pozorow, ale bilety miesieczne, na ktorych jezdzilo prawie cale miasto - od uczniow do szkoly po starsze panie do pracy - zdrozaly o ok. 50%)
to tez wydaje sie nieco dziwnym posunieciem, kilka lat MPK jakos radzilo sobie z poprzednimi cenami (w miedzyczasie wymiana autobusow), az tu nagle komus zachcialo sie wiecej - zreszta tu nie bede sie wyklocal, bo nie znam sytuacji finansowej MPK

i tak dla porownania ceny, ktore przedstawiliscie powyzej:
Warszawa:
NORMALNY, 30 dniowy - 66 zl ulgowy pewnie cos 50% normalnego - przyp. cinma
ulgowy, 90 dniowy - 85 zl

Bydgoszcz:
27pln - ulgowy miesieczny imienny na 1 linie
44pln - ulgowy sieciowy miesieczny (wszystkie linie oprocz pospiesznych i nocnych)

Poznan:
30-dniowy normalny* na sieć, na linie zwykłe i nocne - na okaziciela: 69,00; imienny: 55,00
* ulgowy = 50% normalny

Krakow:
miesięczny ulgowy na jedną linie - 20zł

Wrocław:
miesieczna karte (ulgowa) na wszystkie linie, oprocz pospiesznych, place 39 zlotych (na okaziciela)
miesieczna karte (ulgowa) na wszystkie linie, oprocz pospiesznych, place 34 zlotych (na okaziciela)
miesieczna karte (ulgowa) na wszystkie linie, rowniez pospiesznych, place 39 zlotych (imienna)

Lublin:
30 dni, ulgowy na jedna linie: 50pln (studencki, bo dla ucznia 52pln) (zadnych nocnych ani pospiesznych nie ma, bo Lublin to wies na zadupiu)

jak widac wymienione miasta sa w wiekszosci wieksze od Lublina, czyli zycie (i m.in. bilety w komunikacji miejskiej rowniez) w nich powinno byc drozsze, ale jak widac Lublin przeczy zasadom fizyki

----------

to tyle, nie zamierzam juz sie wiecej tym denerwowac, i tak nic samemu nie wskuram, wyplakalem sie i juz
potwierdzila sie tylko moja (i nie tylko moja) teoria, ze te ceny sa nieco z kosmosu i w zaden sposob nie sa porownywalne z innymi miastami (moze w USA)

dzieki wszystkim za odzew, pozdrawiam

Ostatnio zmieniany przez cinma : 16.11.2003 o godz. 21:02
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: