Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 11.07.2003, 13:18   #1
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Data rejestracji: 09.06.2002
SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Unhappy Canon BJC-250 - problem

Mam problem z drukarką Canon BJC-250. Otóż drukarka jest podpięta do komputera, lecz nie może zostać znaleziona. Wgrywałem nowe sterowniki, lecz to nie pomagało, bo jej nie widzi. Postanowiłem ją podpiąc do innych komputerów oraz zmieniałem kabel od LPT1 - bez skutku. Drukarka się wlącza i jest gotowa do pracy, lecz nie może nawiązać komunikacji z komputerem. Drukarka obsługuje Plug & Play więc sama powinna zostać wyszukana w systemie. Co może być powodem i jak to rozwiązać
DRUKARKA CHODZIŁA TYDZIEŃ TEMU, A TERAZ NIE !!!
Oto zdjęcie mojej drukarki:
Dołączone obrazki
Canon BJC-250 - problem-bjc-250.jpg 
SEBAW jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 11.07.2003, 20:05   #2
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... qrde mol, miałem to samo 3 lata temu, padła elektronika w gnieździe kabla drukarki, na szczęście to było na gwarancji więc od 3 lat mam nową i jak narazie hula ślicznie.
Stary 11.07.2003, 23:05   #3
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Po pierwsze, spróbuj podłączyć ją do innego komputera - wtedy będziesz mógł stwierdzić z jakimś prawdopodobieństwem, czy winne jest uszkodzenie drukarki, czy coś w komputerze.
Na wszelki wypadek sprawdź ustawienia portu LPT w BIOSie, i sprawdź w Menadżerze Urządzeń, czy pod Windows port LPT jest czynny.
Stary 11.07.2003, 23:28   #4
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
no wlasnie pierwsze, co mi przyszlo do glowy, to problemy z kable, ewentualnie z gniazdem. Najlepsze, co mozna zrobic, to sprawdzic ja gdzie indziej.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.07.2003, 10:59   #5
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>SEBAW jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Ja dokładnie napisałem, że drukarkę podpinałem do różnycyh komputerów oraz zmieniałem kable. Nie czytacie uważnie... :-)

Cytat:
Zetoxa napisał(a):
... qrde mol, miałem to samo 3 lata temu, padła elektronika w gnieździe kabla drukarki, na szczęście to było na gwarancji więc od 3 lat mam nową i jak narazie hula ślicznie.
Ale jak włączam komputer to drukarka sygnalizuje, że jest podpięta z komputerem, ale potem system jej nie widzi. Czy to może być to samo co ty miałeś
Stary 12.07.2003, 12:23   #6
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... dokładnie tak było jak piszesz.
Stary 12.07.2003, 13:05   #7
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

A da się to naprawić i ile to może kosztować?
Stary 12.07.2003, 15:11   #8
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

tak jak napisałem, padła elektronika, pewnie nie naprawiają tego, ja dostałem nową, u ciebie pewnie taniej wyjdzie kupić nową, niż BJC-250 naprawiać.
Stary 12.07.2003, 15:46   #9
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Idę w poniedziałem do jakiegoś serwisu i spytam się ile by kosztowała naprawa. Jak będzie drogo, to chyba będę zmuszony kupić nową drukarkę
Myślę nad zakupem Canon S 330 Photo
Podaj link
Stary 13.07.2003, 01:06   #10
puch
Forumator

Sorry - widocznie mam oczka z guzików, jak pluszowy miś .

Współczuję z powodu drukarki! Pewnie rzeczywiście naprawa okaże się nieopłacalna...
Stary 13.07.2003, 10:52   #11
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

Wydaje mi się, że naprawa będzie kosztowała z 50 zł, a taką drukarkę na Allegro można kupić już za poniżej 70 zł. Jak pech, to pech. A miałem sobie kupić nowy procek i plyte główną...
Jaką byście polecili firmę produkującą drukarki, jaki model do 500 zł.
Stary 13.07.2003, 11:12   #12
puch
Forumator

Wiesz, trudno mi coś powiedzieć, bo ostatnio kupowałem drukarkę 5 lat temu i jeszcze nie zamierzam zmieniać. Ogólna zasada jest zdaje się taka, że im tańszą drukarkę kupisz, tym droższa jest w eksploatacji - tzn. tanie drukarki po 200 zł. mają małe i drogie naboje. Canon kusi niezależnie wymienianymi nabojami z kolorowym tuszem, co ma zapewniać oszczędność. Nowe HP z tych trochę droższych (chyba 5550 czy jakoś tak) też są fajne - widziałem kolorowe wydruki, ale nie wiem, jak z ekspoatacją. Do Lexmarka jakoś nie mam przekonania z dawnych czasów, gdy były chyba najdroższe w eksploatacji - nie wiem, jak jest teraz. Poszukaj jakichś testów w pismach, ew. sprawdź Top 10 na stronach Chip'a - tam są dość szczegółowe wyniki testów.
Stary 13.07.2003, 11:26   #13
SEBAW
Stary użytkownik
Zlotowicz

A co myślisz o Epsonie
Stary 13.07.2003, 11:54   #14
puch
Forumator

W zasadzie nie mam zdania. Kiedyś kolega miał Epsona, karmił go "fałszywymi" atramentami, i w końcu wysiadła my głowica drukująca, a jej wymiana była ekonomicznie nieuzasadniona. Nowe Epsony mają układ elektroniczny w nabojach, zapobiegający używaniu niefirmowych atramentów - żeby użyć takiego atramentu, trzeba ten układ przeprogramować. Producenci niefirmowych atramentów dostarczają takie urządzenia, ale to wszystko kosztuje. Jeśli chodzi o jakość wydruków - nic nie wiem. Przypuszczam, że w chwili obecnej żadna z czterech głównych firm nie wybija się ani nie odstaje znacząco od innych - wyścig jest bardzo wyrównany.
Przede wszystkim zastanów się, co chcesz drukować (dokumenty tekstowe, dokumenty z ilustracjami, czy kolorowe zdjęcia) i w jakiej ilości - i do tego dostosuj zakup. Nie ma sensu kupowanie drukarki foto z sześcioma kolorowymi atramentami, ale bez czarnej głowicy, jeśli będziesz drukował dokumenty tekstowe, z zdjęcia raz od wielkiego dzwonu - i odwrotnie.
Sprawdź też miesięczną obciążalność drukarki. Najprostsze mają 500 stron miesięcznie, czyli ok. 15 stron dziennie. Lepsze - 1000. Ja mam HP z serii Professional, 3000 stron miesięcznie - i nie żałuję, choć aż tyle nie drukuję - ale drukarka działa dotąd bezbłędnie.
Stary 14.07.2003, 10:43   #15
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
To i ja wtrace cos od siebie, bo nie tak dawno sam kupowalem drukarke, wiec moze jakies moje rady i opinie okaza sie dla Ciebie istotne.

Dosc dlugo zastanawialem sie, jaki model i rowniez, a moze przede wszystkim, jakiej firmy wybrac. Z tym, ze Canona i Epsona odrzucilem na samym poczatku. Jesli chodzi o tego pierwszego, to po prostu nie mial wtedy zadnego modelu, ktory spelnialby moje wymagania (jakosc/cena), poza tym jakos do konca nie bylem przekonany do tej firmy, mimo, ze jest dosc znana i raczej chwalona. Epson natomiast plasowal sie zawsze na koncu jesli chodzi o jakosc wydrukow fotograficznych (nawet w drozszych modelach), a jak juz wydawalem dosc duzo pieniedzy (okolo 600zl), to chcialem za nie otrzymac najlepsza mozliwa jakosc. Ostatecznie wyboru musialem dokonac pomiedzy Lexmarkiem Z65, a HP5550. Zdecydowalem sie na ta ostatnia i uwazam, ze to byl dobry wybor, chociaz niewykluczone, a nawet bardzo prawdopodobne, ze z Lexmarka rowniez bylbym zadowolony.

Jesli chodzi o parametry, jakie warto byloby brac pod uwage, przy decyzji, to na pewno spojzysz na rozdzielczosc i szybkosc wydrukow. Wiesz jednak zapewne, jak to jest z tym, co podaja producenci, wiec specjalnie sie tym nie kieruj. Rozdzielczosc 1200 na 4800 to teraz juz praktycznie standard nawet w modelach ponizej 300zl, wiec mozna na to praktycznie nie patrzec, a jesli chodzi o szybkosc, to i tak wszystkie drukarki teraz sa dosc szybkie, wiec rowniez jest to niespecjalnie istotne.

Dla mnie wazniejsza bylaby pojemnosc zbiornikow z tuszem, mozliwosc uzywania nabojow alternatywnych (jak wspomniane zostalo wyzej Epson ma przeciwko temu zabezpieczenie, ktore naturalnie mozna obejsc, ale wiaze sie to z dodatkowymi kosztami, ktore sa po prostu zbedne), no i ogolnie ich ilosc. Niektore firmy w drozszych modelach (jednak za przystepna juz cene ponizej 500zl) daja nawet po 5-6 osobnych pojemnikow z tuszem. Na pewno drukowanie jest wtedy bardziej ekonomiczne.

Nie bez znaczenia jest rowniez halas, jaki wydaje drukarka, ale tutaj juz Ci nic nie podpowiem. Jesli jest to dla Ciebie wazne, to popros o demonstracje w jakims wiekszym sklepie, albo supermarkecie (tylko bron Boze tam nie kupuj ).

No i bardzo waznym elementem, przynajmniej dla mnie, byl rowniez wyglad zewnetrzny. Niewykluczone, ze to wlasnie ta cecha przewazyla na korzysc HP. Model 5550 jest dosc oryginalny, ale mi bardzo sie podoba

Podsumowujac. Gdybym chcial Ci teraz polecic jakis model zdecydowanie bylby to ten, na ktory ja sie zdecydowalem, czyli HP 5550. Ja dalem za niego 575zl (jakies 3 miesiace temu), ale teraz kosztuje najtaniej nawet 389zl, co za drukarke takiej jakosci wydaje mi sie cena wrecz smieszna. Naprawde mysle, ze nie ma sie nad czym zastanawiac, chociaz oczywiscie polecam Ci rozejzenie sie wsrod pozostalych producentow i sprawdzenie, co teraz oferuja. Wiem, ze Lexmark wypuscil cala nowa serie drukarek i na pewno sa tam przyzwoite modele. Zdecydowanie ladniejszy jest wyglada niz przy poprzedniej serii i musze przyznac, ze naprawde przypadl mi do gustu.

Zreszta niewykluczone, ze sam bede sie za jakis tydzien zastanawial, jaka drukarke kupic, bo moja niestety jest w serwisie (ale uspokoje Cie - to raczej nie sa jakies szczegolnie wadliwe drukarki, moja zreszta tez nie powiedzialbym, zeby miala konkretna awarie - po prostu uzylem jakiegos zupelnie niefirmowego papieru, o zupelnie innym rozmiarze i nawet rowno nie przycietego, no i oczywiscie sie zablokowal przy wychodzeniu - wyciagnalem go, ale zadzialala jakas blokada, ktorej nie potrafilem wylaczyc - w serwisie tez nie potrafili wiec uparli sie, zeby wyslac ja do siedziby HP, chociaz ja w miedzyczasie do nich zadzwonilem i juz wiedziale, co trzeba zrobic - no coz ich sprawa, a moja wina - drukarka wedlug mnie jest bardzo dobra), ale juz od chyba 17 dni, wiec calkiem mozliwe, ze nie zechce przyjac jej z powrotem (termin wynosi 14 dni) i zazadam zwrotu pieniedzy. Wtedy bede sobie musia jakas drukarke kupic, ale chyba zostane przy tym samym modelu, bo naprawde mi sie podoba (co najwyzej zobacze jakis o oczko wyzej, ale raczej sie na niego nie zdecyduje, bo juz wyglada nie ten sam ).

Jakbys mial jakies pytania, to pisze. Moze bede w stanie Ci pomoc

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: