![]() |
Cytat:
Jakby to była prawda, że plusem niepotrzebnej produkcji jest to, że daje ona pracę, to idealnym rozwiązaniem dla gospodarki byłoby wymyślić nowe urzędy i zatrudnić tam wszystkich bezrobotnych ;) |
Obejrzałem, fajne, polecam. Rosjanie znowu dają rade w walce z konsumpcjonizmem :D.
Temat nie jest taki prosty, gdyż są produkty, których faktycznie nie trzeba by wymieniać gdyby byłe trwałe np.: żarówki czy sprzęt AGD. Większość z nich starzeje się jednak technologicznie i mimo, że działają nie ma to większego znaczenia (np.: komputery). Kupuje się produkt z nowymi technologiami i usprawnieniami. Tak czy inaczej warto się zastanowić :) edit: no a Apple to już przegięło z tymi bateriami ... |
Cytat:
|
Nie ma mniej awaryjnych marek, oglądaj o żarówkach.
|
Nie oglądałem jeszcze tego, ale to by miało sens jeśli udział w tym spisku wezmą absolutnie wszyscy producenci, w przeciwnym razie konsumenci będą przenosić zakupy na rzecz mniej awaryjnych marek. Temu służą np. tego typu fora jak cdrinfo. :)
Jak na razie (odpukać) miałem jeden przypadek tego, że mi się coś chwilę po gwarancji zepsuło - drukarka, ale to ze względu na to, że sposób transportu papieru przez te urządzenia może spowodować uszkodzenie głowicy i to u mnie się stało (papier zawadził i dupa). Koszt głowicy taki jak całej drukarki... :mruga: Faktem jest jednak, że coraz więcej urządzeń, samochodów, elektroniki jest tak robiona, że albo dana część jest nierozbieralna albo całość jednorazowa. |
Cytat:
Cóż takie postarzanie ma pewien plus- dzięki temu ludzie mają pracę. Minusy to ciągłe wydawanie kasy na to samo tylko w nowym papierku, oraz większe zanieczyszczenie środowiska... Cytat:
Cytat:
Apple w piękny sposób zmuszało swoich klientów do wymiany urządzeń... Na szczęście ktoś się postawił i był proces. Apple zobowiązało się nieodpłatnie wymienić uszkodzone baterie. Z jednej strony proces postarzania trzyma ten cały świat w kupie - dzięki temu są miejsca pracy, jednak często ludzie pracują nie po to aby mieć coś dla siebie, ale po to aby ciągle wymieniać swoje urządzenia: telefon, samochód, tv, drukarkę, komputer.... Niedługo zamierzam zakupić laptopa. Mam w planach go używać przez następne 3-4 lata. Planuję wydać na niego nie mało kasy, i jeżeli okaże się po 2-2.5 roku, że będę musiał kupić nowy to się nieźlę wku**** :| |
Nawet nie ktoś a sam Andy. Ale fakt, temat wart osobnego wątku bo dotyczy wszystkich dziedzin naszego życia... :(
|
Już w latach osiemdziesiątych było to dla mnie jasne. Wystarczył samochód Renault 18 z nierozbieralną pompką spryskiwaczy i nie dającymi się skleić plastikami, teraz to norma, nikogo nie dziwi, wtedy to był szok.
|
ktos to juz dawal zaznaczajac gdzie mowia o apple
|
temat rzeka znany od lat ale...
sprzęt rtv samochody itd wszystko celowo szybciej sie psuje - firmy zarabiają na serwisach, kupisz nowe |
Celowe postarzanie produktu
Świetny dokument o tym jak działa dzisiejsza gospodarka - dlaczego produkty "psują" się tak często.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:15. |