Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Chieftec 202DF a linia 12V (https://forum.cdrinfo.pl/f5/chieftec-202df-linia-12v-48248/)

Maciej 16.02.2005 00:29

Cytat:

Napisany przez Memphisus
ooooo, widze +12V tak jak umnie :D witaj w klubie, no ale reszte to masz jeszcze gorsza :|
co to za zasilka ???

jakiś shit za 100zł ...jutro ci powiem markę :D, teraz już nie chce mi się zdejmować obudowy ;)

Arepo 16.02.2005 00:44

Cytat:

Napisany przez Maciej
...ee tam martwicie się, a ja co mam powiedzieć?

ja się nie martwię, ale na Twoim miejscu chyba bym się zaczął ;)

Cytat:

Napisany przez Maciej
jakiś shit za 100zł ...jutro ci powiem markę :D, teraz już nie chce mi się zdejmować obudowy ;)

100 zł to nie tak mało, za tyle można dostać zasilacz i obudowę :haha:

Memphisus 16.02.2005 00:46

Cytat:

Napisany przez Maciej

hehehe, no i wszystko jasne :spoko:

Predi 16.02.2005 01:04

Cytat:

Napisany przez Arepo
ja się nie martwię, ale na Twoim miejscu chyba bym się zaczął ;)

100 zł to nie tak mało, za tyle można dostać zasilacz i obudowę :haha:

no zebys wiedzial 8 ) mam cos takiego od 3 lat i nie sprawia problemow (aczkolwiek zagladnalem sobie do biosu i zobaczylem ze wszystkie napiecia w nomie za wyjatkiem 5V - jest 4,5V - nie wiem czy tak bylo zawsze bo nie sprawdzalem wczesniej :) - moze zaczyna sie robic czas na wymiane?)

i dlatego sram na te wszystkie markowe zasilacze i obudowy za wiecej jak 140zl (z zasilka ofcorz) :smoczek:

ps. model zasilacza: (?) pisze na nim: 300W model:300X i nizej tabelka z napieciami 8 )

Maciej 16.02.2005 09:16

Moja mega zasiłka to Feel ESP300ATX SP4 :D
Ale porażka,,, hehe ...

czy to jest dobre...Chieftec 360W 1136H ?

Arepo 16.02.2005 09:50

Cytat:

Napisany przez Predi
... i dlatego sram na te wszystkie markowe zasilacze i obudowy za wiecej jak 140zl (z zasilka ofcorz) :smoczek:

Nikt przecież nie karze kupować Ci niczego czego nie chcesz, więc myślę, że obejdzie się bez srania po wszystkim :)

Ja na przykład kupiłem coś droższego głównie ze względu na ciszę i lepszą wentylację w obudowie (2 wentyle), trzymanie napięć było dla mnie mniej ważne, ale skoro już jest to jestem dodatkowo zadowolony. Są jeszcze takie rzeczy jak ochrona elementów kompa przy spaleniu zasilacza, aktywne PFC, świadomość, że dołożenie dodatkowego dysku, napędu czy pamięci nie "powali***8221; zestawu, duża ilość wtyczek, jakość wykonania i estetyka (fajne okrągłe grile w złotym kolorze), nawet taki przydatny drobiazg jak wyłącznik on/off na zasilaczu, którego wcześniej nie miałem itp. więc myślę, że było warto.

Osoby, które nie mają jednak specjalnie obciążonych zestawów i nie podkręcają ekstremalnie sprzętu nie muszą wywalać kasy na droższy zasilacz, no chyba, że jak już pisałem obchodzi ich np.: cisza. Ja przez wiele lat używałem i nadal używam (np.: w biurze) zwykłych modeli, które kupuje się razem z budą i wszystko było i jest ok :tak!:, aczkowlwiek miałem 1 przypadek "skończenia" się zasilacza firmy SHIDO, który to resetował kompa kilka razy dziennie.

Cytat:

Napisany przez Predi
ps. model zasilacza: (?) pisze na nim: 300W model:300X i nizej tabelka z napieciami 8 )

hehehe ... dobre

Smartek 16.02.2005 09:54

@Arepo jaki to zasilacz masz? jest cichy? ile W?
ja zbieram na tagana 420W - myslisz, ze bedzie ok?
pozdro ;)

Arepo 16.02.2005 09:58

Cytat:

Napisany przez Maciej

Nie miałem jeszcze stycznośći z tym modelem.

Jeśli Cię to zainteresuje to chyba ten właśnie model jest polecany w najnowszym KŚ-expert.

Arepo 16.02.2005 10:09

Cytat:

Napisany przez Smartek
@Arepo jaki to zasilacz masz? jest cichy? ile W?
ja zbieram na tagana 420W - myslisz, ze bedzie ok?
pozdro ;)

Mam model Chieftec HPC-360-302-DF, zobacz tu http://www.chieftec.pl/index.php?action=zasilacze. Moc=360W, jest cichy.

Za tego tagana zapłacisz ponad 300 zł, przemyśl sprawę czy rzeczywiście potrzebujesz tak mocnego zasilacza. Jeśli chodzi Ci o ten : http://zenfist.pl/product_info.php/c...products_id/58 model to wygląda na to, że jest ok. Chociaż jak piszą mocno się nagrzewa.

Predi 16.02.2005 10:29

Cytat:

Napisany przez Arepo
Nikt przecież nie karze kupować Ci niczego czego nie chcesz, więc myślę, że obejdzie się bez srania po wszystkim :)

to jest tylko moje zdanie :) nie narzucam go nikomu :) dla mnie po prostu zasilka i obudowa to wyrzucanie kasy w bloto (no bo jezeli jakis no-name mi ciagnie 3 rok i wszystko jest git...), lepiej sobie wiecej ramu dokupic albo chocby kwiatki mamie ;)

Memphisus 16.02.2005 14:40

Cytat:

Napisany przez Maciej
Moja mega zasiłka to Feel ESP300ATX SP4 :D
Ale porażka,,, hehe ...

Ja bym tego modelu nie bral bo podobno to jest porownywalne to codeshita itd, wez lepiej Chieftec'a HPC-360-202DF(mam wlasnie taki, cichy, 2xwentyle. Jedynie ta linia 12V mnie martwi, taki mi sie trafil) lub 302DF (cena 150-200zl)

Arepo 16.02.2005 15:56

Cytat:

Napisany przez Predi
to jest tylko moje zdanie :) nie narzucam go nikomu :) dla mnie po prostu zasilka i obudowa to wyrzucanie kasy w bloto (no bo jezeli jakis no-name mi ciagnie 3 rok i wszystko jest git...), lepiej sobie wiecej ramu dokupic albo chocby kwiatki mamie ;)

ta kwota nie jest aż tak duża, jest to 100-150 zł więcej niż normalnie, a plusów sporo

a kwiatki mamie można kupić niezależnie od wszystkiego

ps. Twój avatar wymiata :spoko:

Arepo 16.02.2005 15:59

Cytat:

Napisany przez Memphisus
Ja bym tego modelu nie bral bo podobno to jest porownywalne to codeshita itd, wez lepiej Chieftec'a HPC-360-202DF(mam wlasnie taki, cichy, 2xwentyle. Jedynie ta linia 12V mnie martwi, taki mi sie trafil) lub 302DF (cena 150-200zl)

@Maciej
nie wiem czy jest aż tak źle jak pisze Memphisus, ale z pewnością wymienione modele są już sprawdzone i uznawane za niezłe

adixo 16.02.2005 16:05

U mnie na chieftec po uruchomieniu prime95 również skok napięcia do 12,86 i do 4,6 :smutny:

Memphisus 16.02.2005 16:20

Cytat:

Napisany przez adixo
U mnie na chieftec po uruchomieniu prime95 również skok napięcia do 12,86 i do 4,6 :smutny:

heheh witaj w klubie, adixo ;)
ale Tobie widze, ze linia 5V tez skacze, mi nasczescie nie, jedynie 12V.

Twoje wahania linii 5V sa spowodowane pewnie tym, ze ustawiles Bartka M na 220x11, a jak wiadomo linia 5V jest wspolna z 12V dlatego ona rowniez pod obciazeniem (prime95) podskoczyla.

Najlepszy pod tym wzgledem bylby Antec True Power, ma wszystkie linie niezalezne od siebie - no ale kosztuje ze 4x wiecej niz Chief niestety.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:07.