Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Co byś chciał, a co cię drażni w telefonie komórkowym (https://forum.cdrinfo.pl/f5/co-bys-chcial-co-cie-drazni-telefonie-komorkowym-74952/)

zene_k 16.04.2009 15:07

A produkuje ktoś teraz taki telefon, taki do dzwonienia, taki ładny, mały i bez tych wszystkich po.ebanych bajerów.

Jak chcę robić zdjęcia, to biorę aparat fotograficzny, a jak nakręcić film, to kamerę itd.

Ja chcę telefon, tylko telefon!!!

Słyszał ktoś o takim???

Jabba the Hutt 16.04.2009 14:43

Nowa niezła maszyna - Toshiba TG01

The Toshiba TG01 is a 9.9mm thick Windows Mobile 6.1 smartphone, with a 4.1-inch WVGA 800 x 480 384k pixel resistive touchscreen, 3G HSPA, WiFi, GPS and A-GPS. It also features Toshiba***8217;s own 3D user interface, and is the first device to use Qualcomm***8217;s 1GHz Snapdragon QSD2850 chipset.

http://www.slashgear.com/toshiba-tg0...iller-0332839/
http://www.telepolis.pl/news.php?id=13853

Dotykowy, panoramiczny panel ma przekątną 4,1-cala i rozdzielczość WVGA (800 x 480 pikseli). !!!

Słaby ma tylko aparat - 3,2 mpix. Ma to jakieś znaczenie, bo kiedy robię fotki Omnią (5 mega) na dworze, wychodzą całkiem fajne. Do Internetu ta maszyna wygląda na znakomitą.

sobrus 15.04.2009 21:20

Ok doszedłem chyba do tego czemu mi nie działało WPA2+AES. W zaawansowanych ustawieniach miałem załączone WMM.
Nie wiem co to ale przez to się telefon nie chciał łaczyć przez AES (za to dobrze działał z repeaterem który tego włączonego nie miał).

Przy okazji zrobiłem test GPSa - po załpaniu fixa przy oknie chodziłem z nim po domu. Mimo że miał nad sobą dwa stropy i dach nie zgubił sygnału - miał zalockowane od 5 do 9 satelitek :wow:.
A pamietam stary GPS to Palmów (takie plecki) który łapał fixa z pół godziny...

Nawiastem mówiąc to przeczytałem gdzieś jakie są bebechy w smartfonie - troche sie zdzwilem. Ktoś wybebeszył takiego jak mam i znalazł tam:
- PXA270 (naturalnie, tyle to i ja wiedziałem ||)
- jakiś procek Qualcomma do GSM i UMTS - 270Mhz ARM + dwa rdzenie DSP + sprzętowy encoder/decoder video z akceleratorem Javy :wow:
- procek CSR do Bluetooth i radia FM
- procek Marvell do wifi
- procek wolfson do dzwieku
- proced SIRF do GPS

+ jakies wzmacniacze, ekranowanie zeby to wszystko sie nawzajem nie zakłócało itp.. anteny na 4 zakresy GSM, UMTS, wifi i BT.... masakra....

Kurde nie wiem jak oni to upychają że im sie jeszcze bateria i ekran miesci ...

icemac 14.04.2009 08:05

Cytat:

Napisany przez Jabba the Hutt (Post 1016892)
CXHH7 - od Plusa. Zmienię jak nabiorę odwagi...

SAIC3 :D

zagościł - narazie jest dobrze, trzeba stuffu doinstalować, ale cóż tak ma chyba być ;)

P.S.
tel. z plusa a teraz niebrandowany :>

@Jabbuś - nie taki straszny jest flash - trochę "strachu" i działa :jupi:

sobrus 11.04.2009 14:01

Nie wiem czy przypadkiem wgranie innego softu nie skutkuje utratą gwarancji.
W gigabyte przy angielskim sofcie (nowszym oczywiscie niz Polski) pisze zeby go nie wgrywać poza telefonami z UK, bo traci się gwarancje.

Jest co prawda gdzieś w warszawie serwis, który naprawia np. Omnię za np 200zł (normalnie naprawa często przewyższa koszt telefonu) ale co z tego ...

W przypadku telefonów z firmware modyfikowanymi przez operatora pewnie jest jeszcze inaczej.

Jabba the Hutt 11.04.2009 01:23

Cytat:

Napisany przez kraluk (Post 1016011)
A tak z ciekawości się spytam - jaki masz wgrany firmware? O ile jeszcze nie robiłeś update'u, to polecam - na najnowszym ROMie Omnia działa zdecydowanie dłużej :)

CXHH7 - od Plusa. Zmienię jak nabiorę odwagi...

PC może łączyć się z Omnią bez Active Synca - Omnia ma taką opcję.

sobrus 09.04.2009 12:46

Nie moge juz edytować ale znalazłem coś ciekawego :
Darmowy klon TouchFLO 3D dla wszystkich telefonów :D

ThrottleLauncher

edit: zrobiłem dziś test nowego nabytku jako odtwarzacza. w ciągu ~6 godzin wyładowałem go jakieś 40%. Telefonowi K550i do pięt tym nie dorasta, ale chociaż czyta OGG.

sobrus 09.04.2009 09:07

No właśnie też sie dziwie że szumi, ale chyba ktoś przesadził z mocą. Przy maksymalnej głośności chyba nawet zatwardziały heavymetalowiec nie dałby rady tego słuchać...
Taka odmiana bo akurat Tungsten grał nieco za cicho :szczerb:
Wystarczy delikatnie sciszyć słuchawkami i juz nic nie słychać. Powinni to zrobić fabrycznie, ale ostatecznie to fon biznesowy a nie multimedialny. Gra całkiem ładnie na słuchawkach od Viewty :)
Oryginalne słuchawki od Viewty są bardzo dobre, zwłaszcza jak na swoją cenę. Grają chyba nawet lepiej niż moje Aiwa. I chyba takie kupie jak już bede miał przelotkę, żeby nie podkradać bratu :D

A może utne im kabelek i przerobie na 2,5'' :D
http://www.allegro.pl/item604290760_...wty_prada.html

Oczywiście jeszcze zostają słuchawki na BT ale troche drogawe...

nimal 09.04.2009 08:36

wylaczanie mozna ustawic (w WM za pomoca zew programu - chyba SKTools maja taka opcje, jakby co wystarczy wpisac w googla i znajdziesz - testuj jak potrzebujesz :D )
szumia? moj nie szumi :P
drogie baterie? w swoim mialem dwie, wiec nie interesowalem sie, do LG Viewty za druga baterie dalem 7***163; (na stronie, ktora podalem)
za swoje sluchawki Jabra BT620s (bardzo dobra jakosc dzwieku, mikrofon newidoczny, przyciski sterowaniem telefonem i odtwarzaczem audio, automatyczne wstrzymywanie audio przy odbieraniu teelfonu, komunikacja z dwoma urzadzeniami naraz, obsluga voip, obsluga MS Voice Command, podlaczanie do kompa itd itd) dalem 20***163; tez z przesylka
nie widze sensu kupowac (choc mam - bylo w komplecie z fonem - od kiedy mam BT to nie uzywam) mikrofonu na kablu z wyjsciem na sluchawki

edit: platnosc na ww stornie karta kredytowa/debetowa

sobrus 09.04.2009 07:52

Dzięki za link :) Darmowa wysyłka? :wow: a jak z płatnościami? PayPal czy przelew zagraniczny?
Kartę już mam, automapa działa i bez problemu łapie fixa. :)

Ale faktycznie musze kupić słychawki. Te oryginalne są po prostu słabe. Mają za dużo środka - nie jest to może klasa taniego radyjka, ale i tak do kitu. Ale za to mają mikrofon i potencjometr głośności.
Palm gra baaardzo głośno, ale co z tego, kiedy niestety troche szumi (podczas słuchania nie słychać ale mnie denerwuje ;) ). Potencjometr w słuchawkach załatwia sprawe - jak się troche ściszy szumy znikają a wciąż gra bardzo głośno. Ciekaw jestem czemu fabrycznie go nieco nie przyciszyli.

Zostaje też kwestia mikrofonu. Potrzebuje więc przelotki jack 2,5'' --> 3,5'' z potencjomentem głośności, mikrofonem i przyciskiem do odbierania rozmów.

Szukałem też dodatkowej baterii i znalazłem taką stronę z darmową wysyłką:
http://www.batteryupgrade.pl/shopBro...oupId=13051691
Niestety 26 euro :ysz: moze nie tragicznie, ale mam nadzieje ze chociaz jakosc lepsza niz tych baterii za 20zł do innych komórek.

PS. Znalazłem bardzo ciekawy programik do włączania/wyłączania funkcji radiowych o zadanej godzinie. Ustawiłem sobie żeby telefon wyłączał się na noc i włączał rano - zawsze troche sie zaoszczędzi baterii
no i będzie zdrowiej ;)
http://www.pocketpcfreeware.com/en/index.php?soft=1852

(żeby nie offtopować - drażni mnie w telefonach że się nie wyłączają na noc, że szumią i że mają drogie baterie :D )

nimal 09.04.2009 07:43

zapewne wiekszosc ludzi w wieku "postudyjnym" pisze z biur

a wlasnie sobrus - karty? www.mymemory.co.uk - darmowa wysylka na caly swiat ;) no i ceny takie malopolskie :D
u nich tez kupilem sluchawki z mikrofonem na bt, zapasowa baterie do fona Zony, kart to juz bedzie kilka... ;)

Smartek 09.04.2009 07:28

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1015695)
My nie siedzimy tak jak Ty cały czas w domu przed biurkiem i nie trzymamy telefonu w podstawce :D

Niektórzy tutaj piszą coś co 5 minut.
Nie wierzę więc, że jest tak, że nie spędzają w domu więcej, niż jednej nocy pod rząd.

Więc mój wymysł z dockiem ma nadal sens :-).

sobrus 08.04.2009 13:11

Właśnie sie zastanawiałem czy wrzucić sobie Manillę. Ale w sumie standardowy interfejs Windows Mobile mi pasuje (mam sporo przycisków wiec obywa sie bez rysika czy paluchów).

Niestety polska z firmware stoi jak zwykle za murzynami.
do MS800 Polskie najnowsze jest z grudnia, a english jest z lutego.
Poprawki jak zwykle brzmią zachęcająco - a to lepiej działa GPS, a to dłużej działa z baterii.
Po poprawce z zasięgiem telefonu widać że to nie czcze przechwałki, ale sobie nie wgram bo strace gwarancje i język polski :(

Rosjanie mają nawet WM6.1 :sciana:.
Chinczyki mają model z 128MB ramu :sciana:

Za to polska strona gsmarta, mimo ze uproszczona do bólu i wyglada najgorzej ze wszystkich, bez problemu pozwala sciagnac aktualizacje :D
Na innych albo w ogóle tego nie ma, albo po zarejestrowaniu się (łącznie z podaniem kraju i IMEI).
btw. Omnia bardzo fajny sprzęcik :)
Biorąc pod uwage, jak tanio można go wyrwać na allegro (1200zł nowy bez simloka) to nawet rewelacyjny. Lepiej go oceniam niż Diamonda.

icemac 08.04.2009 12:57

Cytat:

Napisany przez kraluk (Post 1016011)
A tak z ciekawości się spytam - jaki masz wgrany firmware? O ile jeszcze nie robiłeś update'u, to polecam - na najnowszym ROMie Omnia działa zdecydowanie dłużej :)

ja mam najnowszy z plusa (brandowany oczywiście)

telefon trzyma 3-4 dni dzwoniąc, tekstując, trochę instalująć i przerzucając dane po BT

ogólnie jestem zadowolony - na starym romie to bateria padała po 1-1,5 dnia :sciana:

GPS działa dobrze, inne bajery też, łącznie z bibliotekami i Manillą 2D od HTC :D

mgit 08.04.2009 12:19

Synchronizacja kontaktów, kalendarza z google by się przydała w symbianie .... no ale niestety nie ma :(

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 04:56.