![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wybór jednego z dwóch laptopów, sprzedaż używanego..
Od razu mówię, że to nie będzie konkretne pytanie i nie ma tu złych i dobrych odpowiedzi
![]() Otóż moja mama pojechała do Stanów, skąd chciała przywieźć sobie notebooka. Już prawie (ze względów finansowych) z tego zrezygnowała, ale okazało się, że jest możliwość kupienia kilku modeli po cenie hurtowej. Generalnie chodziło o jak najtańszego i dostępne są dwa modele. Na razie nie znam jeszcze dokładnej nazwy i tylko wyrywkowe parametry, ale też trochę mówiące: 1) Dell 1.6 Celeron, 14", 256 RAM, 40GB, CD/DVD drive - 450$ 2) Dell Intel Pentrium M 735, 1,7 GHz, 15.4 " LCD Display, 512 MB, 60GB, 8xDVD+/-RW Drive - 570$. Pomińmy fakt, że ceny są cholernie atrakcyjne (ja za swojego trochę gorszego od tego drugiego dałem ponad 900$.. - co i tak jak na polskie warunki było świetną ofertą) ![]() Normalnie gdyby ktoś zapytał się mnie, co z tego wybrać, bez najmniejszego wahania wskazałbym opcję drugą. Przy niecałych 400 złotych różnicy i znacznej różnicy zarówno w wydajności jak i wyposażeniu w ogóle nie byłoby o czym rozmawiać. Ale problem polega na tym, że mojej mamie taki super wydajny notebook nie jest potrzebny. Ona chce po prostu wywalić z pokoju cały ten złom (komputerowy), który jest obecnie i postawić małego notebooka. A potrzebuje go do korzystania z internetu, czasami obejrzenia jakiegoś filmu, zabierania do znajomych i rodziny, żeby pokazywać zdjęcia od siostry itp. Generalnie też chciałaby, żeby był mały i lekki. No to przy takich wymaganiach też sprawa prosta - brać model tańszy, bo po co płacić więcej za coś, co nie będzie wykorzystywane. Poza tym drugi model na pewno będzie większy i sporo cięższy. Ale zacząłem się zastanawiać (bo jednak ta druga oferta jest cholernie atrakcyjna) czy może jednak nie wziąć tego drugiego i nie próbować go w Polsce sprzedać, albo - czy nie wziąć jego, a sprzedać mojego (w sumie podobny, ale bez nagrywarki DVD i z trochę wolniejszym procesorem, a podejrzewam także - co jest dla mnie ważne - dyskiem).. I teraz pytanie do osób, które mają jakieś doświadczenie ze sprzedażą laptopów - łatwo to zrobić? Poprzeglądałem oferty na Allegro, obserwuję kilka aukcji, gdzie sprzedawany jest porównywalny sprzęt, ale jeszcze kilka dni zanim się skończą, a ja na podjęcie decyzji (a właściwie doradzenie, co własciwie jest jednoznaczne) mam czas do piątku wieczorem. Zastanawiam się.. Z jednego strony nie ma sensu kupować czegoś droższego, jak nie jest potrzebne. Z drugiej.. Nie ukrywam, że chętnie widziałbym w swoim laptopie nagrywarkę DVD i szybszy dysk, a jeśli jest możliwość praktycznie darmowej wymiany.. A z jeszcze innej strony nie bardzo mam czas, ani ochotę na bawienie się w kilkakrotne wystawianie notebooka na Allegro i trudności w jego sprzedaniu.. Co o tym sądzicie..?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Data rejestracji: 08.05.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
dla mamy weź pierwszego, a drugiego wyślij mi i podaj nr konta na który mam przelać kase
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
może to te wybuchowe
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Zdezorientowany
Zlotowicz
Data rejestracji: 08.05.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
1730z***322; za opcj***281; nr 2, szczena opada, i to pewnie centrino. normalnie mnie ***347;cisn***281;***322;o, ja pitol***281;, do 3000z***322; mo***380;na mie***263; co***347; w kapitalnej klasie... ale cholera nie w Polsce
![]()
![]() |
#9 | |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Cytat:
przy mało restrykcyjnej polityce ceł i podatków, ogromnym popycie i podaży ceny są takie właśnie. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.02.2005
![]() |
Może ta promocja jest związana z wyprzedażą pewnych modeli DELL-a, które mają wadliwą baterię.
Właśnie przed chwilką podawali w TV o laptopach DELL, w których były montowane przegrzewające się baterie. Doszło do kilku przypadków pożaru. Teraz DELL wymienia bezpłatnie wszystkie baterie w modelach wypuszczonych na rynek w określonym (nie dosłyszałem jakim) czasie. Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Już bardziej o swojego starego się martwię.. Rocznik odpowiedni...
![]() |
![]() |
#12 | |||
Guru
Data rejestracji: 27.01.2005
![]() |
Witam !
Cytat:
https://www.dellbatteryprogram.com/ Cytat:
Cytat:
![]() Myśląc o większym dysku i nagrywarce - miałem na myśli to, że napisałeś, że ma służyć do oglądania zdjęć - przy dużej ilości zdjęć/filmów 40 GB to troszkę mało może być ... A co do nagrywarki - jak napisałeś - np. idąc do kogoś z tym laptopem - to jak spodobają się mu niektóre zdjęcia - to można mu je zaraz nagrać na CD/DVD ![]() Pozdrawiam ro29 EDIT: przepraszam za post pod postem, ale kiepsko się czuję i jakoś nie skojarzyłem, że tamten można jeszcze edytować ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
the one
CDRinfo VIP
Wiesz, to jednak ceny hurtowe (cholera wie, jaką oni tam marżę mają), a w Polsce notebooki dochodzą już do ok. 2 tys. Ale fakt, różnice dalej są miejscami kolosalne (a biorąc pod uwagę poziom zarobków....).. Tak czy siak aż szkoda nie korzystać z okazji, jeśli się trafia..
Aż bałbym się spytać, ile kosztowałoby coś takiego: http://www.allegro.pl/item121300720_...6gf_8xdvd.html Intel***174; Core***8482; Duo Processor 2MB Cache , 667MHz FSB Intel***174; Core***8482; Duo Processor T2500 (2.00GHz/667MHz FSB) Pamiec RAM SDRAM - 2GB DDR2 ( 2Dimm 667MHz ) Grafika -NVIDA GeForce Go 7800 256MB Dysk Twardy: - 80GB Hard Drive7200Rpm Naped - 8X DVD+/-RW Drive, for Inspiron 9400/E1705 LCD -17 inch WUXGA + (1920x1200 ) LCD Panel ![]()
![]() |
#14 | |
Recydywista - Wielokrotny
Zlotowicz
CDRinfo VIP Data rejestracji: 17.01.2003
![]() ![]() |
Cytat:
ok. 2000$ wliczajac te opcje dodatkowe (proc, RAM, display). ok. 1500$ za 1.66 z 512MB RAM i nizszej rozdzielczosci ekran 17". DVDRW moga nawet w standardzie dawac. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
andrzejj9, szacuję jakieś 4500zł - 4700zł hurt
![]()
![]() |
|