Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wybór jednego z dwóch laptopów, sprzedaż używanego.. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wybor-jednego-dwoch-laptopow-sprzedaz-uzywanego-67065/)

ro29 29.08.2006 00:22

Witam !

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Ew. moze nawet o tym nie wiedzac dostaniesz refurbe ||

Chyba powinna być o tym informacja - na moim aparacie cyfrowym była nalepka (teraz już jej nie ma bo się odkleiła ) - z tym, że to było kupowane ja "refurbished" - ale może też w USA kombinują i sprzedają naprawiane jako nowe ;)

Pozdrawiam
ro29

Patrix 27.08.2006 14:57

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Czy ten DUO Core T2300 jest taki dobry?

dwa rdzenie mówią same za siebie :taktak:

andrzejj9 26.08.2006 13:06

Wiem coś więcej na temat laptopów. Co prawda w międzyczasie sytuacja kilka razy się zmieniła, bo najpierw okazało się, że do tych cen trzeba będzie doliczyć jeszcze podatek, później, że jednak uda się i bez niego, a na końcu, że ten słabszy model trzeba zamawiać, co może potrwać i do trzech tygodni, więc odpada.

Został więc ten mocniejszy, którego dokładna konfiguracja jest następująca:

Dell Inspiron 1300
Intern Pentium M 735 1.7GHz
15,4 ***8220; WXGA LCD Panel
512MB DDR2 RAM 533MHz
Integrated Intel GMA900
60GB Ultra ATA Hard Drive
8x DVD +/***8209;RW Drive
Integrated 56k Modem & Network Adapter
Intel PRO 802,11b/g Wireless Adapter
Microsoft Windows XP Home Edition, SP2

Generalnie więc całkiem przyzwoity notebook za bardzo dobrą cenę. Prawdopodobnie jednak, jeśli go wezmę, będę chciał od razu sprzedać (wcześniej myślałem o zostawieniu go sobie i sprzedaniu swojego - który jest praktycznie identyczny i nie ma jedynie nagrywarki DVD. Jednak po przyjrzeniu się temu, raczej bym go nie chciał ze względu na rozmieszczenie portów. W moim te najczęściej używane mam z prawej strony, co przy korzystaniu z notebooka na biurku (co robię najczęściej) sprawia, że wszystkie kable mam z boku biurka. A w tym musiałyby cały czas leżeć na biurku, nie chcę tego).

Jak myślicie - ile można by za takiego wziąć? Nówka tyle tylko, że bez polskiej gwarancji - 3 tys. nie jest nierealną ceną? (zależałoby mi to szybko załatwić)

Ewentualnie dopytuję się także o jeszcze lepsze modele, bo takie też są. Nie znam jeszcze cen, ale dostępne jest coś takiego:

http://img132.imageshack.us/img132/1040/komputeraf2.jpg

Ten drugi model podoba mi się bardzo - ale tu już obawiam się, że cena, nawet dla mnie, będzie wysoka. Natomiast ten pierwszy to właściwie różnica tylko w procesorze. Czy ten DUO Core T2300 jest taki dobry?

pawelblu 17.08.2006 22:21

Ew. moze nawet o tym nie wiedzac dostaniesz refurbe ||

Patrix 17.08.2006 21:30

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
firma, gdzie pracuje moja siostra, zajmuje się też sprowadzaniem laptopów DELL-a.

no iiiii właśnie o takich 'fuksach' piszę, coś przez kogoś, dzięki komuś, z czyjas pomoca :)

andrzejj9 17.08.2006 21:26

Cytat:

Napisany przez Patrix
może napisz "trudniej" dostępne a nie niedostępne, bo wtstarczy umieć kombinować :)

Cholera.. to czemu nikt tam na miejscu nie umiał kombinować, jak ja kupowałem laptopa.. :>

Ale.. nie mówię nie. Nam okazja trafiła się przez przypadek, bo okazało się (właśnie to przypadkiem wyszło), że firma, gdzie pracuje moja siostra, zajmuje się też sprowadzaniem laptopów DELL-a.

Patrix 17.08.2006 21:11

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A co do cen - przypominam, że to są ceny hurtowe!! Niedostępne dla 'zwykłego śmiertelnika' ;)

może napisz "trudniej" dostępne a nie niedostępne, bo wtstarczy umieć kombinować :)

andrzejj9 17.08.2006 13:29

Cytat:

Napisany przez nimal
OT: ja chce do USA!! :O /OT

roznice zawsze byly, ale chyba zamiast sie pomniejszac sie poglebiaja

coz, Andrzeju, ja bym sprobowal dac Mamie swojego, skoro jej az tak bardzo nie zalezy na wydajnosci a sobie kupic tego drozszego
jesli zas bedziesz naprawde czesto z nim chodzil na piechote (i nie mam na mysli od drzwi domu do samochodu) to ten lzejszy

tez by sie chetnie usmiechnal za taki sprzet w takiej cenie :)

Kiedyś nawet tak planowaliśmy, że ja za jakiś czas kupię sobie nowego, a mama weźmie tego, co mam teraz. Ale mimo, że taka wymiana byłaby mi teraz nawet na rękę, to nie jest optymalne rozwiązanie. Bo jedyna osoba, która na tym zyska, to ja, a mama będzie jednak musiała się 'męczyć' z ciężkim i dużym laptopem, którego nie chce..

W tej sytuacji - chociaż widzę nieracjonalność takiego wyjścia ;) - chyba jednak poradzę, żeby brała ten tańszy..

A co do cen - przypominam, że to są ceny hurtowe!! Niedostępne dla 'zwykłego śmiertelnika' ;) więc nie można tak bezpośrednio porównywać. Chociaż nie da się ukryć, że róznice pomiędzy Polską a USA jeszcze są znaczne..

nimal 17.08.2006 12:50

OT: ja chce do USA!! :O /OT

roznice zawsze byly, ale chyba zamiast sie pomniejszac sie poglebiaja

coz, Andrzeju, ja bym sprobowal dac Mamie swojego, skoro jej az tak bardzo nie zalezy na wydajnosci a sobie kupic tego drozszego
jesli zas bedziesz naprawde czesto z nim chodzil na piechote (i nie mam na mysli od drzwi domu do samochodu) to ten lzejszy

tez by sie chetnie usmiechnal za taki sprzet w takiej cenie :)

andrzejj9 17.08.2006 12:21

Cytat:

Napisany przez ro29
To w porządku - myślałem że w tym pierwszym jest napęd DVD (bo napisałeś CD/DVD drive).

Rzeczywiście.. Nie wiem, ja z kolei uznałem, że chodzi o Combo, bo przecież dawać sam napęd DVD przy różnicy w cenie może kilka złotych to głupota.. Raczej Combo, naprawdę nie sądzę, żeby ktoś jeszcze dawał sam czytnik do nowego laptopa.

ro29 17.08.2006 11:06

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
(...)

Nagrywarkę ma i ten mniejszy, a dysk.. teraz jest w komputerze stacjonarnym 30GB, ale przez długi czas było 6,4 i też starczało. Wymieniłem tylko dlatego, że miałem stary nieużywany dysk.

Spokojnie, wymagania mojej mamy odnośnie specyfikacji komputera naprawdę nie są wysokie. Właściwie.. jak się uruchamia to już jest nieźle ;)

To w porządku - myślałem że w tym pierwszym jest napęd DVD (bo napisałeś CD/DVD drive).
Co do dysku to masz rację - 30-40 GB wystarczy na duuuużooo zdjęć - więc to akurat nie argument za tym droższym ;)

Pozdrawiam
ro29

EDIT:
I jeszcze info po polsku w sprawie tych baterii w laptopach:
http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...1,3553686.html

andrzejj9 17.08.2006 07:36

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Może to coś Ci wyjaśni - pomoże:
https://www.dellbatteryprogram.com/

Dzięki. Właśnie miałem zacząć szukać jakiś dokładniejszych informacji na ten temat, żeby sprawdzić, czy powinienem się przejmować.

Przejrzę to po południu.

Cytat:

Myśląc o większym dysku i nagrywarce - miałem na myśli to, że napisałeś, że ma służyć do oglądania zdjęć - przy dużej ilości zdjęć/filmów 40 GB to troszkę mało może być ...
A co do nagrywarki - jak napisałeś - np. idąc do kogoś z tym laptopem - to jak spodobają się mu niektóre zdjęcia - to można mu je zaraz nagrać na CD/DVD :)
Nagrywarkę ma i ten mniejszy, a dysk.. teraz jest w komputerze stacjonarnym 30GB, ale przez długi czas było 6,4 i też starczało. Wymieniłem tylko dlatego, że miałem stary nieużywany dysk.

Spokojnie, wymagania mojej mamy odnośnie specyfikacji komputera naprawdę nie są wysokie. Właściwie.. jak się uruchamia to już jest nieźle ;)

Piterniel 17.08.2006 00:48

W***322;a***347;nie mi o to chodzi***322;o, aby wysz***322;o mu, ***380;e ma w pe***322;ni sprawn***261; baterie :)

ro29 17.08.2006 00:44

Witam !

Cytat:

Napisany przez Piterniel
Powodzenia andrzejj9 ;)

Jeśli masz na myśli, że to co pisze na tej stronie dotyczy terenu USA - to mi chodziło głównie o to, że można tam sprawdzić numery seryjne baterii - i czy "naszej" problem też dotyczy

Pozdrawiam
ro29

Piterniel 17.08.2006 00:34

Cytat:

Mo***380;e to co***347; Ci wyja***347;ni - pomo***380;e:
https://www.dellbatteryprogram.com/
Powodzenia andrzejj9 ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:44.