Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   [CrashTest!] Tania cyfrówka - (przed)ostatnie starcie! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/crashtest-tania-cyfrowka-przed-ostatnie-starcie-22908/)

pepperman 25.07.2003 19:17

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
Jak pewnie niektorzy wiedza, lubie sobie od czasu do czasu porobic kilka zdjec i ogolnie interesuje sie fotografia. Od zawsze jednak bylem zdecydowanym przeciwnikiem cyfrowke. Dla mnie mozliwosc zrobienia stu zdjec i wybrania z nich jednego zabija sens fotografowania (dlatego np. "fotografow", ktorzy robia 30 rolek filmu jednej modelce i z tego wybieraja moze piec zdjec (jak dobrze pojdzie :) ), a potem sa oglaszani wspanialymi artystami, nie szanuje w ogole). Jednak kiedy zobaczylem, co nowego pod koniec lipca szykuje Pentax, musialem troche zmienic swoje poglady. Co prawda dalej nie jestem zwolennikiem tego typu aparatow, jednak niewykluczone, ze sam sobie taki sprawie, co jeszcze niedawno nawet nie wchodzilo w gre :). No ale nic. Planowalem juz od dluzszego czasu kupno lustrzanki (rowniez Pentaxa - dokladnie MZ6), a tez aparat laczy w sobie mozliwosci cyfrowki i wlasnie lustrzanki. Mysle, ze teraz bedzie to najlepszy wybor. Oczywiscie wszystko zalezy jeszcze od ceny, wyglada jednak na to, ze ta nie przekroczy 400 dolarow, a wiec w Polsce moze zatrzyma sie ponizej 2000zl. Co prawda to tez duzo, ale mysle, ze ten aparat moze byc tego wart. Ponizej kilka zdjec:
chyba jednak mialem racje. co prawda to plotka, ale bardzo prawdopodobna, a szkoda http://www.dpreview.com/news/0303/03...istdinhand.asp
na to wyglada, ze jednak dcs - f717 sony ma najkorzystniejesza cene w stosunku do mozliwosci w tym przedziale (oczywiscie nie w Polsce).

andrzejj9 30.06.2003 16:32

No wiesz, jednak cene ustala sam producent (no i cholera importer jesli chodzi o kupowanie w Polsce), a gdzies czytalem, ze ma ona oscylowac w okolicy 400$. Zobaczymy, jak to bedzie, ale chociaz sam mam powazne co do tego watpliwosci, mam nadzieje, ze nie bedzie jednak duzo wyzsza :)

pepperman 30.06.2003 16:23

jak uwazniej przyjrzalem sie temu pentaxowi (jego parametrom) niestety jest pewien, ze cena bedzie grubo ponad 2000. juz sam fakt, ze to cyfrowa lustrzanka umieszcza go w wyzszym przedziale cenowym.

andrzejj9 30.06.2003 15:18

jesli chodzi o te reklamowke to byl to wroclawski (to akurat raczej nie ma znaczenia) Carefour (czy jakkolwiek to sie pisze). Polecam Ci tez rozejrzenie sie w MediaMarkcie i FotoJokerze (w tym ostatnim zdjec nie wywolalbym na pewno, ale sprzet u nich ewentualnie mozna kupic), mozliwe, ze cos z tego beda tam mieli.

a jesli chodzi o ten aparat, ktorego zdjecia dalem, to tutaj jest troche wiecej informacji: http://www.dpreview.com/news/0302/03...pentaxistd.asp

a jesli cena w Polsce nie bedzie mnie satysfakcjonowac || to sprowadze go sobie jakos po chichu ze stanow wiec nie bedzie problemu. Za swoj aparat i to troche podrasowany (opcja drukowania daty, pilot, gwarancja przedluzona na 7 lat) dalem w Stanach niecale 300 dolarow, a wersja podstawowa w Polsce kosztowala, jak wrocilem niecale 2000zl. Na pewno nie bede i tym razem tyle przeplacal. Zreszta siostra chyba bedzie w okolicach sierpnia leciec z Ameryki do Polski, wiec nawet nie bede musial specjalnie kombinowac. W kazdym razie uwazam, ze na ten aparacik warto :)

pepperman 30.06.2003 15:03

Cytat:

matteo napisa***322;(a)
Nawet fajna sprawa za taką cene ^_^
ten aparacik ma calkiem niezle recenzje. moj brat tez bral go pod uwage (obok dcs-v1). jak mozliwosc podciagniecia go sobie z Hameryki to mozna zaoszczedziec nawet do 800 zl. v1 - to jest wypasiony kompakcik.

matteo 30.06.2003 14:51

Cytat:

Jednak kiedy zobaczylem, co nowego pod koniec lipca szykuje Pentax, musialem troche zmienic swoje poglady.
a wiec w Polsce moze zatrzyma sie ponizej 2000zl.

No i teraz wiem co sobie kupie po tym aparacie za ~900zł ;)
Przejrzałem sobie troche o tym "pentaku" i o mało co z krzesła nie spadłem, po prostu śliczniutki jest, piękne osiągi ...
ehhhhh ... tylko żeby ta cena (imho - szczerze wątpie) kształtowała się w Polsce w granicach tych 2000zł 8)

matteo 30.06.2003 14:48

Cytat:

Akurat wczoraj przegladalem jakies stare reklamowki
A Kodak to jednak dobra firma. Nie wiem jak z cyfrowkami, ale robia bardzo dobre aparaty ogolem,
raczej nie robia szajsu jesli chodzi o cyfrowki... po prostu rzuc na to okiem :)

Oooooooo ... co to za reklamówka? Jaki hipermarket ??? :jezyk:
Czuje, że jednak bede musial sie pokrecic po np. M1

Nawet fajna sprawa za taką cene ^_^

Laser 30.06.2003 14:41

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)
@Laser
moj brat calkiem niedawno kupil lustrzanke sony dcs f717 w USA za +/- 2500. cena w Polsce od 4500-5500.

O mamusiu trzymajcie mnie - ale wiem cena mobo na zachodzie 200$ a w PL 300$ skad róznice ??

pepperman 30.06.2003 14:32

Cytat:

Planowalem juz od dluzszego czasu kupno lustrzanki (rowniez Pentaxa - dokladnie MZ6), a tez aparat laczy w sobie mozliwosci cyfrowki i wlasnie lustrzanki. Mysle, ze teraz bedzie to najlepszy wybor. Oczywiscie wszystko zalezy jeszcze od ceny, wyglada jednak na to, ze ta nie przekroczy 400 dolarow, a wiec w Polsce moze zatrzyma sie ponizej 2000zl. Co prawda to tez duzo, ale mysle, ze ten aparat moze byc tego wart. Ponizej kilka zdjec:
wydaje mi sie, ze 2000 za ten aparat w Polsce to nie masz co liczyc.
co do pojemnosci kart pamieci... majac karte 128 zmiescisz znacznie wiecej niz 10 zdjec przy maksymalnej rozdzielczosci 5 megapikselowego aparatu. w ogole karta 128 to absolutne minimum dla 5 MP.

@Laser
moj brat calkiem niedawno kupil lustrzanke sony dcs f717 w USA za +/- 2500. cena w Polsce od 4500-5500.

andrzejj9 30.06.2003 13:03

Ilość załączników: 1
i jeszcze kilka :)

andrzejj9 30.06.2003 13:01

Jak pewnie niektorzy wiedza, lubie sobie od czasu do czasu porobic kilka zdjec i ogolnie interesuje sie fotografia. Od zawsze jednak bylem zdecydowanym przeciwnikiem cyfrowke. Dla mnie mozliwosc zrobienia stu zdjec i wybrania z nich jednego zabija sens fotografowania (dlatego np. "fotografow", ktorzy robia 30 rolek filmu jednej modelce i z tego wybieraja moze piec zdjec (jak dobrze pojdzie :) ), a potem sa oglaszani wspanialymi artystami, nie szanuje w ogole). Jednak kiedy zobaczylem, co nowego pod koniec lipca szykuje Pentax, musialem troche zmienic swoje poglady. Co prawda dalej nie jestem zwolennikiem tego typu aparatow, jednak niewykluczone, ze sam sobie taki sprawie, co jeszcze niedawno nawet nie wchodzilo w gre :). No ale nic. Planowalem juz od dluzszego czasu kupno lustrzanki (rowniez Pentaxa - dokladnie MZ6), a tez aparat laczy w sobie mozliwosci cyfrowki i wlasnie lustrzanki. Mysle, ze teraz bedzie to najlepszy wybor. Oczywiscie wszystko zalezy jeszcze od ceny, wyglada jednak na to, ze ta nie przekroczy 400 dolarow, a wiec w Polsce moze zatrzyma sie ponizej 2000zl. Co prawda to tez duzo, ale mysle, ze ten aparat moze byc tego wart. Ponizej kilka zdjec:

Laser 30.06.2003 13:01

Cytat:

niby tak, ale czy w cyfrowkach wszystko obraca sie wokol tych milionow pikseli?
Witam !

Racja - ale wieksze chyba z rozwojem tych mln pixeli rozwija sie takze jakosc tych matryc ... moge sie mylic - w cyfrówkach tyle nie siedze bo to jeszcze narazie nie dla mnie - wole Lustrzanki :)

andrzejj9 30.06.2003 12:53

niby tak, ale czy w cyfrowkach wszystko obraca sie wokol tych milionow pikseli? W koncu czy to cos daje poza wieksza ewentualna rozdzielczoscia zdjec? A przeciez w wiekszej niz 1024*768 i tak raczej nie ma sensu robic, bo zmiesci sie 10 i karta pamieci bedzie pelna. Nie wiem, nie znam sie specjalnie na cyfrowkach. Zaraz jednak Wam cos pokaze, jak tylko przypomne sobie, gdzie to mam :)

Laser 30.06.2003 12:49

Witam !

Wiem ze to co teraz podam jest sporo ponad aktualne mozliwosci finansowe kolegi ale widze ze 5mpix juz sa w normalnych cenach :)

andrzejj9 30.06.2003 12:31

Akurat wczoraj przegladalem jakies stare reklamowki (no moze nie az tak stare - ta jest z polowy maja) i rzucil mi sie w oczy taki aparacik. To tylko taka luzna uwaga, bo raz, ze promocja na pewno nie jest juz aktualna, dwa, ze sam nigdy nie kupilbym aparatu w superkarkecie, ale moze Cie to zainteresuje. A Kodak to jednak dobra firma. Nie wiem jak z cyfrowkami, ale robia bardzo dobre aparaty ogolem, raczej nie robia szajsu jesli chodzi o cyfrowki... po prostu rzuc na to okiem :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:12.