Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   [CrashTest!] Tania cyfrówka - (przed)ostatnie starcie! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/crashtest-tania-cyfrowka-przed-ostatnie-starcie-22908/)

andrzejj9 30.06.2003 16:32

No wiesz, jednak cene ustala sam producent (no i cholera importer jesli chodzi o kupowanie w Polsce), a gdzies czytalem, ze ma ona oscylowac w okolicy 400$. Zobaczymy, jak to bedzie, ale chociaz sam mam powazne co do tego watpliwosci, mam nadzieje, ze nie bedzie jednak duzo wyzsza :)

pepperman 25.07.2003 19:17

Cytat:

andrzejj9 napisa***322;(a)
Jak pewnie niektorzy wiedza, lubie sobie od czasu do czasu porobic kilka zdjec i ogolnie interesuje sie fotografia. Od zawsze jednak bylem zdecydowanym przeciwnikiem cyfrowke. Dla mnie mozliwosc zrobienia stu zdjec i wybrania z nich jednego zabija sens fotografowania (dlatego np. "fotografow", ktorzy robia 30 rolek filmu jednej modelce i z tego wybieraja moze piec zdjec (jak dobrze pojdzie :) ), a potem sa oglaszani wspanialymi artystami, nie szanuje w ogole). Jednak kiedy zobaczylem, co nowego pod koniec lipca szykuje Pentax, musialem troche zmienic swoje poglady. Co prawda dalej nie jestem zwolennikiem tego typu aparatow, jednak niewykluczone, ze sam sobie taki sprawie, co jeszcze niedawno nawet nie wchodzilo w gre :). No ale nic. Planowalem juz od dluzszego czasu kupno lustrzanki (rowniez Pentaxa - dokladnie MZ6), a tez aparat laczy w sobie mozliwosci cyfrowki i wlasnie lustrzanki. Mysle, ze teraz bedzie to najlepszy wybor. Oczywiscie wszystko zalezy jeszcze od ceny, wyglada jednak na to, ze ta nie przekroczy 400 dolarow, a wiec w Polsce moze zatrzyma sie ponizej 2000zl. Co prawda to tez duzo, ale mysle, ze ten aparat moze byc tego wart. Ponizej kilka zdjec:
chyba jednak mialem racje. co prawda to plotka, ale bardzo prawdopodobna, a szkoda http://www.dpreview.com/news/0303/03...istdinhand.asp
na to wyglada, ze jednak dcs - f717 sony ma najkorzystniejesza cene w stosunku do mozliwosci w tym przedziale (oczywiscie nie w Polsce).

andrzejj9 25.07.2003 19:22

Widze, ze ktos powrocil do tematu. Juz wiem, ze cena, ktora podalem powyzej jest zupelnie nieprawidlowa. Rzeczywista wynosic bedzie okolo 1900$, a to juz niestety duuuuzo wiecej (i duuuzo za duzo ) :)

pepperman 25.07.2003 20:21

Cytat:

Widze, ze ktos powrocil do tematu. Juz wiem, ze cena, ktora podalem powyzej jest zupelnie nieprawidlowa. Rzeczywista wynosic bedzie okolo 1900$, a to juz niestety duuuuzo wiecej (i duuuzo za duzo ) :)
tez jestem zawiedziony, bo malo jest dobrych lustrzanek cyfrowych za przystepna cene (raczej bardzo malo), a to juz nie te peinadze - zreszta za taka kase wolalbym cos innego.

PS. kupowales kiedys z opcja miedzynarodowej gwarancji? ja nigdy nie korzystalem z takiej opcji (troche to kosztuje) i jestem ciekawy jak jestes z jej uznawaniem u nas (wiem, ze uprzedzaja, iz nie w kazdym europejskim kraju jest akceptowana).

puch 25.07.2003 21:26

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)

kupowales kiedys z opcja miedzynarodowej gwarancji? ja nigdy nie korzystalem z takiej opcji (troche to kosztuje) i jestem ciekawy jak jestes z jej uznawaniem u nas (wiem, ze uprzedzaja, iz nie w kazdym europejskim kraju jest akceptowana).

Kilka lat temu pytałem w firmowym serwisie Nikona w Warszawie czy honorują gwarancję międzynarodową Nikona. Odpowiedzieli, że tylko w przypadku cudzoziemca, który taki aparat wwiózł legalnie do Polski i zamierza wywieźć, lub gdy przedstawi im się dowód odprawy celnej. W ten sposób firma chroni się przed "szarym importem".

Dokładnie tę samą politykę stosuje większość firm w USA - honorują wyłącznie gwarancję amerykańską, a gwarancja międzynarodowa dołączana jest tylko na wypadek awarii w czasie podróży zagranicznej, itd. Rynek amerykański, choć tani, zalany jest jeszcze tańszymi aparatami sprowadzanymi z Dalekiego Wschodu (Singapur, HK, itd.) z pominięciem oficjalnych importerów. Walka z tym szarym importem to także jeden z powodów dla których znakomita większość aparatów fotograficznych w USA ma inną nazwę niż ich odpowiedniki w reszcie świata.

krzpac 25.07.2003 22:05

wczoraj w łodzkiej Hypernowej widziałem aparat - 4Mpix oraz 3x optyczny zoom za 1199 zł... nie pamietam marki... :)

----

czy ktoś z Was posiada adresy amerykanskich stron sklepów internetowych gdzie mozna posprawdzać jakie są aparaty i w jakiej cenie ?

pepperman 25.07.2003 23:09

Cytat:

krzpac napisa***322;(a)
wczoraj w łodzkiej Hypernowej widziałem aparat - 4Mpix oraz 3x optyczny zoom za 1199 zł... nie pamietam marki... :)

----

czy ktoś z Was posiada adresy amerykanskich stron sklepów internetowych gdzie mozna posprawdzać jakie są aparaty i w jakiej cenie ?

rozdzielczosc ccd to jedno, a jakosc optyki to drugie.

szukaj przez www.bizrate.com i www.epinions.com

andrzejj9 26.07.2003 13:29

Cytat:

pepperman napisał(a):

PS. kupowales kiedys z opcja miedzynarodowej gwarancji? ja nigdy nie korzystalem z takiej opcji (troche to kosztuje) i jestem ciekawy jak jestes z jej uznawaniem u nas (wiem, ze uprzedzaja, iz nie w kazdym europejskim kraju jest akceptowana).

Kiedy trzy lata temu w stanach kupowalem aparat forograficzny, to za niewielka oplata (okolo 15 dolarow, przy cenie aparatu prawie 300) moglem otrzymac dodatkowe 7 lat gwarancji miedzynarodowej. Skorzystalem naturalnie z tej oferty, ale na szczescie nie musialem sie jeszcze przekonywac, czy moglbym cos z nia zrobic w Polsce. Najlepiej zadzwon do dystrybutora danej firmy w Polsce i zapytaj sie, jak to jest. Mysle, ze gdyby sie uprzec to nie byloby problemu z wyegzekwowaniem takiej gwarancji, ale lepiej najpierw sie dowiedziec, jaki jest oficnalny stosunek dystrybutorow do tego.

pepperman 26.07.2003 13:38

Cytat:

Kiedy trzy lata temu w stanach kupowalem aparat forograficzny, to za niewielka oplata (okolo 15 dolarow, przy cenie aparatu prawie 300) moglem otrzymac dodatkowe 7 lat gwarancji miedzynarodowej. Skorzystalem naturalnie z tej oferty, ale na szczescie nie musialem sie jeszcze przekonywac, czy moglbym cos z nia zrobic w Polsce. Najlepiej zadzwon do dystrybutora danej firmy w Polsce i zapytaj sie, jak to jest. Mysle, ze gdyby sie uprzec to nie byloby problemu z wyegzekwowaniem takiej gwarancji, ale lepiej najpierw sie dowiedziec, jaki jest oficnalny stosunek dystrybutorow do tego.
hechh... oplata za dodatkowa gwarancje jest chyba zwiazana z modelem i producentem, bo ja widzialem 3 letnia gwarancje za ponad 100 dolarow. na szczescie dzisiejszy sprzet jest praktycznie bezawaryjny.

krzypaw 12.08.2003 08:36

Re: [CrashTest!] Tania cyfrówka - (przed)ostatnie starcie!

Cytat:

matteo napisa***322;(a)
Witam ponownie :D

PROLOG:

Ileż ja już ofert przejrzałem, ile sił witalnych straciłem, ile długopisów zjadłem ...
Zakup aparatu cyfrowego w stosunku jakość/cena wcale nie jest taki łatwy !!!

Większość z nich niestety nie spotkała się z moim uznaniem, ponieważ nie mogę
sobie pozwolić na zakup bubla i nic nie wartego produktu za ciężkie pieniądze !!!

CECHY PRODUKTU:

=> Cena maksimum 900zł
=> Minimum 2 megapiksele ...
=> Wyświetlacz LCD
=> Stonowany wygląd (srebrny, czarny, szary ...)
=> Absolutne minimum ... 8MB pamięci wewnetrznej

NA START!

Wyłoniłem sobie TRZY urządzenia, które mnie do siebie przekonały na tyle, że jestem skłonny do zakupu jednego z nich ... oferty te są dość zróżnicowane ...

NA PLACU BOJU:

PENTAGRAM Photon 33 zoom-3
MINOLTA Dimage E223
HP Photosmart 320

Może napisałbyś na co się w końcy zdecydowałeś bo ja mam teraz podobny dylemat, tylko pomiędzy minoltą dimage 223(900 zł) a HP 620 (750 zł) ceny brutto w sklepach. No i jak ci się sprawuje ten twój nowy aparat.

ZiP 12.08.2003 11:18

Kiedyś również myślałem o zakupie aparatu za 600-900 zł. Niestety parametry tanich cyfrówek były wręcz śmieszne i zacząłem myśleć o czymś nieco droższym (=lepszym), początkowo jakiś Kodak za ok. 1200 zł. Jednak przejrzałem dokładnie wszelkie informacje, testy, czasopisma i doszedłem do wniosku, że naprawdę warto kupić HP PhotoSmart 850. Pewną wadą jest mała pojemność pamięci (16 MB) i bardzo wysokie zużycie prądu (starczy na kilkadziesiąt/kilkaset zdjęć), ale reszta to same zalety - rozdzielczość 4 mpix i zoom optyczny 8x mówią same za siebie. Cóż, cena sklepowa (2200-2500 zł) odbiega znacznie od tej początkowej, którą ustaliłem jako limit, ale aparat jest z pewnością warty swej ceny. Brakuje mi jeszcze kilkaset złotych do niego, jak ktoś chce sponsorować to oferty kierować na mail ^_^

krzypaw 12.08.2003 12:40

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)
Kiedyś również myślałem o zakupie aparatu za 600-900 zł. Niestety parametry tanich cyfrówek były wręcz śmieszne i zacząłem myśleć o czymś nieco droższym (=lepszym), początkowo jakiś Kodak za ok. 1200 zł. Jednak przejrzałem dokładnie wszelkie informacje, testy, czasopisma i doszedłem do wniosku, że naprawdę warto kupić HP PhotoSmart 850. Pewną wadą jest mała pojemność pamięci (16 MB) i bardzo wysokie zużycie prądu (starczy na kilkadziesiąt/kilkaset zdjęć), ale reszta to same zalety - rozdzielczość 4 mpix i zoom optyczny 8x mówią same za siebie. Cóż, cena sklepowa (2200-2500 zł) odbiega znacznie od tej początkowej, którą ustaliłem jako limit, ale aparat jest z pewnością warty swej ceny. Brakuje mi jeszcze kilkaset złotych do niego, jak ktoś chce sponsorować to oferty kierować na mail ^_^
Jak sam napisałeś kiedyś, teraz można kupić minolte dimage E 223za 900w sklepie lub 750 na allegro lub HP 620 za 750 w sklepie. Oba aparaty mają 2 MPI zoom optyczny 3X. myśle ze dla mnie są wystarczające ich parametry. A kwoty powyżej 1000 w ogóle nie wchodzą w rachubę, szkod mi tyle kasy na aparat chodzby był nie wiem jak dobry.

ob@r 17.08.2003 11:52

w sierpniowym PC WORLD COMPUTER tez wygrał ten pentagram photon 33 zoom jako 1 z 10 zostawil konkurencje z dala wsród tanich cyfrówek...

pepperman 17.08.2003 15:19

Cytat:

ZiP napisa***322;(a)
...ale reszta to same zalety - rozdzielczość 4 mpix i zoom optyczny 8x mówią same za siebie. Cóż, cena sklepowa (2200-2500 zł) odbiega znacznie od tej początkowej, którą ustaliłem jako limit, ale aparat jest z pewnością warty swej ceny. Brakuje mi jeszcze kilkaset złotych do niego, jak ktoś chce sponsorować to oferty kierować na mail ^_^
liczba pikseli to nie wszystko. liczy sie jeszcze optyka, a ta w aparatach tej klasy jest raczej kiepska. druga sprawa to ceny w Polsce. nigdy w zyciu nie dalbym za ten aparat tyle pieniedzy.

ZiP 17.08.2003 21:08

Cytat:

pepperman napisa***322;(a)
liczba pikseli to nie wszystko. liczy sie jeszcze optyka, a ta w aparatach tej klasy jest raczej kiepska. druga sprawa to ceny w Polsce. nigdy w zyciu nie dalbym za ten aparat tyle pieniedzy.
Jednak liczba pixeli jest tu dosyć ważna, jeśli nie najważniejsza. Nigdy bym np. nie kupił 1 mpix, pomimo że przy oglądaniu na ekranie wygląda to całkiem dobrze. Dla mnie liczy się jak to wszystko wyjdzie na druku. A co do optyki - na pewno są lepsze obiektywy, ale już sama jakość zdjęć z HP 850 wywołuje u mnie okrzyk zachwytu. Ceny - fakt, kosmiczne, HP 850 u nas w detalu za 2200 zł, w USA w przeliczeniu 1800 :(

Myślałem również o aparacie Olympus C-750 Ultra Zoom - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7405
co sądzicie o tym sprzęcie?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:54.