Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.09.2009, 23:34   #1
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Czy można sobie jeździć po drodze koparką?

Witam serdecznie,
ja przepraszam bardzo, że głupie takie pytania zadaję, ale jakoś mam sentyment do cdrinfo i ogólnie tutaj mądre ludzie zaglądają, więc może ktoś mi udzieli cennych wskazówek

Do sedna:

muszę sobie piachu nakopać i w tym celu pożyczyłem koparko-ładowarkę, masa własna ok. 7,5 tony. Do wyrobiska mam kilka kilometrów po asfalcie i nie wiem co będzie, gdy zatrzymają mnie misiaczki.

Wiem, że do pracy koparką potrzebne są jakieś uprawnienia - ale do samej jazdy też?
Mam tylko kat. B, wystarczy??

A jeśli wystarczy B, to czy mogę sobie ciągnąć dwie przyczepy? Co prawda, musiałbym je łyżką ciągnąć, co na pewno jest niedozwolone, no ale olałbym to, jeśli w ogóle mógłbym je ciągnąć.

Ostatnio zmieniany przez pali : 24.09.2009 o godz. 23:49
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.09.2009, 23:59   #2
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Ja się do tych mądrych ludzi zdecydowanie nie zaliczam, ale jedno wiem na pewno - nie wyjeżdżałbym takim sprzętem na drogę, nie mając na niego uprawnień

O ile się orientuję, kategoria B wystarczy do tego, żeby zacząć kurs obsługi tego typu maszyn, ale sama w sobie nie pozwala na poruszanie się nimi po drogach publicznych. Gdyby było inaczej strach byłoby wyjeżdżać na drogę - jakiś Gienio poprosiłby jakąś Hanię przyzwyczajoną do jazdy maluszkiem o podstawienie "tego dużego żółtego co u nas na podwórku stoi" na np. piaskownię i Hania przyjechałaby z czterema osobówkami nadzianymi na łyżkę

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.09.2009, 00:45   #3
pali
Թ

pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
.... toby pani Hania odpowiedziała karnie i majątkowo za nadziewanie osobówek i na drugi raz by się zastanowiła ... Posiadanie uprawnień często zwalnia od myślenia, no ale to są tylko moje wolnościowe poglądy, i tak bez szans na realizację w naszej rzeczywistości.

A tą koparkę bardzo łatwo prowadzi się, jest łamana w połowie, prawie w miejscu zawraca; wspomaganie kierownicy, automat - tylko wrzuca się bieg, gaz i jazda. Prościej niż samochodem, po pięciu minutach pracy potrafiłem kopać dołek.
Na wyrobisku będę sam, co najwyżej siebie zabiję, a to nie jest karalne

Ostatnio zmieniany przez pali : 25.09.2009 o godz. 00:49
Stary 25.09.2009, 01:00   #4
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
E no, bez jaj. Z prawem jazdy "B" chcesz koparką ciągnąć dwie przyczepy? Do tego jeszcze ciągnąć łyżką?

Koparką nie można ciągnąć przyczep.
Prawko "B" upoważnia cię do kierowania pojazdami o łącznej masie do 3,5t. Jeśli do tego przyczepa, to lekka do 750kg, albo max połowa ciężaru pojazdu ciągnącego.
Dwie przyczepy możesz ciągnąć ciągnikiem rolniczym, ale tu prawko musisz mieć "T" albo od "C" wzwyż (B więc też nie wystarcza)

Do kierowania koparką potrzeba chyba uprawnień do kierowania pojazdami specjalnymi (lub jakoś tak), do tego chyba dodatkowe kursy na koparki - tu piszę chyba, bo nigdy nie miałem potrzeby wnikać w te tematy. Poza tym nie każda koparka może, w ogóle, poruszać się po drogach. Przeważnie takie cięższe sprzęty przywozi się na miejsce pracy czymś niskopodwoziowym.

W starciu z misiakami jesteś bez szans, no chyba że masz jakieś dobre układy z nimi.
Stary 25.09.2009, 01:21   #5
pali
Թ

Są uprawnienia na koparki i koparko-ładowarki osobne, i to jeszcze w 3 klasach.

Ta moja koparko-ładowarka to chyba pojazd wolnobieżny.

UPRAWNIENIA WYMAGANE DO KIEROWANIA POJAZDAMI SILNIKOWYMI

prawo jazdy ( kat.) B
uprawnia do kierowania
a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,
c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

Ale:
ŚWIADECTWO KWALIFIKACJI
kiedy wymagane lub kto musi posiadać ?
kierowca:

* pojazdu silnikowego o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 7,5 t,

źródło: http://www.roadking.riders.pl/prawo/uprawnienia.htm

Moja ma 7520 kg Mogę pożyczyć jeszcze inną, o masie 5800kg Hmmm...

edit:
Idę spać. I tak pojadę, bo pieniądze mi wyparowały cudownie, a muszę mieć ten piach, majster mówi, że 30-40 ton pójdzie

Ostatnio zmieniany przez pali : 25.09.2009 o godz. 01:27
Stary 25.09.2009, 07:04   #6
Sunna
lołn łulf

Data rejestracji: 15.07.2005
Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Nie lepiej KUPIC piasek ? Dowiaza, sypna gdzie trzeba.
Bo to wyrobisko to za legalnie nie brzmi.
Sunna jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.09.2009, 08:51   #7
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
temat w "dechę"... znam takie osobniki, które okazjonalnie wyprowadzają stary walec parowy aby w jakiś tam odpust wykazać się kolekcjonerstwem i szarżują po szutrowych traktach... mój znajomy ostatnio nie dostał pracy w pewnym przedsiębiorstwie bo nie miał papierów na wózek akumulatorowy, a twierdził że prowadzenie go to żadna sztuka...
Stary 26.09.2009, 18:20   #8
pali
Թ

No i nakopałem sobie 12 przyczep

Jednak do ciągnięcia przyczep musiałem nauczyć się prowadzić ciągnik rolniczy, bo koparka nie ma przyłącza hydrauliki (myślałem, że ma). I to jest dopiero maszyna, 16 biegów w przód i 16 w tył i dwadzieścia innych wajch i pedałów. Prościej było kopać niż prowadzić to bydlę z dwiema przyczepami
Stary 26.09.2009, 21:11   #9
Sunna
lołn łulf

Data rejestracji: 15.07.2005
Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Jak dla mnie to nie jesy zaden powod do dumy.
Ale to tylko moje skromne zdanie.
Sunna jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.09.2009, 21:43   #10
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
No i traktorem to miało ręce i nogi
Dwanaście przyczep, to jest 6 kursów koparką po parę km i to ciągnąc łyżką Sam byś się chłopie prosił o spałowanie.
Ja myślałem, że to chodzi o 2 przyczepy, czyli raz koparką na miejsce i z powrotem. Na chama coś takiego mógłbyś próbować licząc na szczęście
Stary 26.09.2009, 23:29   #11
Diabolique
Horror Fan

Data rejestracji: 27.06.2005
Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
polak potrafi

iHAS124@PX-L890SA

Diabolique jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.09.2009, 23:38   #12
jarski185
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.09.2009
jarski185 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
to juz lepiej bylo skolowac jakiegos pana Henka, ktory ma uprawnienia, postawic mu ze 2 wina a samemu przejechac sie jako pasazer
jarski185 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.09.2009, 03:09   #13
pali
Թ

Cytat:
Napisany przez Sunna Podgląd Wiadomości
Nie lepiej KUPIC piasek ? Dowiaza, sypna gdzie trzeba.
Bo to wyrobisko to za legalnie nie brzmi.
Cytat:
Napisany przez Sunna Podgląd Wiadomości
Jak dla mnie to nie jesy zaden powod do dumy.
Ale to tylko moje skromne zdanie.
Sunna, ja nie kradłem, bo chyba o to Tobie chodzi
W okolicach wsi, są dwa "wyrobiska" na działkach należących do gminy. Są one właśnie po to, aby mieszkańcy mogli nakopać piachu na własne potrzeby.
Zapewne nie jest to w żaden sposób prawnie uregulowane (chociaż nie jestem pewien czy nie ma jakiejś uchwały), ale też nie widzę tu żadnej sprzeczności z interesem publicznym, interesem mieszkańców etc

Środowiska też nie dewastujemy: zamiast piaskowej górki tworzą się tam glinianki, tatarak rośnie, żabki kumkają

Gdybym kopał ten piach nie na własne potrzeby, np. sprzedawał go - to jestem przekonany, że ktoś by doniósł do wójta i szybko by mi interes zamknęli.

Podobnie, choć subtelnie inaczej, jest z naszym lasem gminnym: wszyscy wiedzą, że niektórzy biedniejsi wyrębują po trochu. Kiedyś taki jeden pożyczał ode mnie piłę łańcuchową i jako że miałem wolny czas, zaoferowałem pomoc w wyrębie. Odmówił, tłumacząc, że na niego przymkną oczy, natomiast ja jestem postrzegany jako w miarę zamożny i będzie awantura, jeśli ktoś mnie tam zobaczy - a zobaczy na pewno

Ja nie jestem stąd (pochodzę z miasta) i wiele rzeczy mi się w tutejszej wsi nie podoba. Ale akurat takie zwyczaje uważam za zdrowe i rozsądne.

Cytat:
Napisany przez jarski185 Podgląd Wiadomości
to juz lepiej bylo skolowac jakiegos pana Henka, ktory ma uprawnienia, postawic mu ze 2 wina a samemu przejechac sie jako pasazer
Tak też myślałem i robiłem do niedawna. Ale już po wielu doświadczeniach z takimi pracownikami, wiem że czym więcej mu zapłacę, lepiej potraktuję, dam zjeść itp tym jest większa szansa, że nie przyjdzie nazajutrz do roboty, coś popsuje, ucieknie, ukradnie, oszuka...

Ja to mówię zupełnie poważnie. Myślę, że nawet wiem skąd to się bierze w tych ludziach, no ale już nie chcę się rozpisywać.... Nie wiem czy to kogokolwiek ciekawi.

Ostatnio zmieniany przez pali : 27.09.2009 o godz. 03:15
Stary 27.09.2009, 17:34   #14
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Tu raczej chodziło, że bez odpowiednich uprawnień wyjeżdżasz na ulicę czymś, co dla innych stanowi zagrożenie. I tu muszę się zgodzić, bo z tego, co napisałeś, wynika, że kursowałeś tym dobre kilkadziesiąt kilometrów. To dużo i to spore kuszenie losu. Jeśli to wieś i mały ruch to jeszcze, ale generalnie po coś te przepisy są i gdyby wszyscy tak robili byłby problem. Ja wychodzę z założenia, że jeżeli wszyscy nie mogą, to dlaczego ja mam móc.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.09.2009, 18:05   #15
Diabolique
Horror Fan

Data rejestracji: 27.06.2005
Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Diabolique po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez pali Podgląd Wiadomości
Ja to mówię zupełnie poważnie. Myślę, że nawet wiem skąd to się bierze w tych ludziach, no ale już nie chcę się rozpisywać.... Nie wiem czy to kogokolwiek ciekawi.
mnie ciekawi. i tez pisze powaznie.

iHAS124@PX-L890SA

Diabolique jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: