![]() |
Ja przez d***322;ugi okres czasu na XP ***347;miga***322;em z 256MB i jako***347; strasznie mi nie muli***322; (no mo***380;e w PSH :D). Lepiej zrobi***263; porz***261;dek w systemie ;)
|
Cytat:
XP chodzi optymalnie na 1GB, jak ma więcej to przyrostu mocy "nie czuć". Myk ze swapem jest znany od dawna - warunek jest jednak taki aby był na innym kontrolerze niż system - nie tylko na innym HDD czy partycji. :taktak: Sprawdzałem to jakiś czas temu - prawda jest taka, że widać przyrosty prędkości jedynie na starych systemach: słabe procki, stare MoBo no i stare (wolne) HDD. Na nowych systemach przyrosty są symboliczne - takie mam ja wrażenie, więc ja już tego wariantu nie realizuję.:nie: Natomiast M$ zaleca inny tok postępowania: SWAP podzielić na wszystkie partycje w proporcji ich faktycznego używania. I to ma logiczny sens. Jest tylko pytanie: jak znaleźć (określić) te proporcje. ??? |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Z 1GB RAM będziesz mogła zaufać mocy :) |
tak jest i o tym si***281; przekona***322;em - dokupi***263; trzeba.
|
nie wiem co narzekacie na 512 przy XP - mam w dualu 2x256 i nie narzekam chocia***380; jak do***322;o***380;y***322;em do kingston***243;w jeszcze 512 elixira to by***322;o lepiej (a mam 3 gniazda dimm na asusie i da si***281; tak uczyni***263; - dual 1GB (2x256 i 1x512))
|
Cytat:
Na kompie robi***281; jeszcze kompresj***281; film***243;w, obr***243;bk***281; fotografii cyfrowej. Dokupi***281; |
Cytat:
Do twoich zadań Twój procesor jeszcze długo będzie O.K. A jaką masz kartę graficzną? To też dość ważny element: mocy procesorowi starcza ale karta jest za słaba i nie wyrabia. Tak więc na pewno dokup 512MB RAM. |
Cytat:
|
moze ma akurat na zbyciu procesor.
A moze by tak porobic pozadki w kompie i oczyscic caly pulpi po za tym co musi byc i jest konieczne |
skoro muli przy niskim obciazeniu procka to brakuje ramu :)
|
Czy muszę dokupić pamięć
Mój procesor to Athlon XP 1800+, mam 512 RAM-u.
Czasami komputer pracuje zbyt powoli. Przyjrzałam się pewnym parametrom i użycie procesora jest niskie, natomiast dość duże wg mnie jest użycie pamięci : zwykle ok 60 % RAM-u i dodatkowo 400 mega z pliku stronicowania i to przy niewielu otwartych programach ( p2p, przeglądarka, GG, Winamp, antywirus ). Jak chcę zrobić coś jeszcze, zaczyna się "mulenie" Myślałam o dokupieniu 512 RAM, ale kumpel który naprawia mi komputer powiedział, że to bez sensu, bo powolna praca komputera to przede wszystkim kwestia słabego procesora a nie RAM-u. Jakie jest Wasze zdanie ? |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:31. |