Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.08.2005, 23:40   #1
jasut
Disce puer.

Data rejestracji: 19.04.2002
jasut niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Angry Problem z usunięciem linuksa.

Dzisiaj znajomy kupił sobie w Media Markt laptopa z zainstalowanym linuksem. Przyniósł go do mnie z prośbą o zainstalowanie windowsa.
1.W jaki sposób pozbyć się partycji linuksowych? 2. Prawdopodobnie formatowanie dysku twardego nie rozwiąże problemu do końca, gdyż bootsektor linuksa i tak zostanie i będą problemy z uruchamianiem windy. Prawdopodobnie rozwiązaniem jest tutaj zerowanie dysku (gdzieś przeczytałem, że jest taki programik, nazywa się ZAP ale nie mogę go znaleźć).

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Ceń słowa. Każde może być twoim ostatnim.
Stanisław Jerzy Lec
jasut jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.08.2005, 23:49   #2
gallus
gÓru

Data rejestracji: 20.12.2003
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Partycje przekonwertujesz na fat32/ntfs partition magickiem, na 100% nie jestem pewnien, lepiej czekaj na potwierdzenie przez kogos
hmm, zerowanie dyku nie wiem o co chodzi, ale powinno wystarczyc wpisanie w konsoli win xp fixmbr i fixboot i wtedy zostanie wyczyszczony bootsector hdd

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2005, 23:49   #3
Predi
Niezarejestrowany

Data rejestracji: 16.04.2002
Predi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
zaden bootsektor linuxa nie zostanie windows podczas instalacji nadpisze go swoim
po prostu w instalatorze pousuwaj partycje i utworz nowe i tyle...

edit: jezeli instalator xp nie bedzie widzial partycji linuxowych, lub nie bedzie chcial z nimi nic zrobic, to znajdz na necie dyskietke startowa do win98, uruchom, wklep w konsoli fdisk i w tym programie usuniesz partycje, a potem uruchamiasz normalnie instalator xp

Ostatnio zmieniany przez Predi : 27.08.2005 o godz. 23:55
Predi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.08.2005, 23:58   #4
REi
ClassicGOD

Data rejestracji: 24.02.2004
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Predi
zaden bootsektor linuxa nie zostanie windows podczas instalacji nadpisze go swoim

edit: jezeli instalator xp nie bedzie widzial partycji linuxowych, lub nie bedzie chcial z nimi nic zrobic, to znajdz na necie dyskietke startowa do win98, uruchom, wklep w konsoli fdisk i w tym programie usuniesz partycje, a potem uruchamiasz normalnie instalator xp
Mu chodzi pewnie o mala linuksowa partycje /boot.

Imo powinien usunac wszystkie partycje i zrobic nowe fat32

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2005, 01:11   #5
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
jezli program bootujacy jest w mbr moze miec problemy z jego usunieciem spod konsoli xp ale ratunkiem jest wtedy pierwsza plyta instalacyjna z freebsd i latwo mozemy tam wyczyscic caly dysk i podzielic go na partycje bez instalacji systemu
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2005, 07:11   #6
jasut
Disce puer.

Cytat:
Napisany przez Predi

Co prawda jeszcze nie próbowałem rzeczy najprostrzych, ale wydaje mi się, że to nie jest chyba takie proste.
http://www.searchengines.pl/phpbb203...=15311&hl=wipe
http://www.searchengines.pl/phpbb203...howtopic=22320

Na tych stronkach jest trochę napisane na temat tego problemu, nawet @Picasso dał odnośniki do ZAP-a, niestety już nie działają

Stanisław Jerzy Lec
Stary 28.08.2005, 08:02   #7
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
nie wiem co chcesz dokladnie zrobic

ale jak chcesz usunac linuxa to odpal instalke windy i wpisz fdiska /mbr kasowanie mbr na hd0 lub odpal instalke lina i skasuj partycje i pozniej skasuj mu mbr
Stary 28.08.2005, 09:39   #8
B4rtek
Nowy na forum

Data rejestracji: 27.08.2005
B4rtek w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Hmm

O ile dobrze wiem to chyba najlepiej było by sformatowac dyski lokalne c zostaje i jak uruchamiasz instalator Windowsa XP to powinno sie zapytac czy sformatowac dysk c

To ja na tyle moge ci pomóc
B4rtek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2005, 09:52   #9
Ricki
Guru

Data rejestracji: 14.06.2002
Ricki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez jasut
Dzisiaj znajomy kupił sobie w Media Markt laptopa z zainstalowanym linuksem. Przyniósł go do mnie z prośbą o zainstalowanie windowsa.
1.W jaki sposób pozbyć się partycji linuksowych? 2. Prawdopodobnie formatowanie dysku twardego nie rozwiąże problemu do końca, gdyż bootsektor linuksa i tak zostanie i będą problemy z uruchamianiem windy. Prawdopodobnie rozwiązaniem jest tutaj zerowanie dysku (gdzieś przeczytałem, że jest taki programik, nazywa się ZAP ale nie mogę go znaleźć).

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Najlepiej usunąć boot sector poleceniem fix/mbr pamiętam, że to działało u mnie na LILO skutecznie
Ricki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2005, 10:21   #10
kizio
Wyrejestrowany

Data rejestracji: 10.07.2002
kizio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
na LILO i GRUB skuteczmne jest fixmbr, ja zawsze pozbywam sie linuksa tak ze odpalam jego instalke i w niej usuwam wszystkie partycje i wychodze. Później fixmbr w konsoli odzyskiwania i w instalatorze windowsa tworze partycje i instaluje

kiziopl na gmail
JID: kizio na jabster.pl
Zapraszam na http://blog.xitenet.pl
kizio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2005, 21:19   #11
jasut
Disce puer.

Cytat:
Napisany przez Predi

Chyba jednak nie nadpisze. Przy pomocy fdisk-a DOS sformatowałem partycje FAT-em 32, zapodałem mu instalkę WindyXP, początek przebiega normalnie , instalator ładuje pliki i po chwili pokazuje komunikat
STOP:c0000221 Unknown Hard Error
\SystemRoot\System32\ntdll.dll

Z tego co mi się wydaje to SystemRoot to jakaś pozostałość linuksa.

Stanisław Jerzy Lec
Stary 28.08.2005, 21:31   #12
Banana Coctail
Banned

Avatar użytkownika Banana Coctail

Data rejestracji: 27.08.2003
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Hiren's boot CD rozwiąże, twoje wszelkie wątpliwości. Tam sformatujesz partycje, usuniesz je i co tam jeszcze chcesz. A jak jesteś zdesperowany to Low Level format (nie polecam).
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2005, 21:46   #13
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Najlepiej to wez (jak sie da) wyjmij dysk i podłącz pod swojego kompa - zrobisz mu dobrego fomata jakims okienkowym softem (PM nie obsluguje wszystkich rodzajów partycji).
Albo proponuje zabić to tą samą bronią, odpal instalator linuxa wejdz w podział na partycje i wszystko powywalaj ew. zrób jedna partycje ext3 - tą łatwo wywalić.
Stary 28.08.2005, 23:47   #14
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
To nie jest blad zwiazany z Linuxem
TUTAJ!

Edit:
normalnie wszystko instalujesz i formatujesz spod windowsa!!!
Usuwanie partycji linuxowych, tez normalnie spod instalatora - bez problemu.
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.08.2005, 23:48   #15
mgit
Guru

Data rejestracji: 22.08.2004
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Taż instalatorem Windows'a idzie wywalić Linuxa po co se życie utrudniać i kombinować ...

Uruchom konsole odzyskiwania i wpisz
Cytat:
diskpart
Tym wywalisz patrycje, a potem
Cytat:
fixmbr
Następnie
Cytat:
format c:
I musi działać

Ostatnio zmieniany przez mgit : 28.08.2005 o godz. 23:50
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post