![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Disce puer.
Data rejestracji: 19.04.2002
![]() |
![]()
Dzisiaj znajomy kupił sobie w Media Markt laptopa z zainstalowanym linuksem. Przyniósł go do mnie z prośbą o zainstalowanie windowsa.
1.W jaki sposób pozbyć się partycji linuksowych? 2. Prawdopodobnie formatowanie dysku twardego nie rozwiąże problemu do końca, gdyż bootsektor linuksa i tak zostanie i będą problemy z uruchamianiem windy. Prawdopodobnie rozwiązaniem jest tutaj zerowanie dysku (gdzieś przeczytałem, że jest taki programik, nazywa się ZAP ale nie mogę go znaleźć). Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Partycje przekonwertujesz na fat32/ntfs partition magickiem, na 100% nie jestem pewnien, lepiej czekaj na potwierdzenie przez kogos
![]() hmm, zerowanie dyku nie wiem o co chodzi, ale powinno wystarczyc wpisanie w konsoli win xp fixmbr i fixboot i wtedy zostanie wyczyszczony bootsector hdd ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Niezarejestrowany
Data rejestracji: 16.04.2002
![]() |
zaden bootsektor linuxa nie zostanie
![]() po prostu w instalatorze pousuwaj partycje i utworz nowe i tyle... edit: jezeli instalator xp nie bedzie widzial partycji linuxowych, lub nie bedzie chcial z nimi nic zrobic, to znajdz na necie dyskietke startowa do win98, uruchom, wklep w konsoli fdisk i w tym programie usuniesz partycje, a potem uruchamiasz normalnie instalator xp Ostatnio zmieniany przez Predi : 27.08.2005 o godz. 23:55 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
Cytat:
Imo powinien usunac wszystkie partycje i zrobic nowe fat32
![]() |
![]() |
#5 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jezli program bootujacy jest w mbr moze miec problemy z jego usunieciem spod konsoli xp ale ratunkiem jest wtedy pierwsza plyta instalacyjna z freebsd i latwo mozemy tam wyczyscic caly dysk i podzielic go na partycje bez instalacji systemu
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Disce puer.
![]() |
Cytat:
http://www.searchengines.pl/phpbb203...=15311&hl=wipe http://www.searchengines.pl/phpbb203...howtopic=22320 Na tych stronkach jest trochę napisane na temat tego problemu, nawet @Picasso dał odnośniki do ZAP-a, niestety już nie działają ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
nie wiem co chcesz dokladnie zrobic
ale jak chcesz usunac linuxa to odpal instalke windy i wpisz fdiska /mbr kasowanie mbr na hd0 lub odpal instalke lina i skasuj partycje i pozniej skasuj mu mbr |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 27.08.2005
![]() |
Hmm
![]() O ile dobrze wiem to chyba najlepiej było by sformatowac dyski lokalne c zostaje i jak uruchamiasz instalator Windowsa XP to powinno sie zapytac czy sformatowac dysk c To ja na tyle moge ci pomóc ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Guru
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
na LILO i GRUB skuteczmne jest fixmbr, ja zawsze pozbywam sie linuksa tak ze odpalam jego instalke i w niej usuwam wszystkie partycje i wychodze. Później fixmbr w konsoli odzyskiwania i w instalatorze windowsa tworze partycje i instaluje
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Disce puer.
![]() |
Cytat:
STOP:c0000221 Unknown Hard Error \SystemRoot\System32\ntdll.dll Z tego co mi się wydaje to SystemRoot to jakaś pozostałość linuksa. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Banned
Data rejestracji: 27.08.2003
![]() ![]() |
Hiren's boot CD rozwiąże, twoje wszelkie wątpliwości. Tam sformatujesz partycje, usuniesz je i co tam jeszcze chcesz. A jak jesteś zdesperowany to Low Level format (nie polecam).
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Najlepiej to wez (jak sie da) wyjmij dysk i podłącz pod swojego kompa - zrobisz mu dobrego fomata jakims okienkowym softem (PM nie obsluguje wszystkich rodzajów partycji).
Albo proponuje zabić to tą samą bronią, odpal instalator linuxa wejdz w podział na partycje i wszystko powywalaj ![]()
![]() |
#15 | |||
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Taż instalatorem Windows'a idzie wywalić Linuxa po co se życie utrudniać i kombinować ...
Uruchom konsole odzyskiwania i wpisz Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() Ostatnio zmieniany przez mgit : 28.08.2005 o godz. 23:50 |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|