![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#11 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Już dawno miałem zrobić test ekodrajwngu na dłuższej trasie i w końcu się udało. Tegoweekendowa trasa do Ustrzyk Górnych i z powrotem, w jedną stronę jechałem S19-tką standardowo, zgodnie z przepisami, z powrotem trasą, którą nawigacja Google wskazała jako najbardziej ekonomiczną, ale tak na full przypale - równa jazda 75-80, maksymalnie może 95, ale jeśli, to z górki
![]() O tyle dałem ciała, że zamiast zatankować 3x do pełna - przed, na miejscu i po "ekopowrocie" - zatankowałem 2x - a w tamtą w dodatku nie wyzerowałem komputera w związku z czym mam jedynie prawdziwe spalanie w obie strony, wskazanie komputera podczas powrotu i estymację drogi tam. Mimo wszystko myślę, że nigdzie odchylenie nie przekroczy 10%. 407-ka z silnikiem 1.6 HDi. Do celu 414 km (ekspresówką jest znacznie dalej) plus łącznie 60 km po górach - średnia w okolicach 8,15 litra (nawet jeśli dystrybutor na stacji przekłamuje 10%, a na tej stacji tego nie podejrzewam, to 7,3). Powrót jak wskazał Wujek Gugyl, jakieś 40% pipidówami i 60% krajówkami, 352 km i spalanie z komputera - 3,3l. Ok, niech tu też będzie 10% rozbieżności i w rzeczywistości jest 3,6 - i tak nie spodziewałem się, że będzie aż tak duża różnica ![]() Co najważniejsze - w jedną stronę (ok. 5:20h) przyjechałem równo z dokładnością dwóch czy trzech minut do wyliczeń nawigacji. Z powrotem trasa paliwooszczędna miała być wolniejsza o 6 minut, ale na mojej ekologii straciłem kolejne 15 - razem 21 minut, czyli jechałem zaledwie ok. 6% dłużej niż trasą najszybszą... Oczywiście że zdaję sobie sprawę, że w normalny dzień na "starej" trasie straciłbym kolejną godzinę w korkach, a spalanie z tego powodu wyniosłoby mnie minimum 4,5 litra. Pamiętam jak się kiedyś jeździło i uważam, że sieć ekspresówek i autostrad jest bardzo potrzebna. Ale naprawdę zaskoczyło mnie jak dużo jest do "ugrania". Nawet kosztowo - przy obecnych cenach przejazd trasą "najszybszą" kosztował mnie ponad 200 zł (celowo zaokrąglam w dół mając na uwadze możliwe przekłamanie dystrybutora i komputera), a powrót "ekonomiczną" (znów zaokrąglam, tu w górę) - niecałe 100 ![]()
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Śmieszne teksty... | MacGyver | Humor | 4413 | 07.12.2024 16:39 |
Czym się zajmuję, co robię? | czechoj | Off topic | 93 | 17.01.2022 23:15 |
Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. | CIAPEK | Off topic | 784 | 23.01.2019 23:37 |
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |