![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#6391 |
|
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#6392 |
|
Kiedyś to było
Data rejestracji: 17.11.2013
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A wykopię sobie temat sprzed roku
![]() O tym czym będę jeździł to miałem różne wyobrażenia, natomiast moje oczekiwania zweryfikowała rzeczywistość rynku samochodów używanych. Konkretnie tych w kwocie do kilku tysięcy, bo taki miałem budżet. 3/4 samochodów które oglądałem nie powinno przejść jakiegokolwiek przeglądu, zaś sam bałbym się nimi pojechać po bułki do Lidla Dziury w prograch, dziury w błotnikach (to tam jeszcze nic), silniki zarzygane olejem, dziury w podłodze, przegnite na wylot podłużnice, rudawo-brązowe podwozia (dosłownie całe), mocowanie tylnej belki na słowo honoru, dziurawe mięciutkie tłumiki ze "sportowym" brzmieniem... ![]() Finalnie zakupiłem sobie Toyotę Corollę - kompletnie przez przypadek, akurat trafił się egzemplarz ze zdrowym i twardym podwoziem (było konserwowane), który palił na strzała i dobrze się nim jeździło. Co prawda nie ma żadnego wyposażenia (dosłownie), ponadto co okazało się podczas pierwszych miesięcy eksploatacji - (bardzo) lubi olej, wciąga spokojnie miarkę na 1000 kilometrów Natomiast biorąc pod uwage że Toyota kosztowała tyle co miesięczna minimalna - mogę z tym żyć. Natomiast auto jest kompletnie niewzruszone na przeciwności losu. Odpala dosłownie za każdym razem (w zimie stało ponad tydzień na mrozie i odpaliło za pierwszym razem) i zawsze dojeżdża do celu. Ponadto po inspekcji u mechanika okazało się że 90% części jest oryginalna sprzed ćwierć wieku - poprzedni właściciele chyba tylko olej wymieniali. Wymieniam tylko niezbędne rzeczy eksploatacyjne i na tym koniec. Planuję tym pojeździć jeszcze może rok albo półtora i pomyślę o zmianie na coś innego (niekoniecznie nowszego ).
Ostatnio zmieniany przez DarkSlide97 : 27.06.2026 o godz. 17:24 |
|
|
|
|
|
#6393 | |
|
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Cytat:
Panie jak ty zes wydoroslal nam tutaj, od Moni, poprzez posiadanie broni, wojsko itd. tak dla przypomnienia co bylo nieco ponad 10lat temu ![]() Zapytaj Darka!
|
|
|
|
#6394 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
Która wersja? Rok? Silnik? Nadwozie? Kraj produkcji?
|
|
|
|
#6395 | |
|
Kiedyś to było
Nie wiem czy zakup 26 letniego gruza bez ABSu ma coś wspólnego z dorosłością
Jak będę miał Passata w TDI albo inne niemieckie "premium" i kredyt na dom to będę mógł mówić żem dorosły i "kiedyś to było" albo "ta dzisiejsza młodzież" ![]() Cytat:
Ostatnio zmieniany przez DarkSlide97 : 28.06.2026 o godz. 13:40 |
|
|
|
|
|
|
#6396 |
|
Administrator
Zlotowicz
Czyli po lifcie. Olej palić będzie, bo z winy niewłaściwej instrukcji i wady konstrukcyjnej powszechnie lano do niej nie ten olej co trzeba.
W instrukcji toyota zalecała 5w30 a3/b4 (olej o specyfikacji toyota fuel economy) a powinno się lać 5w30 a5/b5/c2 (toyota premium fuel economy). Zmiana oleju teraz już nic nie pomoże. Gdybyś chciał koniecznie sobie to autko zostawić (a zaręczam że nieprędko zgnije), to należałoby wymienić pierścienie olejowe i wtedy już lać to co trzeba. Gorąco też polecam zaopatrzenie się w najtańszy możliwy czytnik OBD2 i przynajmniej jedną fajkocewkę (może być używana ze szrotu lub alledrogo itp). Fajkocewki lubią padać w najbardziej nieoczekiwanych momentach, a jazda na 3 cylindrach kończy się nieodwracalnym zniszczeniem katalizatora. Czytnik OBD2 jest potrzebny by szybko zdiagnozować na którym cylindrze fajkocewka padła, a sama wymiana zajmuje jakieś 5 minut. Jedyne potrzebne narzędzie to sztorcowa 10ka.
|
|
|
|
#6398 |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Mogła nie mieć, skoro to wersja z podstawowym wyposażeniem, wtedy to wciąż była opcja. Chwaliłem się, jak kiedyś poradziłem sobie ze skorodowaną pierścienia ABS w clio? Nie chciało mi się rozbierać połowy auta, no to rozciąłem pierścień na dwie części i następnie przyspawałem do piasty
Działało bez zarzutu...
|
|
|
#6399 |
|
Administrator
Zlotowicz
Mogła nie mieć ABSu, albo ten się popsuł i któryś z poprzednich właścicieli wyłączył (AFAIR wystarczyło wyjąć bezpiecznik). U mnie, w też najbardziej podstawowej wersji ABS był. Najłatwiej byłoby rozkminić po VINie.
|
|
|
|
#6400 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
No paczpan, rzekłbym, że podstawowy abs już wtedy był wymagany - bez reszty wodotrysków z nim powiązanych. A po wyjęciu bezpiecznika kontrolki abs też nie świecą?
Faktycznie podłączyć się pod OBD i zerknąć, co on tam zobaczy. |
|
|
|
|
|
#6401 | |||
|
Kiedyś to było
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ABS prawie na pewno nie ma, bo jak się specjalnie walnie po hamulcach to spokojnie da się zablokować koła, nie czuć też żadnego pulsowania pedału hamulca. Natomiast przy normalnej jeździe tylko dwa razy zdarzyło mi się że koła się zblokowały i to przy bardzo mocnym hamowaniu. Mechanik który wykonywał pierwszy serwis stwierdził że ABSu w aucie nie ma.
|
|
|
|
|
#6402 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
A to ciekawe, bo auta z japan już wcześniej nie miały korbek, bo japońcom łatwiej/szybciej było założyć silniczek niż ten mechanizm z linkami. Dopiero te same auta z EU miały z tyłu korbki i kazali se dopłacać za luksus. Wtedy jeździłem Hondą i u nich tak to wyglądało. Może Toyota miała inną politykę luksusu.
|
|
|
|
|
|
#6403 |
|
Administrator
Zlotowicz
Poliftowe E11 z Japonii w najniższej opcji miały bieda ABS - najprościej sprawdzić po VINie na wielu dostępnych stronach (toyodiy, partsouq i inne) czy w dziale "electrical" -- "abs/vsc" mają wylistowane sensory przy piastach - jak mają to ABS jest/był. Jak nie mają - wiadomo.
Komputer pokładowy był już w polifcie w najniższej opcji wyposażenia, żadne zdziwienie. ![]() I naprawdę - znajdź tani czytnik OBD2 i fajkocewkę (numer 90080-19017). Tylko nie bierz żadnych nowych zamienników! Lepsze oryginalne, nawet używane. Na alledrogo do wyrwania w granicach 50 złotych za sztukę.
|
|
|
|
#6404 |
|
Kiedyś to było
Wbiłem VIN i rzeczywiście, jakieś czujniki znalazło. Czyli ABS mógł być ale się zepsuł i ktoś uznał że nie będzie tego robił? Byłem święcie przekonany że to taka bieda wersja i po prostu tego nie montowali.
|
|
|
|
#6405 |
|
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Nie dziwie sie, 250euro za 1 czujnik to szalenstwo
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Śmieszne teksty... | MacGyver | Humor | 4413 | 07.12.2024 17:39 |
| Czym się zajmuję, co robię? | czechoj | Off topic | 93 | 18.01.2022 00:15 |
| Wybór pralki, lodówki, odkurzacza, itp. | CIAPEK | Off topic | 784 | 24.01.2019 00:37 |
| Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |