Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Czym skleić metal i plastik? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/czym-skleic-metal-plastik-84126/)

grzeniu 03.12.2009 09:14

Bo to jest uszczelniacz, do tego trwale elastyczny.
Nie używałem, ale do tego, moim zdaniem, sie nie nadaje.

A swoją drogą, mam też taką baterię, też z wyrwanym 'grzybkiem' i tak się zastanawiam - czemu ten grzybek nie jest po prostu nakręcany na ten wyciągany trzpień? :hmm: Kiedyś skleiłem na gorąco klejem z pistoletu i potrzymał może ze 2 tygodnie... W zasadzie bateria jest w kabinie, więc za bardzo nie ma potrzeby przełączania tym wody i tak sobie mam baterię bez tego grzybka. :szczerb:

andrzejj9 03.12.2009 09:32

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1063070)
nie no, bez przesady
silikonem, to sobie możesz :sciana:

to już prędzej uwierzę w atlas... :rotfl:

Ten silikon wcale nie musi być bez szans. W końcu większość akwariów klei się silikonem i wytrzymuje to bardzo duże naprężenia, wahania temperatury, działanie wody itp. Nie wiem, czy to chwyci, ale akwarystyczny silikon kosztuje kilka złotych, więc spróbować można.

romanesco 03.12.2009 09:39

Andrzej i Promi
Moi kochani! Ja też jestem tego samego zdania co Grzegorz. Musicie wiedzieć, że tu działa pewna siła. Chcąc przełączyć strumień wody na słuchawkę prysznicową, trzeba uchwycić grzybek i pociągnąć go w górę. Tak więc grzybek z trzpieniem musi być połączony bardzo mocnym spoiwem, bo inaczej się urwie. Tak więc propozycja eda, yahola lub Smartka wydaje się być najlepszym rozwiązaniem. To musi być "job twoju mać" ;) mocne i wytrzymałe.

Jarson 03.12.2009 10:30

Ten silikon też niby ma swoją wytrzymałość, ale jakoś nigdy nie mógł mnie przekonać. Pewnie to tylko takie wrażenie, ale dla mnie sztywne łączenie zawsze jest pewniejsze niż "elastyczny" klej - który sprawia wrażenie, że za moment "puści"...

- Deckard - 03.12.2009 10:57

na bateriach i klejeniu metalu z paltikiem zaczeli a na chwytaniu grzybka skończyli ..:sciana:

Ormianin 03.12.2009 14:29

Mi się ułamał taki wihajster w baterii kuchennej, kleiłem kropelka i później distalem, łamało się to, wywaliłem baterie i kupiłem taka sama za 80 zł, nie wiem czy jest sens wydawać na kleje, które nie maja zbyt dobrej wytrzymałości na długotrwale meczenie materiału...

romanesco 03.12.2009 14:38

Tak sobie przeglądałem net i natrafiłem na stronę z różnymi rodzajami klejów:
http://www.cyfronika.com.pl/IXark5.htm
Są te, o których pisaliście ale też takie do innych zastosowań...

M@X 03.12.2009 21:16

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail (Post 1063053)
Metal i plastyk juz sklejono, podobno miloscia patrz Doda i Nergal.

Cytat:

Napisany przez prometeusz (Post 1063069)
dobry silikon

Pasuje!

nimal 03.12.2009 21:38

Cytat:

Napisany przez - Deckard - (Post 1063058)
tylko że takie bateryjki za np. 250zł z KFA to mają 100lat gwarancji na elementy odlewane ...

edyta : a te elementy co nie sa odlewane spoko można dostać i wymienić a nie wiem czy tak samo będzie z innymi

plasik to nie element odlewany, a to on sie lubi lamac/odlaczac od reszty
a a propos czesci zamiennych - w przypadku moich rodzicow skonczylo sie na zakupie nowej baterii, bo gwarancja przeciez nie uznaje zlamanego plastiku
a ze to padlo od normalnego uzywania a nie walenia mlotkiem w raczke baterii...

andrzejj9 04.12.2009 19:34

A przy okazji - czym najlepiej skleić plastik? Ułamała mi się nóżka od klawiatury, a akurat nie mam żadnego błyskawicznego kleju w domu. Jak już i tak będę kupował, to wziąłbym coś, co nie puści pod lekkim uciskiem..

grzeniu 04.12.2009 19:37

Jeśli nie przenosi sił skrętnych czy łamiących, to starczy np cyjanopan, kropelka albo i superglu.

andrzejj9 04.12.2009 21:52

O kropelce właśnie myślałem. Rzucać klawiaturą nie zamierzam, więc sił dużych nie będzie. Spróbuję więc.

Ormianin 04.12.2009 23:04

plastik najlepiej zespawać

grzeniu 04.12.2009 23:10

Po co kombinować? Element statyczny najlepiej skleić.
Spawanie może zmienić wysokość nóżki albo ją odkształcić i kupa, a przynajmniej jest takie ryzyko.

prometeusz 04.12.2009 23:13

ja juz zaczynam spawac :zygi:
:szczerb:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:33.