Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dacia Logan (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dacia-logan-55321/)

nimal 12.08.2005 14:18

ja nie pisze ze nie jest on potrzebny albo ze mi wisi czy auto ktorym jezdza go rpzeszlo czy nie ;)
odnioslem sie tylko do wypowiedzi @ManDragon, ktory napisal ze ni powinno byc wogule dopuszczone do sprzedarzy
co do kraju - mozliwe, nie jestem pewien, jak pisalem
a co do testow
testy EURO NCAP nie istneije od zawsze
sa dopiero od kilku lat i wiekszosc (jak przypuszczam) z nas jezdzi samochodami sprzed ery wprowadzenia oceny gwiazdkowej
niedawno w wielkiej brytani (konkretnie televizja bbc w programie top gear) robila testy zdezeniowe samochodow z ocnea NCAP i tych samoych samochodow z rcocznikow sprzed wprowadzenia NCAP
wyniki byly szokujace - przy czolowce z predkoscia 50km/h (to standardowa predkosc dla testowania zdezen samochodow - warto wiedziec zeby sie nie zdziwic jak po przywaleniu super bedzpieczna laguna jadac 120km/h w drzewo obudzimy sie u swietego Piotra) renowka bez oceny NCAP miala strefe zgniotu miedzy kierownica a fotelem, a silnik w miejscu nog
wiec jak ktos jezdzi 10letnia fiesta to niech nie krzywi sie na wyniki dacii - jego samochod prawdopodobnie mialby o wiele gorsze

swoja droga pare dni temu fiesta zaparkowala w tylku mojej meganki - u mnie rysy na zdezaku, fiesta miala zmasakrowany zdezak, swiatla, maskownice, maske, pas przedni... kwestia rocznika... ;)

ManDragon 12.08.2005 14:55

Ja tej definicji sam nie wymyśliłem tylko znalazłem w wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Test_%C5%82osia

CIAPEK 12.08.2005 16:11

Cytat:

Napisany przez ManDragon
taaa akurat logan ma 5 gwiazdek w EuroNCAP (chyba raczej w sumie ze wszytkich testów) :haha: :haha: :haha: :)(...)

znajdź mi zdanie w którym napisałem że Logan ma 5 gwiazdek i wtedy ze mną rozmawiaj.
Tyle Ci powiem.

ManDragon 12.08.2005 18:20

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
znajdź mi zdanie w którym napisałem że Logan ma 5 gwiazdek i wtedy ze mną rozmawiaj.
Tyle Ci powiem.

nie napisałeś ze konkretnie Dacia ma 5 gwiazdek ale wszystkie auta Renault
Cytat:

Napisany przez CIAPEK
(all model's by Renault have 5 stars in EuroNCAP test's :D )

A Logan jest przecież "by Renault" ;)
http://images.google.pl/images?q=tbn...to/2/2180.jpeg

PEACE :peace:

czechoj 12.08.2005 19:17

Test ADAC: http://www.adac.de/Tests/Crash_Tests...ageID=8650%230

Nol 12.08.2005 19:42

Moje kryteria zakupu samochodu są następujące:
1. bezpieczeństwo (konstrukcja, airbagi, wielkość samochodu)
2. zawieszenie
3. silnik
4. Wykonanie, tapicerka, itp. (w to wchodzi również kraj, w którym samochód jest produkowany)

W każdym z tych elementów Dacia zawodzi. No ale nie oszukujmy się, to jest samochód, który był konstruowany z założeniem maksymalnej prostoty i redukcji kosztów. Na rynku nie ma obecnie auta, które byłoby "tylko" autem - wszystkie są drogie i posiadają wiele udziwnień, których niektórzy nie potrzebują. Czasem jest potrzeba, aby kupić zwykłą skorupę (czym właśnie jest Logan, bez względu na wersję wyposażenia - wystarczy przeanalizować jakość tych dokupionych elementów). I Dacia tą niszę rynkową swoją "skorupą" wypełnia. Dobre posunięcie z ich strony.

Ale powiedzmy sobie szczerze - to nie jest auto rodzinne. Przede wszystkim nie jest bezpieczne, co nie tylko wykazują testy, ale także ludzka logika. A bezpieczeństwo to dla aut rodzinnych podstawa. Zawieszenie jest miękkie, dupą rzuca, auto nie jest stabilne - w końcu czego można się spodziewać po dorzuceniu do podłogi z Clio (bodajże) bagażnika. To tak jak z Thalią, która również jest za miękka i powstała na bazie Clio. Kolejna sprawa to wykonanie - o miękkich plastikach można sobie pomarzyć za tą cenę. Nie ma takiej możliwości, aby te twarde tworzywa nie zaczęły drgać i rezonować po pewnym czasie. Zresztą tandetną tapicerkę ma tez Thalia, nie mogłem wręcz wyjść z wrażenia, że zrobiono ją w jakiejś fabryce zabawek odpustowych. Mówiąc wprost - made in Vietnam.

Co prawda przytoczyłem tu same wady, ale one nie stanowią o całokształcie tego samochodu. Ten model kupią przede wszystkim ludzie, którzy prowadzą jakąś działalność gospodarczą i potrzebują niewielki i tani samochód do przemieszczania towarów na krótkich dystansach. Właścicielom takich firm niepotrzebna jest dobra jakość wykonania tapicerki, klimatyzacja, pewne zawieszenie. Tacy ludzie zainteresowani są jak najmniejszym kosztem i w tej grupie to auto z pewnością znajdzie nabywców. Wszystkim pozostałym (tj. takim, którzy chcą z Dacii zrobić auto rodzinne) Logana odradzam z powodów wymienionych wyżej.

*Vojtas* 12.08.2005 20:41

Te testy zderzeniowe EURO NCAP to taka trochę lipa jest. Nie tak dawno czytałem w którejś z gazet ciekawy artykuł dotyczący właśnie tego tematu. Porównywano Toyotę Yaris do jednego z nowszych modeli Volvo niestety nie pamiętam już którego. Toyota w testach uzyskała pięć gwiazdek Volvo trzy gwiazdki, więc zapytano inżynierów, EURO NCAP jak to możliwe skoro Volvo jest o wiele większym samochodem od Toyoty...no cóż konkluzja jednego z inżynierów była taka, że gdyby miał zaliczyć, dzwona jednym z tych samochodów to zdecydowanie wybrałby trzygwiazdkowe Volvo. W samych testach jest jeszcze jakiś podział na klasy samochodów tyle tylko, że o tym w reklamach to już nikt nie wspomina...

Dlatego ja osobiście traktuje te gwiazdki z lekkim przymrużeniem oka ;)

A co do Daci Logan autko mi się nie podoba z tych samych powodów, które wymienił Nol a mając do dyspozycji taką ilość pieniędzy można w tej chwili kupić bardzo ciekawą używkę.

czechoj 12.08.2005 20:56

@NOL widzę że klub TDI się powiękasz kto jeździ jeszcze TDI?

CIAPEK 12.08.2005 22:08

Cytat:

Napisany przez czechoj
@NOL widzę że klub TDI się powiękasz kto jeździ jeszcze TDI?

VW Passat Variant 1,6 TDI GT 8 )

mroweczek 12.08.2005 23:01

Cytat:

Napisany przez ed hunter
fajnie.

tylko jak będzie to taka jakość jak policyjnych Aro pokazywanych w TVN to ja dziękuję za taki nowy samochód. :\

Aro byly genialne :rotfl: najlepszy moment z tego filmu to jak koles wyszedl wlaczyc przedni naped :fala: oczywiscie podczas poscigu za przestepca:) /nawet w ulazach wlacza sie bez wychodzenia z samochodu/

Genialny reportaz, tylko wspolczuc policji bo skladaja kolejne zamowienia :bicz:
no i bylo pokazane forum policyjne, z wypowiedzia "my to cudo dostajemy za 2 tygodnie..." :help:

czechoj 13.08.2005 00:33

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
VW Passat Variant 1,6 TDI GT 8 )

eee coś nie tak......... VW nie ma i nie miał nigdy TDI w motorze 1,6 co najwyżej było 1,6 TD (a dokładnie GTD)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:07.