![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#31 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ja nie pisze ze nie jest on potrzebny albo ze mi wisi czy auto ktorym jezdza go rpzeszlo czy nie
![]() odnioslem sie tylko do wypowiedzi @ManDragon, ktory napisal ze ni powinno byc wogule dopuszczone do sprzedarzy co do kraju - mozliwe, nie jestem pewien, jak pisalem a co do testow testy EURO NCAP nie istneije od zawsze sa dopiero od kilku lat i wiekszosc (jak przypuszczam) z nas jezdzi samochodami sprzed ery wprowadzenia oceny gwiazdkowej niedawno w wielkiej brytani (konkretnie televizja bbc w programie top gear) robila testy zdezeniowe samochodow z ocnea NCAP i tych samoych samochodow z rcocznikow sprzed wprowadzenia NCAP wyniki byly szokujace - przy czolowce z predkoscia 50km/h (to standardowa predkosc dla testowania zdezen samochodow - warto wiedziec zeby sie nie zdziwic jak po przywaleniu super bedzpieczna laguna jadac 120km/h w drzewo obudzimy sie u swietego Piotra) renowka bez oceny NCAP miala strefe zgniotu miedzy kierownica a fotelem, a silnik w miejscu nog wiec jak ktos jezdzi 10letnia fiesta to niech nie krzywi sie na wyniki dacii - jego samochod prawdopodobnie mialby o wiele gorsze swoja droga pare dni temu fiesta zaparkowala w tylku mojej meganki - u mnie rysy na zdezaku, fiesta miala zmasakrowany zdezak, swiatla, maskownice, maske, pas przedni... kwestia rocznika... ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#32 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 04.02.2003
![]() |
Ja tej definicji sam nie wymyśliłem tylko znalazłem w wikipedii
http://pl.wikipedia.org/wiki/Test_%C5%82osia |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
Tyle Ci powiem.
![]() |
![]() |
#34 | ||
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 04.02.2003
![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() PEACE ![]() Ostatnio zmieniany przez ManDragon : 12.08.2005 o godz. 18:24 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() |
#36 |
TDI
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.09.2001
![]() |
Moje kryteria zakupu samochodu są następujące:
1. bezpieczeństwo (konstrukcja, airbagi, wielkość samochodu) 2. zawieszenie 3. silnik 4. Wykonanie, tapicerka, itp. (w to wchodzi również kraj, w którym samochód jest produkowany) W każdym z tych elementów Dacia zawodzi. No ale nie oszukujmy się, to jest samochód, który był konstruowany z założeniem maksymalnej prostoty i redukcji kosztów. Na rynku nie ma obecnie auta, które byłoby "tylko" autem - wszystkie są drogie i posiadają wiele udziwnień, których niektórzy nie potrzebują. Czasem jest potrzeba, aby kupić zwykłą skorupę (czym właśnie jest Logan, bez względu na wersję wyposażenia - wystarczy przeanalizować jakość tych dokupionych elementów). I Dacia tą niszę rynkową swoją "skorupą" wypełnia. Dobre posunięcie z ich strony. Ale powiedzmy sobie szczerze - to nie jest auto rodzinne. Przede wszystkim nie jest bezpieczne, co nie tylko wykazują testy, ale także ludzka logika. A bezpieczeństwo to dla aut rodzinnych podstawa. Zawieszenie jest miękkie, dupą rzuca, auto nie jest stabilne - w końcu czego można się spodziewać po dorzuceniu do podłogi z Clio (bodajże) bagażnika. To tak jak z Thalią, która również jest za miękka i powstała na bazie Clio. Kolejna sprawa to wykonanie - o miękkich plastikach można sobie pomarzyć za tą cenę. Nie ma takiej możliwości, aby te twarde tworzywa nie zaczęły drgać i rezonować po pewnym czasie. Zresztą tandetną tapicerkę ma tez Thalia, nie mogłem wręcz wyjść z wrażenia, że zrobiono ją w jakiejś fabryce zabawek odpustowych. Mówiąc wprost - made in Vietnam. Co prawda przytoczyłem tu same wady, ale one nie stanowią o całokształcie tego samochodu. Ten model kupią przede wszystkim ludzie, którzy prowadzą jakąś działalność gospodarczą i potrzebują niewielki i tani samochód do przemieszczania towarów na krótkich dystansach. Właścicielom takich firm niepotrzebna jest dobra jakość wykonania tapicerki, klimatyzacja, pewne zawieszenie. Tacy ludzie zainteresowani są jak najmniejszym kosztem i w tej grupie to auto z pewnością znajdzie nabywców. Wszystkim pozostałym (tj. takim, którzy chcą z Dacii zrobić auto rodzinne) Logana odradzam z powodów wymienionych wyżej.
![]() |
#37 |
USER FRIENDLY?
Data rejestracji: 15.02.2004
![]() |
Te testy zderzeniowe EURO NCAP to taka trochę lipa jest. Nie tak dawno czytałem w którejś z gazet ciekawy artykuł dotyczący właśnie tego tematu. Porównywano Toyotę Yaris do jednego z nowszych modeli Volvo niestety nie pamiętam już którego. Toyota w testach uzyskała pięć gwiazdek Volvo trzy gwiazdki, więc zapytano inżynierów, EURO NCAP jak to możliwe skoro Volvo jest o wiele większym samochodem od Toyoty...no cóż konkluzja jednego z inżynierów była taka, że gdyby miał zaliczyć, dzwona jednym z tych samochodów to zdecydowanie wybrałby trzygwiazdkowe Volvo. W samych testach jest jeszcze jakiś podział na klasy samochodów tyle tylko, że o tym w reklamach to już nikt nie wspomina...
Dlatego ja osobiście traktuje te gwiazdki z lekkim przymrużeniem oka ![]() A co do Daci Logan autko mi się nie podoba z tych samych powodów, które wymienił Nol a mając do dyspozycji taką ilość pieniędzy można w tej chwili kupić bardzo ciekawą używkę. Ostatnio zmieniany przez *Vojtas* : 12.08.2005 o godz. 20:51 |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
Dziadek
Zlotowicz
@NOL widzę że klub TDI się powiękasz kto jeździ jeszcze TDI?
![]() |
#39 | |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#40 | |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 11.05.2005
![]() |
Cytat:
![]() ![]() ![]() Genialny reportaz, tylko wspolczuc policji bo skladaja kolejne zamowienia ![]() no i bylo pokazane forum policyjne, z wypowiedzia "my to cudo dostajemy za 2 tygodnie..." ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |
Dziadek
Zlotowicz
Cytat:
![]() |
![]() |