Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   darmowy internet w sieciach Wireless :) ??? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/darmowy-internet-sieciach-wireless-54348/)

andy 14.07.2005 11:56

Jeżeli Ruter nas identyfikuje po mac'u to żaden problem. Tak jak pisałi poprzednicy można go bardzo łatwo zmienić;) Żeby się dobrze zabezpieczyć polecam wprowadzić dodatkowo uwierzytelnienie Radius;)

Pozdro

zick 14.07.2005 12:24

Ilość załączników: 2
Cytat:

Napisany przez @ndy
Jeżeli Ruter nas identyfikuje po mac'u to żaden problem. Tak jak pisałi poprzednicy można go bardzo łatwo zmienić;) Żeby się dobrze zabezpieczyć polecam wprowadzić dodatkowo uwierzytelnienie Radius;)

Pozdro

co prawda nie spożytkowałem jeszcze tej możliwości
ale vitaminka na to też się znalazła

słuchacz + łamacz

andy 14.07.2005 12:30

Cain :D Ciekawe tylko ile trwało by jego złamanie?

zick 14.07.2005 12:38

pożyjemy zobaczymy

wiesz co to klaster ? :)

andy 14.07.2005 12:47

Cytat:

Napisany przez zick
wiesz co to klaster ? :)

Tak wiem. Tylko za darmo to nie odstąpią Ci mocy obliczeniowej. Radius zatrzyma zdecydowaną większość ciekawskich:>

zick 14.07.2005 12:52

Cytat:

Napisany przez @ndy
Tak wiem. Tylko za darmo to nie odstąpią Ci mocy obliczeniowej. Radius zatrzyma zdecydowaną większość ciekawskich:>

chwilowo skoncentruję się na mozliwości złapania paczek :)

a poza tym
wszelkie sugestie i pomoc mile widziane

andy 14.07.2005 13:43

Jeżeli ktoś chce zabezpieczyć swoją sieć:
Link 1
Link 2

demek 14.07.2005 14:01

najprostszym sposobem jest nadanie innego IP naszej bramie do netu:) i pewie troche komus zejdzie zanim to zrobi

zick 14.07.2005 14:30

Cytat:

Napisany przez demek
najprostszym sposobem jest nadanie innego IP naszej bramie do netu:) i pewie troche komus zejdzie zanim to zrobi

przepraszam ale co znaczy ?

" najprostszym sposobem jest nadanie innego IP naszej bramie "

Ziele 14.07.2005 15:37

Szkoda ze na palmtopy nie ma takich fajnych programów. Na samej drodze od domu na uczelnie łapie kilkanaście sieci z czego pare jest bez wepa.

zick 14.07.2005 16:30

Cytat:

Napisany przez @ndy
Jeżeli ktoś chce zabezpieczyć swoją sieć:
Link 1
Link 2

bardzo ciekawe tematy
z tuneli kozystam od dawna
ale myślę, ze znikomy ułamek procenta właścicieli WirelessAP stosuje się chociażby do dwóch no może trzech barier z powyższych linków
1. WEP lub WAP
2. MAC authentication
3. No DHCP

a wiesz , że to żadne zabezpieczenie

pewien jestem, że 99,9% adminów takich urządzeń pojęcia nie ma co to jest bit maski

i porada typu

Cytat:
Napisany przez demek
najprostszym sposobem jest nadanie innego IP naszej bramie do netu i pewie troche komus zejdzie zanim to zrobi

poprostu powala mnie z nóg :)

sorki demek bez urazy, nie wątpię, że masz TeraBajty wiedzy w jakiejś dziedzinie ale w tym temacie może pozostań czynnym obserwatorem :czytaj: zadającym pytania a nie doradcą :idea:

andy 14.07.2005 17:28

Tylko wprowadzanie WEP i WPA obniża wydjaność całej sieci.

zick 14.07.2005 21:01

Cytat:

Napisany przez @ndy
Tylko wprowadzanie WEP i WPA obniża wydjaność całej sieci.

i pewnie wielu nie stosuje go z tego właśnie powodu

p.s. jutro zmontuję antenę i powalczymy

demek 14.07.2005 22:45

no fajnie ale szukaj sobie ipka do bramy jesli nie jest on standardowy 192.168.*.1 10.... itd a wystarczya 2 switche po drodze i maca juz nie wysluchasz i IP naszego gejtueja wiec jak uzyskasz net nie majac bramy? oczywiscie pomijam dhcp bo jak ustawisz sobie maca od kogos to nie ma zmiluj sie :) mowie tu o "recznym" przypadku

Damianos L 15.07.2005 10:07

witam

ciekawy temat choc nie mam o nim pojecia dlatego pytam ;)

choc sprawdzilem z ciekawosci u siebie-mam radiowke wlasciwosci karty sieciowej tam gdzie sa sieci do wyboru. Znajduje mi tam rowniez inne sieci oprocz mojej.
i tak: moja siec przy WEP ma No przy AP ma Yes, czy to oznacza ze jest slabo zabezpieczona? czy ktos moze sie do niej dostac kombinujac jak @zick?

i druga rzecz, inne sieci ktore znajduje tez maja WEP No i maja AP na Yes. Ciekawe czy by sie dalo teoretycznie || ....

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:01.