Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.12.2002, 01:00   #1
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Discmany MP3

Witam

Niedługo będę potrzebował przenośne urządzenie do odtwarzania płyt kompaktowych z muzyką w formacie MP3.

Czy ktoś z was używa takich urządzeń i mógłby wydać opinię jak to się sprawuje, który warto kupić etc.

Pozdrawiam

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.12.2002, 01:21   #2
Krzycho83
Racer

Data rejestracji: 12.11.2002
Krzycho83 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Discmany MP3

Cytat:
Zbieg12 napisa***322;(a)
Witam

Niedługo będę potrzebował przenośne urządzenie do odtwarzania płyt kompaktowych z muzyką w formacie MP3.

Czy ktoś z was używa takich urządzeń i mógłby wydać opinię jak to się sprawuje, który warto kupić etc.

Pozdrawiam
Ja przez miałem discmana z mp3 firmy Pine. Szczerze mówiąc to dobra sprawa taki discman, tylko trzeba wybierać taki, z większym buforem pamięci i żeby miał dobre zabezpieczenie antywstrząsowe. (nie wiem czy np. są już takie obslugujące powiedzmy mp3pro) Inne bajery nie są już tak ważne
Krzycho83 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.12.2002, 01:36   #3
RiT2
Wymiatacz

Data rejestracji: 04.10.2001
RiT2 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Moj 7 letni syn ma Samsunga CD Yepp. Skoro jemu nie sprawia klopotow , to Tobie rowniez. A tak na powaznie. Od roku dziala bez zarzutu. Ma takiego smiesznego pilota na kablu od sluchawek, tak ze mozna sobie diskmena schowac np. do plecaka.

http://www.g.lubawka.cal.pl
RiT2 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.12.2002, 03:41   #4
Marius_The_Mad
Avatar użytkownika Marius_The_Mad

Data rejestracji: 25.07.2002
Marius_The_Mad zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
iRiver SlimX, bardzo fajna rzecz, AFAIK. A obiecany jest firmware z obsługą OGG Vorbis

Poza tym... NIEKTÓRE modele Philipsa odtwarzają AAC Szczegóły można znaleźć na Hydrogen Audio

Jedna zasada : trzeba poszukać czegoś, co ma albo mały bufor, albo pozawala się przełączyć na mały bufor. Bo bufor czterokrotnie większy uzyskuje się przez kompresję (!) odtwarzanego dźwięku ADPCM'em. Chore, ale tak jest. Jak coś ma 40 sekund bufora, to w rzeczywistości ma miejsce na 10 przy normalnym dźwięku.
Marius_The_Mad jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.12.2002, 07:22   #5
shuma02
Forumator

Data rejestracji: 06.12.2002
shuma02 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
czolem,
ja mam MP3 cdplayera firmy Rio, a nazywa sie to dokladniej Rio Volt. Uzywam juz od dwoch lat i sie zepsuc niechce, bo gdyby sie zepsul to bym sobie kupil o dwa modele nowszy, tez firmy Rio, ale z wbudowanym radiem. Na dwoch w pelni naladowanych paluszkach potrafie w szkole pomiedzy klasami czy w wolnej chwili przed komputerem tydzien sobie sluchac. Non stop to chyba 12 godzin chodzi na jednym secie bateri, sam niemialem okazji tak go wyprubowac. W plecaku po miescie jeszcze ani razu mi nieprzeskoczyl, w samochodzie tez nic. Ostatnio zaczolem nagrywac na kompakty 800mb, czyli overburning. Odgrywa wszystko bez problemu. CD player przychodzi z pilotem na kabelku, co przynajmniej mi ulatwia zycie, i majac CDplayer w plecaku i chcac zmienic piosenke nie trzeba sciagac plecaka w zatloczonym tramwaju, a na 800mb kompakcie zawsze sie zdarzy cos co chcialo by sie ominac. CDplayer ma wiele funkjci odgrywania piosenek (raz po raz, czy tez biega po kompakcie i wybiera bez kolejnosci, i wiele innych), ma tez wbudowany equilizer gdzie mozna sobie podkrecic basy czy ostrosc, sa tez do wyboru Rock, Classic, etc.

Podsumowujac moj wpis, Rio Volt MP3 CDplayer sluzy mi juz od dlugiego czasu i jeszcze sie niezawiodlem (odpukac). Za okazjonalne bledy przepraszam.

shuma02
shuma02 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.12.2002, 13:22   #6
Stef
Guru

Data rejestracji: 26.04.2002
Stef zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
A ja mam Thomson lyra. szczerze to takie cos to jets fajny bajer, ale......
nie wiem czy mam felerny egzemplarz, czy taki jets ten moj model, ale zjada zdecydowanie za duzo energii.
na akumulatorkach 600 mAh sztuk 4 na mp3 zagra jakies 3 godziny
na audio jest lepiej. troche lepiej gra na normalnych paluszkach.
jedno co mi sie w nim podoba to to ze ma duzy bufor (100 sek) i duzy wyswietlacz na ktorym widac tytuly.
Stef jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.12.2002, 19:06   #7
murt
Rejestrowany

Data rejestracji: 07.07.2002
murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>murt niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Marius_The_Mad napisa***322;(a)
iRiver SlimX, bardzo fajna rzecz, AFAIK. A obiecany jest firmware z obsługą OGG Vorbis
O tak, mam takiego juz od ponad pol roku i sprawuje sie naprawde znakomicie. Nie jestem pewien tylko czy sprzedaja go w Europie.
murt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.12.2002, 20:47   #8
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja mam tez PINE SM300T jestem zadowolony, dalem za niego 299zl i jakiejs ogromnej rewelacji nie mozna bylo sie spodziewac. Mi odpowiada chociaz ten antywstrząs! Pewnie Zbieg12 bedziesz chcial podlaczyc go do jakiegos wzmacniacza to bedziesz musial kupic takiego z LINE-OUT!

pozdro
Stary 29.12.2002, 22:16   #9
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

Zbieg12 - a patrzyłeś na tego PHILIPSA EXPANIUM - jest nawet nawet.
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.12.2002, 22:32   #10
surff
Ramblings of a Madman

Data rejestracji: 25.06.2002
surff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja użyrwam NAPA DAV 316 i jestem zadowolony. Dużym mankamentem jest brak wyświetlacza na pilocie, ale pozatym sprzecik jest ok.
Stary 29.12.2002, 23:10   #11
/||\aster
Gość

Ja nie mam zadnego, ale zauwazylem ze w ofertach jest podana takze kompatybilonsc z bitrate, nie wiem czy to prawda, ale z tego co widze to duzo odtwarzaczy nie odtwarza mp3 z bitrate powyzej 192kb, moze na to trzeba tez zwrocic uwage, ale nie wiem czy to prawda
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.12.2002, 09:52   #12
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
/\aster napisa***322;(a)
Ja nie mam zadnego, ale zauwazylem ze w ofertach jest podana takze kompatybilonsc z bitrate, nie wiem czy to prawda, ale z tego co widze to duzo odtwarzaczy nie odtwarza mp3 z bitrate powyzej 192kb, moze na to trzeba tez zwrocic uwage, ale nie wiem czy to prawda
Wlasnie, wszyscy sobie chwala ale albo maja jakies extra sprzety! albo ucho nie takie, zaden sprzetowy odtwarzacz nie zastapi ci tego w komputerze, np. winampa,
ja mam takiego discmena, tani to fakt, firma mercury... ale w srodku bebechy philipsa, plyty audio graja bardzo dobrze, ale mp3 szkoda gadac
te z VBR to zapomnij wogole ze beda wogole dobrze grac, te zrobione na xingu piszcza w tle, jedynie te na 128 kbps z LAME graja przyzwoicie, w tle zdazy sie jakis strzal, plum i inne podobne dziwne dzwieki, sa osoby co tego nie slysza!
Ogolnie dzwiek jest jakis chory po odsluchaniu mp3, czuje jakis niepokoj przy odsluchu, wole kompa z winampem, niektore odtwarzacze maja mozliwosc zmiane firmware... moze tymi nalezy sie interesowac
ja odradzam kupno czegos podobnego... lepiej juz mp3 player ale tylko do tego przystosowany, bez obslugi CD

pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.12.2002, 12:10   #13
Stef
Guru

Cytat:
/\aster napisa***322;(a)
Jest to parwda, ale nei do konca.
to jest tak, z eim wiekszy masz bitrate to tym mniej masz antishocka.
pryklad: dla 128kbps masz 100 sekund, a dla 320 masz juz tylko 20 sekund. wiec plyty beda odtwarzane z przerwami ............
ale na pewno to odtworzysz.......
na moim thomsonie pisze nie nie moge pzrekraczac 280 iles tam.....
a ja spokojnei puszczam 320...... tylko wtedy czasem pzreskakuje podzcas drogi, bo jak go postawisz na stole, to na pewno nic sie nie stanie........
Stary 30.12.2002, 14:05   #14
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Stef napisa***322;(a)
Jest to parwda, ale nei do konca.
to jest tak, z eim wiekszy masz bitrate to tym mniej masz antishocka.
pryklad: dla 128kbps masz 100 sekund, a dla 320 masz juz tylko 20 sekund. wiec plyty beda odtwarzane z przerwami ............
ale na pewno to odtworzysz.......
na moim thomsonie pisze nie nie moge pzrekraczac 280 iles tam.....
a ja spokojnei puszczam 320...... tylko wtedy czasem pzreskakuje podzcas drogi, bo jak go postawisz na stole, to na pewno nic sie nie stanie........
To juz nie tyle chodzi o ten bufor, a o sprzetowy codek do otwarzania mp3, widzisz moj discmen mp3 lezy sobie na wzmacniaczu i nie potrzebuje antishocka... VBR graja, ale jakies dodatkowe dzwieki tez przy okazji, patrze na wyswietlacz a cyferki mi skacza bezskadnie... aby te mp3 dobrze odtwarzac to trzeba byloby je specyficznie kodowac, w 128 kbps i to w stereo, zapomnijcie o joint stereo albo dual stereo, bo codek glupio sobie z tym radzi... nie wiem moze ja mam taki dziadowski sprzet, ale u kumpla na DVD podobnie gra to wszystko i to porzadnej markowej firmy Onkio, na pionierze tez sprawdzalem i szkoda gadac... jedynie na kompie brzmi to jak trzeba,... wytlumaczcie mi jak to jest?!

pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.12.2002, 14:59   #15
Stef
Guru

moze te odtwarzacze nie obsluguja jakis tam kodekow? jednak na kompie masz wszystko w kupie a jak nie masz to sobie dograsz, a na takim playerze?
firmware zmienic jedynie.......
nie wiem, takie jest moje zdanie....
jednak co komp to komp. jak do tego dodasz jeszzce dobry sprzet grajacy to masz prawie dyskoteke
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: