Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dla użytkowników Idea POP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dla-uzytkownikow-idea-pop-36137/)

BD 22.06.2004 15:15

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
..ale wewnątrz Heyah jest 68 gr, nie ma tego w POP-ie.

Ale zwroc uwage, ze Heayah dzieli polaczenia na wewnetrzne i zewnetrzne. Natomiast Nowy POP ma jedna stala taryfe bez wzgledu na to do kogo dzwonisz. Moim zdaniem propozycja IDEA jest znacznie lepsza jezeli dzwonisz do ludzi z roznych sieci komorkowych i stacjonarnych.

Powaznie mysle o tym by zrezygnowac z ERY i taryfy VIP. Obecnie place 240 zl abonamentu miesiecznie + 15 zl za naliczanie sekundowe a impusy i tak kosztuja wiecej niz w Nowym POPie.

Zetoxa 22.06.2004 15:40

... dostałem właśnie info, że Idea szacuje odejście w ciagu 3 ostatnich m-cy ok. pół miliona POP-owców do Heyah, a więc musieli wykonać ten ruch :spoko: :cool:

BD 22.06.2004 15:55

Zetoxa - zobaczymy bo przy takiej ofercie oraz wygodzie ladowania konta beda musieli cos zrobic z telefonami abonamentowymi. Inaczej nie pol miliona ale kilka milionow im zmieni uslugodawcow

epol 22.06.2004 16:14

Ja też czekam aż coś się zmieni w abonentach, bo jeśli nie to papa Optimo 30 w IDEI.

BD 22.06.2004 16:22

Epol wlasnie cos jest nie tak. Skoro place 255 zl abonamentu miesiecznie to maja ze mnie pewne pieniadze kazdego miesiaca. Poza tym moje rachunki za ten rok oscyluja w granicy 500-700 zl i sa placone kazdego miesiaca bez spoznien. Wiec wydaje mi sie, ze jestem dobrym klientem ERY i powinna zadbac o mnie i raczej powinienem placic mnie a nie wiecej niz uzytkownik telefonu na bez abonamentu z ktorego nie maja pewnego zarobku

epol 22.06.2004 17:33

BD ja też tak myśle, ale wiesz co my przecież mieszkamy w Polsce. My (jako Ci którzy mają abonament) popdisali umowy przeważnie na 2 lata. Tak więc czy chcemy czy musimy przez ten czas placić.
Ja już wiem, jedno pewnie że za ok w marcu gdy będe (lub nie) podpisywał umowe to zarządam jakiś zniżek itd. W tym roku tak zrobiłem i narazie jest w miare ok, ale moglobybyc lepiej.

andrzejj9 22.06.2004 17:58

Cytat:

Napisany przez Zetoxa
... dostałem właśnie info, że Idea szacuje odejście w ciagu 3 ostatnich m-cy ok. pół miliona POP-owców do Heyah, a więc musieli wykonać ten ruch :spoko: :cool:

Tylko powinni jednak wykonać go wcześniej.. No ale cóż, (podobno) lepiej późno niż wcale.

andrzejj9 22.06.2004 18:00

Cytat:

Napisany przez epol
Ja też czekam aż coś się zmieni w abonentach, bo jeśli nie to papa Optimo 30 w IDEI.

No właśnie kurcze, to zaczyna być przesada... Ja od kilku miesięcy chcę podpisać umowę abonamentową, ale nie robię tego, bo po prostu obecnie nie ma atrakcyjnych ofert. A dodatkowo teraz różnice pomiędzy karta a abonamentem są tak wyraźne na korzyść tego pierwszego, że podpisywanie umowy na dwa lata to po prostu głupota - kompletnie się to nie opłaca... Poczekam jeszcze z miesiąc, bo tyle mogę, a potem jeśli nic się nie zmieni, to kupię sobie sam telefon i pewnie wejdę na którąś karte...

BD 22.06.2004 18:11

Epol ja za przejscie dostalem upust w wysokoci 50% od abonentu w wybranej taryfie przez rok czasu. Nastepnie zwiekszylem taryfe na 255 zl i miesiecznie place 500-700 zl rachunku. Z samego abonamentu maja ze mnie 255x12~3000 zl. Z tytulu dodatkowych rozmow maja jeszcze 3000-5000 rocznie.

Ciekawostka:

W VIP 240 - abonament miesieczny 240 zl) 1 minuta kosztuje 88 gr brutto a sms 29 gr brutto.
W VIP 500 - abonament miesieczny 402 zl) 1 minuta kosztuje 73 gr brutto a sms 29 gr brutto.

Wiec po co placic abonament skoro bez niego mam lepiej niz obecnie.

W kazdym razie poczekam jeszcze kilka dni zobaczymy jak sie beda ludzie wypowiadc o nowym popie. Zobaczymy co na to odpowie PLUS i wtedy sie zdecyduje.

Andrzej dokładnie - sam kupisz telefon i bedziesz wolnym czlowiekiem. Jak za 3 miesiace pojawi sie lepsza oferta np w Plus to sie przesiadziesz. Zwlaszcza, ze nowe prawo telekomunikacyjne (powinno byc juz "na dniach") zapewnia Ci mozliwosc przejscia z numerem do innego operatora. Innymi slowy ja ze swoim numerem z Era moge isc do PLUSA czy IDEA i ERA nie bedzie mogla nic zrobic a PLUS i IDEA beda musieli mnie przyjac.

MaciejT 22.06.2004 18:30

Cytat:

Napisany przez BD
Zwlaszcza, ze nowe prawo telekomunikacyjne (powinno byc juz "na dniach") zapewnia Ci mozliwosc przejscia z numerem do innego operatora. Innymi slowy ja ze swoim numerem z Era moge isc do PLUSA czy IDEA i ERA nie bedzie mogla nic zrobic a PLUS i IDEA beda musieli mnie przyjac.

:D zgadnij jakie beda za to oplaty :D
:D ja juz sie domyslam :D

andrzejj9 22.06.2004 18:45

Cytat:

Napisany przez BD
Andrzej dokładnie - sam kupisz telefon i bedziesz wolnym czlowiekiem. Jak za 3 miesiace pojawi sie lepsza oferta np w Plus to sie przesiadziesz. Zwlaszcza, ze nowe prawo telekomunikacyjne (powinno byc juz "na dniach") zapewnia Ci mozliwosc przejscia z numerem do innego operatora. Innymi slowy ja ze swoim numerem z Era moge isc do PLUSA czy IDEA i ERA nie bedzie mogla nic zrobic a PLUS i IDEA beda musieli mnie przyjac.

O, a to mi jakoś ostatnio umknęło (no nie, coś mi się obiło o uszy, ale nie miałem czasu, żeby się nad tym dokładniej zastanawiać), a rzecz jest fajna :)

A właśnie - jak to jest w numerami w przypadku podpisywania umowy abonamentowej? Można sobie samemu wybrać numer? Ewentualnie z jakiejś puli dostępnych?

AleX69 22.06.2004 18:47

NARESZCIE!!!
Cytat:

Napisany przez idea.pl
Nowy POP to najnowsza oferta Idei POP - jedna prosta stawka do wszystkich sieci: minuta rozmowy 0,80 zł brutto, SMS 0,20 zł brutto. Naliczanie sekundowe do wszystkich sieci od pierwszej sekundy.

myslalem ze tego nie zrobia i pozegnam sie z moim kochanym numerem

to mi sie podoba - karta za 25 zeta...
w Heyah za nia przegadasz 25,5 minut
w POP'ie za nia przegadasz 31,2 minut i bedzie GPRS!!

:papa: PAPA ... LAPA

BD 22.06.2004 18:58

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
A właśnie - jak to jest w numerami w przypadku podpisywania umowy abonamentowej? Można sobie samemu wybrać numer? Ewentualnie z jakiejś puli dostępnych?

Wiesz to zalezy od sprzedawcy. Jak ja sie przesiadlem z Plusa na Era to pan mi wyszukal numerek wg klucza:

PLUS 609 xxx xxx
Era 602 xxx xxx

Rozni sie tylko 1 cyfra :D

MaciejT
Ja mysle ze to nie bedzie platne. Zapewne ustawa zabroni pobierania oplat operatorowi ktory jest pierwotnym wlascicielem numeru w przypadku gdy klient odejdzie z numerem do innego operatora.

Natomiast wszyscy operatorzy beda starali sie sciagnac klientow od innych min oferujac darmowe "hostingi" dla ich numerow telefonow.

Obawiam sie za to inne rzeczy. Mysle ze wszyscy operatorzy dodaja zmiany do cyrografow ograniczajace przejscia z numerem albo pojawia sie nowe formy cyrografow.

Ja dodatkowo czekam az wreszcie abonamentowca przestana wciskac dotowane telefony za 1 zl i kaza normalnie placic za aparat ale w zamian znacznie obniza koszty polaczen.

andrzejj9 22.06.2004 19:07

Cytat:

Napisany przez BD
Wiesz to zalezy od sprzedawcy. Jak ja sie przesiadlem z Plusa na Era to pan mi wyszukal numerek wg klucza:

PLUS 609 xxx xxx
Era 602 xxx xxx

Rozni sie tylko 1 cyfra :D

No to super :)

Cytat:

Obawiam sie za to inne rzeczy. Mysle ze wszyscy operatorzy dodaja zmiany do cyrografow ograniczajace przejscia z numerem albo pojawia sie nowe formy cyrografow.

Nie no, jak już wprowadzają nową ustawę, to powinni tam też przed czymś takim się zabezpieczyć... Bo jeśli tego nie zrobią, to w praktyce jak zawsze nic się nie zmieni...

I jeszcze jedno - jak miałoby wyglądać to przeniesienie numeru? Tak, jak Ty zrobiłeś (w sensie, że zmienił się powiedzmy "prefiks" a reszta została bez zmian), czy w ogóle zostaje cały numer?

Cytat:

Ja dodatkowo czekam az wreszcie abonamentowca przestana wciskac dotowane telefony za 1 zl i kaza normalnie placic za aparat ale w zamian znacznie obniza koszty polaczen.
No, tego typu promocje to już są (chociaż w porównaniu do kart, średnio atrakcyjne) - np. opłata dzienna w Idei, czy ich Mega taryfy, oraz 80 lub 160 minut w Erze... No ale przyznać trzeba, że tak, jak jeszcze na początku tego roku takie oferty były dość atrakcyjne tak teraz, przy tych zmianach w kartach, stają się raczej drugorzędne..

epol 22.06.2004 19:07

Cytat:

Napisany przez BD
Zwlaszcza, ze nowe prawo telekomunikacyjne (powinno byc juz "na dniach") zapewnia Ci mozliwosc przejscia z numerem do innego operatora. Innymi slowy ja ze swoim numerem z Era moge isc do PLUSA czy IDEA i ERA nie bedzie mogla nic zrobic a PLUS i IDEA beda musieli mnie przyjac.

Ja też na to czekam, a potem w marcu myk do kogoś innego lub kolejne wieksze obniżenie kosztów.

Akutalnie moi rodzice likwidują telefon z tepsy i biorą w DIEI abonament MEGA 150. Jest w nim co miesiąc 150 minut, a abonament miesięczny kosztuje 61zł. Jest też taka sama taryfa ale z 300 minutami.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:22.